Άλλαξε το ωράριο σε βενζινάδικα, φούρνους και μίνι μάρκετ

Lockdown: Οι αλλαγές στα μέτρα για την διασπορά του κορονοϊού έφεραν και αλλαγές στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης.

Έτσι, βενζινάδικα, φούρνοι και μίνι μάρκετ έχουν πλέον νέα ωράρια λειτουργείας καθώς θα ανοίγουν από τις 07:00 και θα κλείνουν στις γύρω στις 20:30 τόσο το Σάββατο όσο και τις καθημερινές.

Κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει το ωράριο λειτουργίας της ωστόσο σε κάθε περίπτωση το κλείσιμο θα είναι πριν τις 21:00.

Η μετακίνηση θα συνεχίσει να γίνεται με αποστολή SMS με κωδικό 2 στο 13033, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Για να μεταβούν λοιπόν σε κάποιο σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι, είτε να αποστείλουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 2 για «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης», είτε να χρησιμοποιήσουν την αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης, είτε μια χειρόγραφη δήλωση.

Το ίδιο ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων γενικότερα, για τα φαρμακεία και για τα βενζινάδικα.

Καλό είναι οι καταναλωτές να επικοινωνούν με τα καταστήματα που τους ενδιαφέρουν προκειμένου να ενημερώνονται για το ακριβές ωράριο λειτουργίας.

Lockdown: Μετακίνηση σε άλλο δήμο – Τι άλλαξε

Σε ισχύ τίθεται βρίσκεται  η πρώτη χαλάρωση των μέτρων, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σπάνε κάθε ρεκόρ. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης και η ελπίδα σύντομα να ανακοινωθεί πλήρης άρση του lockdown. Όλα όσα ισχύουν από σήμερα στο xristika.gr.

Μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η εκτόνωση της κόπωσης των πολιτών από το lockdown και η επιχείρηση αποσυμπίεσης.

Με δεδομένο ότι τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει πλέον από τις 21.00 και όχι από τις 19.00, τα σούπερ μάρκετ, αντί για τις 18.30 θα κλείνουν στις 20.30, προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ θα ανοίγουν στις 7.00.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.
  • Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».

«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.

Lockdown: Τι θα γίνει με εστίαση και μετακινήσεις εκτός νομού

Πάμε να δούμε τώρα τι θα γίνει με το μεγάλο «αγκάθι» που είναι η εστίαση. Φόβος της κυβέρνησης είναι πως μετά από 5 μήνες που ο κόσμος έχει να βγει για έναν καφέ ή ένα ποτό, θα βγει μαζικά, πυρπολώντας την όποια προσπάθεια.

Για το λόγο αυτό, εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η πιαθνότερη ημερομηνία για να ανοίξει η εστίαση είναι η Παρασκευή 16 Απριλίου, αν και εφόσον φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν πάλι συνεχίσουμε τις… υψηλές πτήσεις σε κρούσματα, τότε είναι πολύ πιθανό να κάνουμε Πάσχα με κλειστά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Μιας και είπαμε Πάσχα, ας δούμε τι ισχύει και για τις μετακινήσεις εκτός νομού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα προς το παρόν δεν συζητιέται μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι περιμένουν πρώτα να δουν την απόδοση της πρώτης χαλάρωσης και μετά να προχωρήσουν.

Εικάζεται εντούτοις πως αν τελικά επιτραπούν οι μετακινήσεις, αυτό θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, για να μπορέσουν σταδιακά να φύγουν οι πολίτες προς την επαρχία και όχι μαζικά.

Είναι προφανές πως τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα είναι υπό εξέταση. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα δείξουν τι θα γίνει στη συνέχεια. Πώς δηλαδή θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της ζωής στη χώρα.