Ακρίβεια: Οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά ακόμη ακόμη και κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά αρκετά προϊόντα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πληρώνουν ακριβά μάλιστα, ακόμη και προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας κατά κόρον.
Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε το Μega, τα δύο βασικά προϊόντα που πληρώνουν «χρυσά» οι καταναλωτές στην Ελλάδα, είναι τα αυγά και το γάλα.
Στην Ελλάδα οι καταναλωτές πληρώνουν το γάλα ακριβότερα από τους Γερμανούς, τους Ισπανούς και τους Βέλγους, ενώ τα αυγά οι Έλληνες καταναλωτές τα πληρώνουν πιο ακριβά κι από τους Σουηδούς.
Ενδεικτικά οι τιμές για 1 λίτρο γάλα ανά την Ευρώπη:
Ενδεικτικά οι τιμές για μια δωδεκάδα αυγά ανά την Ευρώπη:
Συνολικά ο καταναλωτής δίνει για τα δύο προϊόντα:
Παγετός και ξηρασία σαρώνουν τις καλλιέργειες – Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αναφοράς οδεύουν προς μηνιαίο κέρδος 13%, το μεγαλύτερο άλμα από τον Φεβρουάριο του 2022 με την εισβολή στην Ουκρανία – Προς χαμηλό 9ν ετών τα παγκόσμια αποθέματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τον Απρίλιο, ο Ουκρανός αγρότης Yurii Sekh προσδοκούσε σε μια καλή συγκομιδή σιταριού. Ένας από τους πιο ξηρούς μήνες στην ιστορία της περιοχής διέψευσε αυτές τις ελπίδες. Έστειλε επίσης τις τιμές του σίτου στα ύψη, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για αύξηση του κόστους των τροφίμων.
Η Ρωσία, η οποία μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, είδε τις καλλιέργειες να στεγνώνουν κατά τη διάρκεια ενός μήνα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους.
Ο ασυνήθιστος παγετός κατέστρεψε επίσης στρέμματα στάσιμων καλλιεργειών, και με τη συγκομιδή να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, οι πιθανότητες ουσιαστικής ανάκαμψης μειώνονται.
Οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν αμέσως μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αλλεπάλληλων ρωσικών συγκομιδών και των ανθεκτικών προμηθειών από την Ουκρανία. Όμως, ο ταραχώδης καιρός επέστρεψε τη μεταβλητότητα στην αγορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι αναφοράς οδεύουν προς μηνιαίο κέρδος 13%, το μεγαλύτερο τέτοιο άλμα από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ξεκίνησε η εισβολή.
Η Ουκρανία αναμένει μια σοδειά 19,1 εκατομμυρίων τόνων σιταριού, σύμφωνα με την ένωση σιτηρών της χώρας – τη χαμηλότερη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Παρόλα αυτά, οι προηγούμενες ανοιξιάτικες βροχές βοήθησαν στην αντιστάθμιση περαιτέρω απωλειών. Το μετεωρολογικό κέντρο της χώρας έχει προβλέψει περισσότερες βροχές σε ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ενδέχεται να κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον παγετό που κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια καλλιεργειών τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι αναλυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις για την παραγωγή του κορυφαίου εξαγωγέα παγκοσμίως κατά περισσότερο από 10% μέσα στο μήνα.
Η ρωσική γεωργική εταιρεία Grainrus εκτιμά ότι το 40% της έκτασης του χειμερινού σιταριού υπέστη ζημιές από τον ψυχρό καιρό. Αναμένει ότι οι αποδόσεις θα είναι κατά 20% χαμηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις στα χωράφια της στο Ροστόφ στο νότιο τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της Μιχαήλ Μπέμπιν.
Οι εικόνες των κατεστραμμένων καλλιεργειών δείχνουν καφετιά χωράφια με μαραμένα φυτά σιταριού. Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 100.000 εκτάρια (247.000 στρέμματα), μεταξύ άλλων στις βασικές περιοχές καλλιέργειας της Ρωσίας στην περιοχή της Κεντρικής Μαύρης Γης.
Τα νέα από άλλους βασικούς παραγωγούς – η Αυστραλία αντιμετωπίζει ξηροθερμικές συνθήκες και η Ινδία πιθανότατα θα γίνει καθαρός εισαγωγέας – έχουν επίσης ενισχύσει τις τιμές. Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν σε χαμηλό εννέα ετών την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της νοτιοκεντρικής Ρωσίας γνώρισε έναν από τους ξηρότερους Μαΐους που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Donald Keeney της Maxar. Ο ξηρός καιρός θα διαρκέσει τις επόμενες εβδομάδες στην ανατολική Ουκρανία και στα νοτιοανατολικά τμήματα της Κεντρικής Περιφέρειας. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση στη δυτική Ουκρανία, και στο δυτικό τμήμα της Κεντρικής Περιφέρειας της Ρωσίας κατά τις επόμενες δέκα ημέρες, είπε.
Ενώ η ακριβής έκταση της ζημίας δεν θα γίνει σαφής για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες ακόμη, παραγωγοί όπως ο Sekh βλέπουν ήδη τις απώλειές τους να αυξάνονται.
Όταν ήρθε ο παγετός «τα πάντα σταμάτησαν να αναπτύσσονται», είπε. «Μετά ήρθε ο ξηρός Μάιος. Η γη είναι ξηρή και δεν υπάρχει βροχή».
Η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας έχει επίσης δοκιμαστεί. Κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα σχεδόν στα προπολεμικά επίπεδα τον Μάρτιο. Αλλά από τότε η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις της στις λιμενικές και σιδηροδρομικές υποδομές.
Για τον Kees Huizinga, ο οποίος καλλιεργεί 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) νότια του Κιέβου, οι ζημιές από τις καιρικές συνθήκες δεν ειναι τίποτα σε σύγκριση με τους κινδύνους από τους πυραύλους που πετούν πάνω από τη γη του.
«Θέλω να πω ότι αυτά είναι προβλήματα, ξέρετε. Η ξηρασίαδεν είναι πλέον πρόβλημα».
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…