Αλλαγή ώρας 2018: Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας 2018 από χειμερινή σε θερινή έχει ξεκινήσει. Πότε, όμως, θα συμβεί αυτό και γιατί το κάνουμε; Το xristika.gr έχει τις απαντήσεις.
Η θερινή ώρα τίθεται σε εφαρμογή πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, το γυρνάμε μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξει 04:00.
Έτσι, φέτος, η αλλαγή ώρας 2018 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 25η Μαρτίου.
Το χειμώνα, η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Έτσι, φέτος η αλλαγή ώρας 2018 σε χειμερινή θα γίνει την Κυριακή 28η Οκτωβρίου.
Συνοπτικά, λοιπόν:
- Η θερινή ώρα τίθεται σε εφαρμογή πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
- Η χειμερινή ώρα τίθεται σε εφαρμογή πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Αλλαγή ώρας 2018: Γιατί αλλάζει η ώρα;
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη – μέλη να την τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 01.00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς.
Επομένως, η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας, εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα.
Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας.
Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.
Αλλαγή ώρας 2018: Ποιος πρότεινε τη θερινή ώρα;
Η «ιδέα» αυτή ξεκινά πολλά – πολλά χρόνια πριν.
Πρώτος ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, το 1784 παρακαλώ (!), αν και δε μίλησε για αλλαγή ώρας, πρότεινε, με ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού, να ξυπνούν όλοι μια ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια (και συνεπώς να κάνουν οικονομία) καθώς θα έκαιγαν λιγότερα κεριά (!) εκμεταλλευόμενοι το φυσικό φως. Μάλιστα, υπολόγισε και το οικονομικό όφελος που θα προέκυπτε από μια τέτοια κίνηση.
Το μέτρο της θερινής ώρας, όμως, με τη μορφή που εφαρμόζεται σήμερα, οφείλεται στο Νεοζηλανδό εντομολόγο και αστρονόμο, Τζορτζ Χάντσον, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του το 1895 να αλλάζουμε τα ρολόγια μας το καλοκαίρι κατά 2 ώρες!
Ωστόσο, πολλές φορές η πρωτιά αποδίδεται λανθασμένα στο Βρετανό ερευνητή, Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1907, να αλλάζουμε τα ρολόγια μας κατά 80 λεπτά της ώρας.
Αλλαγή ώρας 2018: Τι κερδίζουμε αλλάζοντας την ώρα;
Η ιδέα πίσω από το μέτρο της θερινής ώρας είναι ότι γυρίζοντας τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά τους καλοκαιρινούς μήνες κερδίζουμε μια ώρα παραπάνω ηλιακό φως κάθε μέρα και συνεπώς εξοικονομούμε μεγάλα ποσά ενέργειας!