Ακρίβεια: Η «μαύρη λίστα» – Ποια προϊόντα ακριβαίνουν άμεσα

Ακρίβεια: Νέο κύμα αυξήσεων χτυπάει τα νοικοκυριά. Ποια προϊόντα αναμένεται να επηρεαστούν από τις νέες ανατιμήσεις. Όλη η λίστα στο xristika.gr. Τη Δευτέρα ανακοινώνει τον πληθωρισμό Ιουλίου η ΕΛΣΤΑΤ.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Δευτέρα για τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουλίου στρέφονται τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 12,1% και στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση του πληθωρισμού σε αυτό το ύψος ώστε να σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για σταδιακή αποκλιμάκωσή του τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή, που δημοσιοποίησε η Eurostat, έδειξαν ότι για πρώτη φορά μετά από μήνες δεν υπήρξε επιτάχυνση της ανόδου, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Βέβαια στην Ελλάδα ο δείκτης συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, με αδύναμο σημείο τις τιμές ενέργειας που συνεχίζουν να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ό,τι στην Ευρωζώνη:

κατά 56,1% έναντι ανόδου κατά 39,7% στην Ευρωζώνη, επηρεάζοντας τις τιμές και στα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα καταγράφηκε άνοδος τιμών κατά 11,5% τον Ιούλιο, από 11,6% τον Ιούνιο, 10,5% τον Μάιο, 9,1% τον Απρίλιο και από 8% τον Μάρτιο, 6,3% τον Φεβρουάριο και κατά 5,5% τον Ιανουάριο.

Ακρίβεια: Νέο κύμα ανατιμήσεων

Ακόμα και εάν αρχίσει η πτώση του πληθωρισμού, δεν αναμένεται να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και να περιοριστεί η ακρίβεια.

Όπως εκτιμάται, από τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές σε τουλάχιστον 600 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες προϊόντων με το ποσοστό της αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 8% με 10%, ωστόσο υπάρχουν προϊόντα οι τιμές των οποίων πρόκειται να αυξηθούν ακόμη και κατά 20%.

Ακρίβεια: Οι αυξήσεις του Αυγούστου

Συγκεκριμένα εντός του Αυγούστου αναμένεται να ανατιμηθούν τα εξής προϊόντα:

τοματικά και κέτσαπ 15%,

φρέσκες σαλάτες 12%,

χαρτικά 3% έως 11%,

παξιμάδια 10%,

γιαούρτια 9%,

δημητριακά, κατεψυγμένες πίτσες και σάλτσες 8%,

στιγμιαίος καφές, ρόφημα σοκολάτας, ελληνικός καφές, σοκολατοειδή, μπισκότα,φρυγανιές, γάλα και

προϊόντα στοματικής υγιεινής 6%,

αλλαντικά 5%,

μπίρες έως 5%,

σαμπουάν 4%, και

εισαγόμενα εμφιαλωμένα νερά κατά περίπου 2%.

Αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές:

σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ σε ποσοστό έως και 20%,

στα καθαριστικά πανάκια και στα κρασιά έως 14%,

στα τυριά έως 12%,

στα αλκοολούχα ποτά έως 10%,

στα σαπούνια, στο αλουμινόχαρτο, στα υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%,

στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%,

στις ρυζογκοφρέτες 7%,

στο ρύζι στο τσάι και στο βούτυρο 5%.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί στα καταστήματα πώλησης τροφίμων μια ανατίμηση που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και αφορά κονσέρβα καλαμπόκι σε ποσοστό 10%.

Ακρίβεια: Πότε θα περάσουν στα ράφια οι αυξήσεις

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ανατιμήσεις που έχουν γίνει από μεμονωμένες εταιρείες και δεν αφορούν το σύνολο των εταιρειών που παράγουν ή εμπορεύονται τα συγκεκριμένα αγαθά.

Ανατιμήσεις που αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των σούπερ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι «σχεδόν καθημερινά οι βιομηχανίες τροφίμων και άλλων προϊόντων μα στέλνουν ανατιμημένους τιμοκαταλόγους,με αποτέλεσμα μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης να έχουν λιγοστέψει τα περιθώρια για να απορροφηθεί έστω και ένα μικρό ποσοστό των ανατιμήσεων».

Οι αλλαγές των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ πραγματοποιούνται ανά εβδομάδα, με κορυφαία στελέχη του λιανεμπορίου να επισημαίνουν ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει και νέο κύμα ανατιμήσεων.

Ακρίβεια: Υπομονή… μέχρι το 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πληθωρισμός, βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,6% το 2022, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, ενώ θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα.

Η ΤτΕ αναφέρει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι και αυτός υψηλός το 2022 και, παρότι θα αποκλιμακωθεί το 2023 και το 2024, θα παραμείνει σχετικά υψηλός, υπερβαίνοντας μάλιστα το γενικό δείκτη, λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης των έντονων πληθωριστικών πιέσεων του 2022 στον πυρήνα.

Ακρίβεια: Οι παρεμβάσεις

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις απέναντι στο κύμα των ανατιμήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων στήριξης βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας.

Ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα.

Το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 200 ευρώ, κάτι που θα είναι συνάρτηση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, αλλά να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Εκτός από τη νέα επιταγή ακρίβειας, οι πληροφορίες αναφέρουν και τη χορήγηση ενός Fuel Pass 3, την επέκταση δηλαδή του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους.

Επίσης, το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.

Ακρίβεια: Επιβεβαίωση από Σταϊκούρα

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, καθώς η οικονομία κινείται ικανοποιητικά, για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού (σ.σ. οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 2 δισ. ευρώ).

Είπε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει Fuel Pass-3, απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς ακόμη. Το Fuel Pass-2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο και τότε θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία».

Ο υπουργός άφησε, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι «προφανώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο».

Πρόσθεσε δε, ότι «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ’ τριμήνου.

Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».

Σε ερώτηση για τη χορήγηση «επιταγής ακρίβειας» ή την επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός απάντησε «όλα στην ώρα τους».

Επισημαίνοντας πως «το καράβι της οικονομίας εδώ και τρία χρόνια πάει καλά, αλλά αυτούς τους μήνες έχουμε και θα έχουμε πολλά μποφόρ».

Προσθέτοντας γενικότερα, ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, απαιτούνται γενναίες ευρωπαϊκές λύσεις για την ακρίβεια (με αιχμή τις τιμές του φυσικού αερίου), δηλώνοντας «πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση».