ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια – νέα μέτρα: Βρέθηκαν λεφτά! Δείτε πόσα θα μας δώσουν

Ακρίβεια – νέα μέτρα: «Φως» από τα… υπερέσοδα στον τουρισμό. Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Πώς θα πάρουν μερίδιο οι πολίτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα έσοδα από τον τουρισμό στηρίζεται η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για δημιουργία σημαντικού δημοσιονομικού χώρου που θα βοηθήσει σε έναν γύρο μέτρων ενίσχυσης των νοικοκυριών από το φθινόπωρο αλλά και σε ένα δίχτυ ασφαλείας απέναντι στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και την ανησυχία που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι τα τουριστικά έσοδα όχι μόνο θα φτάσουν τα επίπεδα ρεκόρ του 2019 αλλά ενδέχεται ακόμα να τα ξεπεράσουν κατά 10%.

Ακρίβεια – νέα μέτρα: Τα τρία μέτρα που είναι στο τραπέζι

Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, τα έσοδα θα καταγράψουν άλμα πέριξ των 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μπορεί να δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος 1 έως 1,5 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει στην υλοποίηση μέτρων όπως:

  • ένας τρίτος γύρος του Fuel Pass,
  • ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης τον χειμώνα, αλλά και
  • μία νέα επιταγή ακρίβειας προς τους πιο ευάλωτους.

Με δεδομένο ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό, όταν προέβλεπε έσοδα στο 80% του 2019, θα υπάρξει θετική έκπληξη για το ΑΕΠ για το σύνολο του έτους και άρα θα υπάρχει και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για θετικά μέτρα.

Τα περίπου 7 δισ. ευρώ που χωρίζουν τα τουριστικά έσοδα του 2019 (18,2 δισ. ευρώ) από τα περσινά (11 δισ. ευρώ) φαίνεται ότι θα καλυφθούν σχετικά εύκολα.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι εκτιμά πως τον Σεπτέμβριο «θα δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα, που αν ανέβει κι άλλο, θα έχουμε κι άλλες παρεμβάσεις και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα θα είναι πριν ή μετά τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός τετραετίας».

Ακρίβεια – νέα μέτρα: Η δυναμική του τουρισμού

Η μεγάλη δυναμική του τουρισμού στην οικονομία αρχίζει και γίνεται εμφανής σε όλα τα στοιχεία. Με βάση μάλιστα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Απρίλιο ήταν αυξημένα κατά 19% σε σχέση με τα έσοδα του 2019.

Την προωθητική δύναμη του τουρισμού για την οικονομία αναδεικνύει η τελευταία έκθεση της Eurobank.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Απριλίου 2022, ποσοστό ανεργίας και απασχόληση Απριλίου 2022, κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2021) αλλά και η ανακοίνωση του Eurogroup στις 16 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με την οποία την οποία η ενισχυμένη εποπτεία δεν θα παραταθεί πέραν της προγραμματισμένης λήξης στις 20 Αυγούστου 2022, εκπέμπουν σημαντικά μηνύματα για τις βραχυχρόνιες προοπτικές και τις μεσομακροπρόθεσμες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η ανάκαμψη του τουρισμού τονώνει τη ζήτηση στην οικονομία και η απασχόληση παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση. Το τελευταίο αποτέλεσμα συνδέεται και με τα μέτρα στήριξης (ποσοστό ανεργίας στο 12,5%).

Ακρίβεια – νέα μέτρα: Οι αγορές-βαρόμετρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Πολωνία αναδεικνύονται σε αγορές-βαρόμετρο για την πορεία της σεζόν και τη διαμόρφωση των τελικών μεγεθών του τουριστικού κλάδου.

Υψηλές παραμένουν, την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τις αφίξεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία, δύο παραδοσιακές δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα, που φέτος ποντάρουν σταθερά στο ελληνικό καλοκαίρι.

Η σημασία των πέντε αγορών για τον ελληνικό τουρισμό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι το 2019 οι ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία αντιπροσώπευαν πάνω από το 1/3 των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, ενώ οι αντίστοιχες ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν λίγο κάτω από το 50% των συνολικών τουριστικών εσόδων που είχαν διαμορφωθεί σε 18,18 δισ. ευρώ.

Ακρίβεια – νέα μέτρα: Αποθηκεύστε τρόφιμα! Έρχεται… τσουνάμι

Δραματικές εξελίξεις με τις τιμές τροφίμων. Γιατί το πρόβλημα μόλις τώρα ξεκίνησε. Tα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», εκτοξεύουν τις τιμές των προϊόντων. Αδύνατον να ανταπεξέλθουν οι πολίτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο πληθωρισμός, αναμφίβολα, αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας. Όλα γίνονται ακριβότερα και η αγοραστική μας δύναμη καθίσταται ολοένα και ασθενέστερη. Και το χειρότερο όλων είναι ότι τα τρόφιμα μόλις τώρα άρχισαν να «καβαλούν» το κύμα των ανατιμήσεων.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στον κλάδο των τροφίμων εκτοξεύθηκε κατά 8,8%, ενώ στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος δείκτης έφθασε στο 7,5%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Στην Ελλάδα ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε στο 12,1%.

Αυτό δε, που προβληματίζει οικονομολόγους και αναλυτές είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία του Μαΐου, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, δεν λαμβάνουν υπόψη το αυξανόμενο κόστος παραγωγής των αγροτών.

Σ’ αυτό το σημείο, όπως εύστοχα υπενθυμίζει το zerohedge, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες πληρώνουν τα έξοδά τους προκαταβολικά και αποζημιώνονται ορισμένους μήνες αργότερα, όταν πουλήσουν τα προϊόντα τους. Επομένως, όλες οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μια μικρή χρονική… καθυστέρηση, καθώς ενσωματώνουν τις τιμές που υπήρχαν όταν ξεκίνησε η παραγωγή και όχι όταν διατέθηκε η σοδειά.

Αυτή η υστέρηση σίγουρα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, αλλά σίγουρα όλα τα στοιχεία προμηνύουν ένα «τσουνάμι» στις τιμές τροφίμων σε βάθος 12 έως 18 μηνών. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε τα καύσιμα και τα λιπάσματα, οι τιμές των οποίων έχουν βρεθεί στα «ύψη», αποτελώντας τα δύο μεγαλύτερα εισαγόμενα έξοδα για τους αγρότες, υπερβαίνοντας το 50% των συνολικών δαπανών.

Η τιμή των λιπασμάτων έχει -στην καλύτερη περίπτωση- τριπλασιαστεί, ενώ για ορισμένα προϊόντα έχει τετραπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Ζηλανδία σπεύδει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς, φορολογώντας τις εκπομπές μεθανίων από τα βοοειδή. Δηλαδή τα… «τοξικά αέρια» που απελευθερώνουν οι αγελάδες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα, και ένα αποτελεσματικό σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών για τον αγροτικό κλάδο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο σ’ αυτό» δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος, James Shaw.

Όμως, ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης, πρόκειται για ακόμη έναν φόρο, ο οποίος αφορά τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας.

Όταν η χώρα της Ωκεανίας σταματήσει να εξαγάγει τους απαιτούμενους όγκους τροφίμων, αυτό γρήγορα θα «μεταφραστεί» σ’ ένα αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα, σ’ ένα πιο αδύναμο νόμισμα και σε μια έκρηξη τιμών σε οτιδήποτε δεν παράγεται στο εσωτερικό της χώρας. Κάτι που περιλαμβάνει τον άνθρακα, το πετρέλαιο (όλοι οι αγρότες το χρησιμοποιούν) και τα λιπάσματα (επίσης όλοι οι αγρότες τα χρησιμοποιούν).

Έτσι, μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα, η Νέα Ζηλανδία θα καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Κι αυτό είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί. Όχι ένα υποθετικό σενάριο.

Όταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) αναφέρθηκε στην ανάγκη κατανάλωσης… εντόμων, δεν το έκανε για να προωθήσει ένα νέο προϊόν. Το έκανε επειδή δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η κατάρρευση της προσφοράς, όπως αποτυπώθηκε και στην περίπτωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οδηγεί σε υψηλότερα κόστη και επομένως, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τα αναγκαία τρόφιμα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ενέργεια, με το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλει φόρο 25% στα «απροσδόκητα κέρδη» των ενεργειακών εταιρειών, εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων 10ετιών.

Ακρίβεια – νέα μέτρα: Μεγάλες ανατιμήσεις έως το τέλος Ιουλίου

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων έως το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.

Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, όσο κλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση και αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις δεν πρόκειται να «κοπάσουν» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο και υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη κατάσταση που θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Τα κύματα ανατιμήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.

Η λίστα των νέων ανατιμήσεων περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

  • ρύζι (5%-50%),
  • πανάκια καθαρισμού (5%-31%),
  • μαγιονέζα-κέτσαπ (17% έως 26%),
  • κατεψυγμένες πίτες και κριτσίνια (έως 22%),
  • χαρτικά (έως 20%), τυριά (έως 20%),
  • αλλαντικά (έως 17%),
  • συσκευασμένα γλυκά (16%),
  • ζυμαρικά και σάλτσες (2%-15%),
  • βρεφικές πάνες (έως 14%),
  • χαλβάς (12%),
  • κονσέρβες (έως 12%),
  • απορρυπαντικά (έως 12%),
  • είδη σφολιάτας (11%),
  • κρασί (έως 11%),
  • συμπυκνωμένος χυμός (10%),
  • γιαούρτια (έως 8%),
  • βούτυρο (έως 8%),
  • κρέατα (8%),
  • συσκευασμένες σαλάτες (7%),
  • γάλα εβαπορέ (6%),
  • αναψυκτικά (6%),
  • αλκοολούχα ποτά (6%),
  • ζωοτροφές (6%),
  • ελαιόλαδο (5%),
  • φρέσκο γάλα (5%),
  • σοκολάτες (5%),
  • βρεφικό γάλα (4%),
  • παγωτά (έως 4%)
  • μπάρες δημητριακών (4%)

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ανατιμήσεις πρόκειται να γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές μέσα στον Ιούνιο, ενώ κάποιες θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές Ιουλίου.

Πηγή της ακρίβειας παραμένει η ενέργεια, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 60,9%, ενώ οι τιμές των τροφίμων «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό άνω του 11%, κάτι που έχει να σημειωθεί εδώ και τουλάχιστον 2-3 δεκαετίες.

Στο ίδιο μοτίβο και η αύξηση των τιμών κατά 35,2% στην κατηγορία της στέγασης, με την επίπτωση στον τιμάριθμο να φτάνει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, καθώς μεγαλώνει το κύμα των ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούν μεγαλύτερα μισθώματα από ενοίκια λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago