Ακρίβεια: Πλάκα μας κάνετε; Θα πεινάσουμε – Δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα

Ακρίβεια: Αγανάκτιση και απελπισία στα Σούπερ μάρκετ. Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά με τις τιμές των προϊόντων να είναι στο… θεό. Αδυνατούν να αγοράσουν οι καταναλωτές ακόμα και τα βασικά είδη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στην υψηλότερη τιμή τουλάχιστον των τελευταίων 21 ετών σκαρφάλωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2021, γεγονός που προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η συνέχιση της αύξησης της χονδρικής τιμής του ρεύματος σημαίνει διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας πλέον πολύ δύσκολο για τη μεταποίηση αλλά και το λιανεμπόριο την απορρόφησή του και τη μη μετακύλισή του στις τιμές καταναλωτή.

Στο σκηνικό αυτό ήρθαν να προστεθούν και οι επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας στην αγροτική παραγωγή, με τις αυξήσεις να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους σε λαχανικά.

Ακόμη και στις περιοχές που δεν έπεσε χιόνι, οι χαμηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει ζημία στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατά 29,4%.

Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή που καταγράφηκε στο έτος, τα στοιχεία που υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2000 κι έπειτα δείχνουν ότι ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στην υψηλότερη ιστορικά τιμή τον Δεκέμβριο του 2021, στις 125,68 μονάδες.

Ενδεικτικό, δε, της ραγδαίας αύξησης που σημειώνουν οι τιμές το τελευταίο διάστημα είναι ότι μόνο μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσαν αύξηση 5,7%!

«Ενώ παλαιότερα οι τιμοκατάλογοι που έστελναν οι προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ μπορεί να παρέμεναν οι ίδιοι ακόμη και για τρία χρόνια, τώρα μπορεί να αλλάζουν και τρεις φορές τον χρόνο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη αλυσίδων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι πλέον καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού για την εγχώρια αγορά, ενώ έως τώρα συνέβαινε το αντίστροφο.

Ετσι, τον Δεκέμβριο του 2021 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία για την εγχώρια αγορά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 30,4% και για την εξωτερική αγορά κατά 26%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν αντιστοίχως 8% και 1,5%.

Στους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας η αύξηση των τιμών παραγωγού σε ετήσια βάση για την εγχώρια αγορά έχει ως εξής: 60,8% στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, 56,5% στην παραγωγή πετρελαιοειδών, 35,4% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, 15,9% στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, 15,4% στη βιομηχανία ξύλου, 11,4% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 9,7% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 5,1% στην κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικές ύλες, 3,3% στη βιομηχανία τροφίμων, 3,2% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.

Τον τελευταίο μήνα, δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, πέρασαν στις τιμές καταναλωτή αυξήσεις σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, αρτοσκευάσματα, αυγά, αλλά και σε απορρυπαντικά και χαρτικά.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε άλευρα, δημητριακά και ζυμαρικά, καθώς και σε προϊόντα ατομικής περιποίησης, ενώ ήδη τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφονται υπέρογκες αυξήσεις σε κηπευτικά.

Για παράδειγμα, κουνουπίδια και μπρόκολα πωλούνται έως 2,5 ευρώ/κιλό έναντι 1,5 ευρώ/κιλό μία εβδομάδα πριν, ενώ ακόμη και 20 λεπτά ακριβότερα έφτασαν να πωλούνται τα πορτοκάλια.

Η αύξηση των τιμών οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που έχουν προκύψει στην παραγωγή της Αττικής (κυρίως στον Μαραθώνα) και της Κρήτης.

Οι εκτιμήσεις, πάντως, για τη διάρκεια των ανατιμήσεων κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ακρίβεια: Οργή των καταναλωτών – «Δεν μπορούμε άλλο!»

Στο 5,1% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός εξαιτίας της κατακόρυφης αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και αέριο.

Συγκεκριμένα από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι, κατά 45% του ηλεκτρισμού, κατά 34,1% του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 21,7 στα καύσιμα.

Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα είδη διατροφής με το αρνί να έχει αυξηθεί κατά 19,7%, το λάδι 17% και οι πατάτες 14,2% Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

10,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.

0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.

0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμόυπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα

0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.