Δολάριο: Αλλάζει ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης με το δολάριο να «σβήνει»!
Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής της BRICS τον Αύγουστο, το δολάριο – φέρεται – να πλησιάζει στο «τέλος» του, καθώς η BRICS ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο νόμισμα με βάση το… χρυσό.
Σύμφωνα με τον επενδυτή και οικονομολόγο, Robert Kiyosaki, το δολάριο βρίσκεται στα «κόκκινα». Την ώρα που οι BRICS, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν ρίξει στο τραπέζι την ιδέα να λανσάρουν ένα νέο νόμισμα.
Σύμφωνα με τον Robert Kiyosaki, η κίνηση αυτή των BRICS θα μπορούσε να είναι και «θανατηφόρα», καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να χάσουν την ιδιότητα του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Ο ίδιος υπογράμμισε: «Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παγκόσμια ιστορία θα συμβεί στις 22 Αυγούστου 2023, τα έθνη BRICS έχουν Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ για να βγάλουν το δικό τους νόμισμα με αντίκρισμα στο χρυσό».
«Το δολάριο των ΗΠΑ το 1944 έγινε το βασικό – αποθεματικό νόμισμα του κόσμου, αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν τρισεκατομμύρια, όχι δισεκατομμύρια, τρισεκατομμύρια δολάρια που κάθονται στις τράπεζές τους. Αυτό τώρα μάλλον θα αλλάξει». Το αμερικανικό δολάριο θα πεθάνει. Τρισεκατομμύρια δολάρια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Πληθωρισμός προς την οροφή. Αγοράστε χρυσό, ασήμι».
Ο Robert Kiyosaki, φανατικός υποστηρικτής του Bitcoin, είχε πει ότι το BTC θα ευνοηθεί περισσότερο απο το οτιδήποτε, από την αλλαγή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και την απώλεια των προνομίων του αποθεματικού νομίσματος των ΗΠΑ. Τονίζοντας ότι ο μέσος άνθρωπος θα αρχίσει να εκτιμά και να χρησιμοποιεί το Bitcoin.
Η Κίνα πρωτοστατεί στην εκστρατεία κατά του δολαρίου, προωθώντας τη χρήση του δικού της νομίσματος στο εμπόριο, και οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τώρα ποσότητα – ρεκόρ – γουάν μέσω ανταλλαγής νομισμάτων.
Νωρίτερα φέτος, η Ρωσία και το Ιράν αποκάλυψαν ότι εργάζονται πάνω σε ένα κρυπτονόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό για να αναμετρηθούν με το δολάριο, αλλά δήλωσαν ότι τα σχέδια μπορούν να προχωρήσουν μόνο όταν η Μόσχα ρυθμίσει τη χρήση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Πιο πρόσφατα, η Ινδία προώθησε τη χρήση της ρουπίας για το εμπόριο.
Αλλά ακόμη και καθώς οι προσπάθειες αυτές αποκτούν δυναμική, το δολάριο παραμένει το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων νομισμάτων, όπως αναφέρει το Markets Insider.
Ωστόσο, ενώ ο Kiyosaki έχει αρνητική άποψη για το δολάριο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman έχει προτείνει ότι οι ανησυχίες για επικείμενη απο-δολάριοποίηση είναι αβάσιμες.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Bretton Woods, το δολάριο «χρίστηκε» ως το κύριο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.
Το δολάριο συνδέθηκε με τον χρυσό σε μια συναλλαγματική ισοτιμία 35 δολαρίων ανά ουγγιά.
Ωστόσο, το 1971 το δολάριο αποσυνδέθηκε λόγω της ανεπάρκειας των αμερικανικών αποθεμάτων χρυσού.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, επισκέφθηκε τον βασιλιά Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας για να μεσολαβήσει στο σύστημα πετροδολαρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και, σε αντάλλαγμα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα εξαργύρωνε το πετρέλαιο παγκοσμίως σε δολάρια ΗΠΑ.
Αυτό δημιούργησε μια σύνθετη ζήτηση, διότι οι χώρες που αγόραζαν πετρέλαιο θα χρειάζονταν δολάρια, η οποία με τη σειρά της επέτρεψε την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου.
Ωστόσο, η κυριαρχία του δολαρίου μπορεί να φτάνει στο τέλος της.
Το 2021, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν πλέον ο μοναδικός «προστάτης» του Σαουδαραβικού Βασιλείου.
Επιπλέον, στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed Al-Jadaan, ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι ανοιχτή στο να συναλλάσσεται και με άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ – κάτι που δεν έχει κάνει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Τα σημάδια της απο-δολαριοποίησης είχαν αρχίσει να διαφαίνονται.
Δολάριο: Ευρώ τέλος!
Το τέλος του ευρώ είναι γεγονός και μάλιστα το νέο νόμισμα θα ανακοινωθεί από την Αθήνα.
Στην Αθήνα θα συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ανακοινώσει τόσο τις κρίσιμες αποφάσεις του, όχι μόνο για τα επιτόκια του ευρώ, αλλά και για ένα ιστορικό project στην ιστορία της Ευρωζώνης -το ψηφιακό ευρώ.
Εδώ και μήνες είναι γνωστό ότι τον προσεχή Οκτώβριο η ΕΚΤ θα δώσει το “σήμα” για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC) -πιθανότατα- από το 2025.
Δύο έτη νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2021, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να διερευνά τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις μιας τέτοιας απόφασης με στην πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της καθιέρωσης ενός ψηφιακού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν στο Capital.gr ότι το ψηφιακό ευρώ θα έχει τη μορφή πορτοφολιού το οποίο οι πολίτες θα “φορτίζουν” με ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος των εμπορικών τραπεζών δεν ακυρώνεται με την κυκλοφορία του ενιαίου ψηφιακού νομίσματος, αλλά θα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό τμήμα του οικοσυστήματος.
Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται να μπει ένα πλαφόν στη ρευστότητα που θα μπορούν να διατηρούν σε ψηφιακό ευρώ οι πολίτες, της τάξης των 2.000 ή 3.000 ευρώ ανά χρήστη.
Στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να χρησιμοποιείται αμιγώς ως συναλλακτικό μέσο και όχι ως μέσο συσσώρευσης πλούτου.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι το ψηφιακό ευρώ να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά του τραπεζικού συστήματος, καθώς και να διατηρηθεί ο πλουραλισμός στα μέσα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών τα οποία δεν πρόκειται να καταργηθούν.
Στα οφέλη του ψηφιακού ευρώ περιλαμβάνεται η αμεσότητα και η ασφάλεια των συναλλαγών -κάτι αντίστοιχο με τις άμεσες πληρωμές (instant payments) που πραγματοποιούνται ήδη σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσω του πανευρωπαϊκού συστήματος TIPS και έχουν τη “σφραγίδα” της κεντρικής τράπεζας.
Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του ψηφιακού ευρώ είναι, επίσης, το μηδενικό κόστος της χρήσης του, βάζοντας τέλος στις -τσουχτερές σε κάποιες περιπτώσεις – προμήθειες που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες στις άμεσες πληρωμές.
Τέλος, οι συναλλαγές θα είναι απολύτως ασφαλείς καθώς θα φέρουν την εγγύηση της κεντρικής τράπεζας.
Όσον αφορά στις αποφάσεις που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ από την Αθήνα σχετικά με τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής, αυτές είναι ξεκάθαρο πλέον ότι “ακολουθούν” τα data -κυρίως τον πληθωρισμό- με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
Εποπτικές πηγές, πάντως, διατυπώνουν στο Capital.gr την εκτίμησή του ότι δύσκολα θα ληφθεί απόφαση νέας αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου, μετά την τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%.
Προκειμένου να διεξαχθεί άρτια η επίσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης στην Αθήνα για την ιστορική συνεδρίαση, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται εδώ και μήνες σε πυρετώδεις προετοιμασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακαινίζεται ολόκληρος ο δεύτερος όροφος στο κεντρικό κτήριο της ΤτΕ επί της οδού Πανεπιστημίου και Ομήρου προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες αίθουσες και χώροι που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.
Ενδεικτικά, το πρωτόκολλο της ΕΚΤ προβλέπει κάθε κεντρικός τραπεζίτης -και μέλος του ΔΣ- να διαθέτει δικό του προσωπικό γραφείο, ενώ ετοιμάζεται και κατάλληλη αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου.
Και σε επίπεδο ασφάλειας, όμως, οι προδιαγραφές της επίσκεψης είναι πολύ υψηλές, καθώς αφορούν στη φύλαξη υψηλών προσώπων.
Για τον λόγο αυτό, το προσωπικό ασφαλείας της ΤτΕ εκπαιδεύεται εντατικά από την αρχή του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις της επίσκεψης των αξιωματούχων της ΕΚΤ στην Αθήνα.