Ακρίβεια: Πόση υπομονή να κάνουμε; Πόσο να αντέξει το κάθε νοικοκυριό; Νομίζουν πώς φτάνουν τα επιδόματα για να ζήσουμε; Τα χειρότερα είναι μπροστά με νέες αυξήσεις τιμών σε 500 προϊόντα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Με ανατιμήσεις που μεσοσταθμικά φτάνουν το 10% και αφορούν τουλάχιστον 500 βασικά αγαθά θα μπει το νέο έτος δημιουργώντας ανησυχία στα νοικοκυριά.
Έτσι, περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν αποστείλει ήδη στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια με ανατιμήσεις για περισσότερες 30 κατηγορίες προϊόντων, όπως αναφέρει η Realnews.
Οι νέες αυξήσεις αποδίδονται στην εκρηκτική αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά.
Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποκλιμακωθεί η ακρίβεια, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι ανατιμήσεις να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην πλειονότητα των προϊόντων.
Ωστόσο, δυσαρέσκεια προκαλεί στους καταναλωτές ότι το γεγονός ότι από ορισμένες βιομηχανίες, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Σε διάστημα ενός έτους προϊόντα διατροφής και αλκοολούχα ποτά ανατιμήθηκαν κατά 15%.
Ειδικότερα, οι τιμές στο ψωμί και στα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 18,7%, στα κρέατα 16,7%, στα ψάρια 1,9%, στα γαλακτοκομικά και στα αυγά 25,3%, στα έλαια και στα λίπη 20,4%, στα λαχανικά 12,6%, στη ζάχαρη, στις σοκολάτες, στα γλυκά και στα παγωτά 6,1%, στον καφέ 13,4%, στο μεταλλικό νερό, στα αναψυκτικά και στους χυμούς φρούτων κατά 8,6%.
Έτσι, από τις αρχές του χρόνου αναμένεται σταδιακά να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:
Παιδικές πάνες,
απορρυπαντικά,
σαμπουάν,
ξυραφάκια,
σοκολατοειδή και μπεσαμέλ έως 30%,
ζυμαρικά και σάλτσες έως 29%,
λουκούμια έως 27%,
τσίχλες και καραμέλες έως 22%,
λιαστές τομάτες έως 20%,
μπάρες δημητριακών και κονσέρβες λαχανικών έως 19%,
καθαριστικά σπιτιού έως 18% τυριά,
μπισκότα και φρυγανιές έως 16%, ζωοτροφές έως 15%,
ελαιόλαδο έως 14%,
ρύζι 13%,
κονσέρβες τόνου έως 12,5%,
μαρμελάδες και ξύδι βαλσαμικό έως 11%,
εμφιαλωμένο νερό έως 10%,
αναψυκτικά έως 9%, γιαούρτια 7,5%,
βρεφικό γάλα και φρουτόκρεμες έως 8%,
φασόλια και κρουασάν έως 7%,
μέλι και καφές εσπρέσο έως 6% και
είδη προσωπικής υγιεινής έως 5%.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις δεν αφορούν το σύνολο των κατηγοριών, αλλά μεμονωμένα προϊόντα.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με την ίδια ένταση, όσο δεν αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής επιβεβαίωσαν το άλμα των τιμών καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12% τον Σεπτέμβριο, έναντι 11,4% τον Αύγουστο, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα προ εισόδου της χώρας στο ευρώ (1994).
Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζουν το φυσικό αέριο αλλά και η έκρηξη στις τιμές των ειδών διατροφής όπου στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκονται τα γαλακτοκομικά και τα αβγά με ποσοστό 23,3%.
Οι τιμές προϊδεάζουν για τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί, με τις διεθνείς αναταράξεις σε ενεργειακά και γεωπολιτικά να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με βάση, πάντως, τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2023 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,1% από το 9,1% εφέτος.
Τον Σεπτέμβριο, πάντως, καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τις αρχές του έτους, 2,9%, καθώς εκτός από την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στα ύψη, πέρασε στις τιμές καταναλωτή σωρεία αυξήσεων σε βασικά τρόφιμα και άλλα είδη παντοπωλείου.
Μια ανάσα από το ρεκόρ του Ιουνίου (12,1%) έφθασε ο πληθωρισµός τον Σεπτέµβριο, καθώς διαµορφώθηκε στο 12% έπειτα από δύο µήνες µικρής αποκλιµάκωσης.
Τον Σεπτέµβριο, πάντως, καταγράφηκε η µεγαλύτερη µηνιαία µεταβολή από τις αρχές του έτους, 2,9%, καθώς εκτός από την εκτόξευση της τιµής του φυσικού αερίου στα ύψη, πέρασαν στις τιµές καταναλωτή σωρεία αυξήσεων σε βασικά τρόφιµα και άλλα είδη παντοπωλείου.
Το γεγονός ότι στην ενέργεια, στα τρόφιµα, στις µεταφορές και στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού εντοπίζονται οι µεγαλύτερες ανατιµήσεις εξηγεί τη µεγάλη πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά, τα οποία πλέον έχουν µεταβάλει σηµαντικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες και ετοιµάζονται να γιορτάσουν και τα Χριστούγεννα «κυνηγώντας» τις προσφορές στα σούπερ µάρκετ.
Ο χειµώνας προµηνύεται δύσκολος και ήδη στον πίνακα µε τις µεγαλύτερες ανατιµήσεις φιγουράρουν και τα στερεά καύσιµα – δηλαδή κατά βάση καυσόξυλα και πέλετ.
Οι οµάδες αγαθών – υπηρεσιών στις οποίες έχει καταγραφεί η µεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση είναι της «Στέγασης» (35,4%) και της «∆ιατροφής και µη αλκοολούχων ποτών» (13,6%).
Αιτία η τετραπλάσια και πλέον τιµή του φυσικού αερίου (332% υψηλότερη σε σύγκριση µε τον περυσινό Σεπτέµβριο), η αύξηση κατά 65,1% της τιµής του πετρελαίου θέρµανσης, κατά 30,5% του ηλεκτρισµού, ενώ αυξήσεις 16,1% κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στα στερεά καύσιµα.
Οι πληροφορίες, πάντως, από την αγορά κάνουν λόγο για πολύ µεγαλύτερες αυξήσεις στα καυσόξυλα, ακόµη και για διπλασιασµό της τιµής τους σε σύγκριση µε πέρυσι, λόγω της πολύ αυξηµένης ζήτησης.
Ψωµί, γαλακτοκοµικά, κρέατα και λάδι, από τα κυριότερα δηλαδή είδη διατροφής, βρίσκονται στην κορυφή των ανατιµήσεων.
Σε ετήσια βάση οι αυξήσεις τιµών είναι στο ψωµί – δηµητριακά 18,4%, στα γαλακτοκοµικά αυγά 23,3%, στα κρέατα 17,6%, στα έλαια 17%, στον καφέ 14,3%, στα λαχανικά 8,7% και στα σοκολατοειδή 6,2%.
Οι ανατιµήσεις στην ενέργεια επηρεάζουν άµεσα και τις χρεώσεις στις µεταφορές. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβότερα κατά 58,7%, τα ακτοπλοϊκά κατά 25,4% και οι χρεώσεις των ταξί κατά 32,9%.
Πλέον οι ανατιµήσεις καταγράφονται και στον κλάδο της εστίασης, µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δίνουν αυξήσεις 6,7%.
Οι µεγάλες ανατιµήσεις από τις αρχές του χρόνου και κυρίως από την άνοιξη και έπειτα οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά λιγότερων προϊόντων από το σούπερ µάρκετ.
Τούτο, βεβαίως, δεν σηµαίνει σε καµία περίπτωση ότι δεν βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.
Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, το διάστηµα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 ο τζίρος των σούπερ µάρκετ αυξήθηκε κατά 3%, όµως την ίδια στιγµή ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,6% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2021.
Επιπλέον, οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα, µε τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κατά 11,2% στο οκτάµηνο και µερίδιο 15,9% από 14,8% στο σύνολο του 2021.
Επίδομα ακρίβειας: Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης για το επίδομα ακρίβειας. Ποιοι είναι οι διπλά κερδισμένοι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή, περιλαμβάνει τα κριτήρια των δικαιούχων του επιδόματος ακριβείας των 250 ευρώ. Προτεραιότητα, φυσικά, έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:
Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…