Ακρίβεια: Έμφραγμα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Στα 72.000 ευρώ το κόστος καυσίμου ενός ταχυπλόου για ένα μόλις δρομολόγιο. Για το ίδιο δρομολόγιο στην Κυκλάδες τον Οκτώβριο το κόστος καυσίμου ήταν 30.000 ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Βόμβα στα θεμέλια της ακτοπλοΐας είναι η αλματώδης αύξηση του κόστους των ναυτιλιακών καυσίμων. Κάποιες από τις εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 5%, ποσοστό το οποίο δεν καλύπτει το αυξημένο λειτουργικό κόστος.
Είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην ξεκινήσουν δρομολόγια τα ταχύπλοα από το Πάσχα. Για ένα δρομολόγιο όπως αυτό από Ραφήνα- Τήνο-Μύκονο –Πάρο-Ίο –Σαντορίνη το κόστος των καυσίμων από 30.000 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 έχει εκτοξευθεί στις 72.000 ευρώ!!! Υπερδιπλασιασμός.
Τα επιτελεία των εταιρειών μελετούν λύσεις. Ήδη όπως προαναφέραμε προχωρούν σε αυξήσεις της τιμής εισιτηρίων.
Αυξήσεις όμως οι οποίες δεν μπορεί να είναι αναλογικές με την αύξηση της τιμής των καυσίμων γιατί «στο τέλος δεν θα μπαίνει επιβάτης στο πλοίο» όπως επεσήμανε στο Newmoney στέλεχος της ακτοπλοΐας.
– Αυτή την εποχή είναι δύσκολο να δέσουν πλοία αφού «ταξιδεύουν» τα άκρως απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών των νησιών τον χειμώνα.
-Μελετάται η μείωση της ταχύτητας
-Συνένωση δρομολογίων
-Αραίωση της συχνότητας των δρομολογίων
Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο επηρεάζει την Επιβατηγό Ναυτιλία περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.
Υπολογίζεται ότι για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων δαπανώνται σήμερα περίπου το 40% των καθαρών ναύλων που εισπράττονται , ενώ μόνο για το 2021 υπολογίζεται ότι οι εταιρείες μας επιβαρύνθηκαν με 130 εκ. λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων κατά 45%.
Η κατάσταση δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και κυρίως δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες.
“Η Κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει την κατάσταση σοβαρά και να προβληματιστεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ενεργειακή κρίση για τα νησιά μας, τους κατοίκους τους και τον τουρισμό τους, ο οποίος φιλοξενεί το 70% του τουρισμού στην Ελλάδα” τονίζουν οι ακτοπλόοι.
Ακρίβεια: Έκτακτες ανακοινώσεις – Επίδομα ακρίβειας και μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα
Ασφυξία στα νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας. Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοινώνει η κυβέρνηση. Στο επίκεντρο το «επίδομα ακρίβειας», υπό εξέταση μειώσεις ΦΠΑ ή ειδικών φόρων και σε άλλα βασικά είδη πέραν των καυσίμων. Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Και τη μείωση των φόρων στα καύσιμα βάζει η κυβέρνηση, «στο ζύγι» των νέων μέτρων στήριξης που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Από προχτές που η Κομισιόν ανακοίνωσε την εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος που θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις, στο οικονομικό επιτελείο θα εξετάσουν όλα τα δεδομένα για να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση των επιδοτήσεων και των ελλειμμάτων, στο πλαίσιο όσων συμφωνηθούν σήμερα και αύριο της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι.
Στο επίκεντρο του σχεδίου της κυβέρνησης παραμένει το «επίδομα ακρίβειας» που σχεδιάζεται να δοθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά με ειδικά κριτήρια και θα είναι της τάξεως των 200 ή 300 ευρώ.
Στις επόμενες 5-6 ημέρες θα κριθεί επίσης αν το «μείγμα» των μέτρων θα περιλαμβάνει και μειώσεις ΦΠΑ ή ειδικών φόρων, καθώς και αν θα εστιάζουν μόνο στα καύσιμα ή και σε άλλα βασικά είδη –για τα οποία πάντως προορίζεται κυρίως η «επιταγή ακρίβειας».
Καθοριστικά για τις αποφάσεις θα φανούν:
1. τα στοιχεία για τον τιμάριθμο που ανακοινώνονται σήμερα, σε συνδυασμό με τις τιμές χονδρικής ή τις τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, που υποδηλώνουν πού θα κτυπήσει η ακρίβεια στο εγγύς μέλλον (πχ άλευρα, ζυμαρικά, έλαια κλπ).
2. τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Φεβρουάριο, τα οποία ακόμη συλλέγονται (θα ανακοινωθούν την άλλη Τρίτη) και θα δείξουν:
· αν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές. Παρότι προγράφεται υπερείσπραξη φόρων, μεγάλο μέρος αυτών αφορά έσοδα του 2021 (πχ τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος).
Μένει να φανεί αν θα υπάρχει υπέρβαση ή υστέρηση εσόδων στο α΄δίμηνο του 2022 και ποια είναι η τάση των εσόδων τον Μάρτιο.
· τι κερδίζει ο κρατικός προϋπολογισμός επειδή ο ΦΠΑ αυξάνεται όσο αυξάνονται οι τιμές στα καύσιμα. Αλλά και τι χάνει ως Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, λόγω πτώσης των πωλήσεων εξαιτίας της ακρίβειας (πχ. 70 λεπτά «σταθερά» από κάθε λίτρο αμόλυβδης κλπ).
Υπάρχουν ενδείξεις ότι αντί για «υπερείσπραξη» λόγω αυξημένης τιμής, ο προϋπολογισμός «μπαίνει μέσα» λόγω μείωσης κατανάλωσης και δεν μπορεί αν «επιστρέψει φόρους» στους καταναλωτές.
Χάνει δηλαδή περισσότερα σε ΕΦΚ από όσα κερδίζει σε ΦΠΑ. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, μια εξισορρόπηση στους φόρους (πχ μείωση σε ΦΠΑ ή του ΕΦΚ) μπορεί να κριθεί σκόπιμη, προκειμένου να τονώσει τόσο την κατανάλωση, όσο και τα συνολικά έσοδα του κράτους από φόρους στα καύσιμα.
Τον δρόμο για μείωση των φόρων καυσίμων πάντως έχουν ανοίξει ήδη ορισμένες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως της Πορτογαλίας που σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο καυσίμων από αύριο Παρασκευή.
Όπως και στην Ελλάδα, εξετάζεται μείωση του φόρο καυσίμων ίση με πιθανή αύξηση των εσόδων από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.
Και στην Ιρλανδία σχεδιάζεται μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη κατά 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο και κατά 15 λεπτά στο ντίζελ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.
Ο φόρος στο λεγόμενο πράσινο ντίζελ που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και στη θέρμανση των σπιτιών, θα μειωθεί κατά 2 λεπτά.
Στο «μείγμα» θα περιλαμβάνονται και ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην αναγκαστούν να αυξήσεις τους τιμοκαταλόγους τους ή να βάλουν λουκέτο και να απολύσουν εργαζόμενους λόγω της ακρίβειας.
Κρίσιμο ήταν και παραμένει αν οι ελαφρύνσεις που θα επιλεγούν, θα καταλήξουν σε αυτούς για τους οποίους προορίζονται και τις έχουν ανάγκη.
Ακρίβεια: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των 300 ευρώ
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σκοπός είναι να δοθεί μία οικονομική βοήθεια που φτάνει ως και τα 300 ευρώ σε μία σειρά από ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της ακρίβειας.
Το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους και σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Πάντως, φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» τα βασικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος που θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά.
Στους δικαιούχους όλους να ενωθούν οι μακροχρόνιοι άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.
Για τη χορήγηση του επιδόματος θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά, ενώ θα ληφθεί υπόψιν το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του 2020 – όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του 2021, και για τα περιουσιακά στοιχεία που υποψιάζονται οι παλαιές αντικειμενικές αξιώσεις.
Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται προσεχώς, καθώς ο στόχος είναι το επίδομα να δοθεί πριν από την Πάσχα, πιθανότατα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.
Οι υπολογισμοί που είχαν γίνει πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μόλις καταλαγιάσει ο πόλεμος και γίνει ο πρώτος απολογισμός των επιπτώσεων στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Αντίστοιχα, οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων για την στήριξη τον νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ληφθεί απόφαση να υπάρξει μικρή μείωση της επιδότησης καθώς είχε σημειωθεί έστω και μικρή αποκλιμάκωση των τιμών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, εξετάζει και μετρά τον τρόπο, το εύρος και το μέγεθος των παρεμβάσεων. «Και όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, πάντως σε χρόνο έγκαιρο, έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει τι έχει να περιμένει και ποιος κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει τονίσει ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό εάν θα δοθεί αυτό το επίδομα στους πιο αδύναμους αλλά αυτό θα κριθεί και από το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε εμείς ως Γενικό Λογιστήριο και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το περάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.