Αλκυονίδες μέρες: Αναμένονταν μέσα στα επόμενα 24ωρα αλλά τελικά οι μετεωρολόγοι δίνουν άλλη πρόγνωση. Όσα ξέρουμε για τον καιρό των επόμενων ημερών στο xristika.gr.
Τσουχτερό κρύο και χιονιά μάς επιφύλασσε το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου, με την πρόγνωση να αλλάζει συνεχώς. Τα πρόσφατα προηγούμενα χρόνια οι Αλκυονίδες ξεκινούσαν από τις πρώτες μέρες του χρόνου, ενώ συνήθως είναι στα μέσα Ιανουαρίου.
Με την πρωτόγνωρη Άνοιξη του Δεκεμβρίου όμως, φαίνεται ότι τα πράγματα φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικά.
Μία πρώτη αναφορά σε πολλές ημέρες καλοκαιρίας επιφύλαξε τις προηγούμενες ημέρες ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας που στην Αθήνα θα φτάσει τους 19 βαθμούς.
Ωστόσο, αναμένεται ένα ακόμα ιδιαίτερα ψυχρό Σαββατοκύριακο που θα διακόψει απότομα τον καλό καιρό και θα ρίξει πάλι τα θερμόμετρα σε μονούς αριθμούς. Χιόνια στην Αττική δεν αναμένεται να πέσουν, αλλά το κρύο θα είναι ιδιαίτερα αισθητό.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Γιαννόπουλος έχει ήδη κάνει μια μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τις υπόλοιπες ημέρες του Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι μετά το τελευταίο κρύο θα έρθει παρατεταμένη καλοκαιρία.
Άρα ο υπόλοιπος Ιανουάριος θα κυλήσει με υπέροχο καιρό και μάλλον θα βαφτίσουμε τις τελευταίες ημέρες του μήνα ως… Αλκυονίδες.
Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες
Η περίοδος των Αλκυονίδων διαρκεί περίπου 10 ημέρες και συνήθως ξεκινά από τα μέσα Ιανουαρίου με το θερμόμετρο να είναι πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Οι αλκυονίδες μέρες λαμβάνουν χώρα κατά το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου, αλλά είναι πιο συχνές μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου.
«Η παράδοση μπορεί να λέει ότι οι Αλκυονίδες είναι κάποιες ημέρες που χρειάζεται η αλκυών, ένα πουλί για να μπορέσει να γεννήσει και να κλωσήσει τα αυγά της, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι τελείως φυσιολογικό καθώς σαν χώρα είμαστε πολύ νότια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και μέσα στο χειμώνα υπάρχουν κάποια διαστήματα καλοκαιρίας, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία. Λόγω του συσχετισμού με την κλιματική αλλαγή θεωρούμε ή μερικές φορές έτσι περίπου γίνεται να είναι πολύ μεγάλα αυτά τα διαστήματα που έχουμε ανομβρία, άρα γενικά καλό καιρό», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος και προσθέτει: «Θεωρούμε τρεις-τέσσερις ημέρες μαζεμένες που χαρακτηρίζονται από ηλιοφάνεια, από διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα από την νύχτα με ένα εύρος που μπορεί να φτάνει και τους 15 και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιπτώσεις και άπνοια, Αλκυονίδες Ημέρες».
Η ύπαρξη ημερών καλοκαιρίας στην Ελλάδα μέσα στον χειμώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά έχει παρατηρηθεί διαχρονικά, αν και οι λεγόμενες Αλκυονίδες Ημέρες δεν έρχονται κάθε χρόνο.
«Η στατιστική εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι υπάρχει ένα μέγιστο εμφάνισης αυτών των θερμοκρασιών μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και αρχών Φεβρουαρίου περίπου. Αυτό είναι το μέγιστο διάστημα, δεξιά και αριστερά κάποιες μέρες μπορούμε να τις θεωρήσουμε Αλκυονίδες αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Οκτώβριο ή το Μάρτιο γιατί μετά μπαίνουμε σε άλλη εποχή. Δεν παρατηρούνται οι ημέρες αυτές κάθε χρόνο, πέρυσι αν θυμάμαι καλά δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες ημέρες, φέτος είχαμε τουλάχιστον 2 φορές, ήταν δηλαδή δυο-τρία πενθήμερα, όπως αυτές τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί να εμφανιστούν ξανά φέτος αλλά όσο περνάει ο καιρός, δηλαδή μετά τις 15 Φλεβάρη η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος παίζει και αυτός το ρόλο του αν δεν έχει συννεφιά και ακόμα και μέρες οι οποίες δεν είναι ”καθαρόαιμες” Αλκυονίδες μυρίζουν άνοιξη, μπαίνουμε σε άλλη εποχή», τονίζει ο κ. Λάλος.
Από που πήραν το όνομά τους οι Αλκυονίδες μέρες
Η ονομασία τους προέρχεται από τη μυθική Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά των ανέμων Αίολου, που ζούσε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της Κύηκα, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο μια μέρα πήγε για ψάρεμα, παρά τα παρακαλετά της Αλκυόνης να μην πάει και δεν γύρισε ποτέ.
Στο αρχαίο έργο «Αλκυών», που αποδίδεται στο Λουκιανό, η Αλκυόνη αναζητούσε για μέρες μάταια το πτώμα του με αποτέλεσμα οι θεοί να την λυπηθούν και να τη μεταμορφώσουν στο ομώνυμο πουλί.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η Αλκυόνη μόλις είδε το πλοίο του να βυθίζεται από τους δυνατούς ανέμους μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε.
Οι θεοί εντυπωσιασμένοι από την αγάπη τους, τους μεταμόρφωσαν στα ομώνυμα πουλιά.
Η Αλκυόνη γεννούσε τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, όπου όμως τα νεογέννητα της παρασύρονταν και χάνονταν από τα κύματα.
Ο Δίας κάποτε τη λυπήθηκε και αποφάσισε να στέλνει κατά την εποχή που η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της ημέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί αυτές τις ημέρες τους ανέμους.
Πού θα χιονίσει τελικά το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιανουαρίου
Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε νέα ανάρτησή του αναφέρει ότι έρχονται χιόνια, στα ορεινά αλλά και ημιορεινά, και ισχυρές βροχές το Σαββατοκύριακο.
Τονίζει επίσης ότι οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, καθώς τοπικά στο Αιγαίο θα αγγίξουν και τα 9 μποφόρ ενώ σχεδόν σε όλη την Ελλάδα η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ έως και την ερχόμενη Κυριακή
Ξεκινάμε από την μεταβολή της θερμοκρασίας που θα κυμαίνεται κατά 6 περίπου βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Το Σάββατο θα έχουμε πτώση στα βόρεια, ενώ στα κεντρικά και τα νότια θα διατηρηθεί υψηλή. Την Κυριακή θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.
Από πλευράς βροχοπτώσεων τοπικά φαινόμενα ως την Παρασκευή στα δυτικά και το Ανατολικό Αιγαίο , ενώ το Σάββατο θα έχουμε μεταβολή του καιρού με τοπικές βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές πλην της Κρήτης. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια θα ενταθούν και θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Την Κυριακή βροχές και στα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.
Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ενώ βαθμιαία θα σημειωθούν και στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της δυτικής Κρήτης. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα βορειοανατολικά θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι από το μεσημέρι του Σαββάτου θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στο βόρειο Αιγαίο στα 7 και από τις βραδινές ώρες στα 8 μποφόρ ενώ την Κυριακή Β-ΒΑ 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ.»