Ακρίβεια: Έχετε καταλάβει τι έχει γίνει; Είναι πόλεμος!

Ακρίβεια: Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο 12μηνο. Σε πανικό ακρίβειας περνούν τα νοικοκυριά που βλέπουν κάθε μήνα να ψαλιδίζονται τα εισοδήματά τους από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατικής Αρχής επιβεβαίωσαν το άλμα των τιμών καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 12% τον Σεπτέμβριο, έναντι 11,4% τον Αύγουστο, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα προ εισόδου της χώρας στο ευρώ (1994).

Φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζουν το φυσικό αέριο αλλά και η έκρηξη στις τιμές των ειδών διατροφής όπου στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις βρίσκονται τα γαλακτοκομικά και τα αβγά με ποσοστό 23,3%.

Οι τιμές προϊδεάζουν για τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί, με τις διεθνείς αναταράξεις σε ενεργειακά και γεωπολιτικά να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με βάση, πάντως, τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2023 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,1% από το 9,1% εφέτος.

Τον Σεπτέμβριο, πάντως, καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τις αρχές του έτους, 2,9%, καθώς εκτός από την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στα ύψη, πέρασε στις τιμές καταναλωτή σωρεία αυξήσεων σε βασικά τρόφιμα και άλλα είδη παντοπωλείου.

Μια ανάσα από το ρεκόρ του Ιουνίου (12,1%) έφθασε ο πληθωρισµός τον Σεπτέµβριο, καθώς διαµορφώθηκε στο 12% έπειτα από δύο µήνες µικρής αποκλιµάκωσης.

Τον Σεπτέµβριο, πάντως, καταγράφηκε η µεγαλύτερη µηνιαία µεταβολή από τις αρχές του έτους, 2,9%, καθώς εκτός από την εκτόξευση της τιµής του φυσικού αερίου στα ύψη, πέρασαν στις τιµές καταναλωτή σωρεία αυξήσεων σε βασικά τρόφιµα και άλλα είδη παντοπωλείου.

Το γεγονός ότι στην ενέργεια, στα τρόφιµα, στις µεταφορές και στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού εντοπίζονται οι µεγαλύτερες ανατιµήσεις εξηγεί τη µεγάλη πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά, τα οποία πλέον έχουν µεταβάλει σηµαντικά τις καταναλωτικές τους συνήθειες και ετοιµάζονται να γιορτάσουν και τα Χριστούγεννα «κυνηγώντας» τις προσφορές στα σούπερ µάρκετ.

Ο χειµώνας προµηνύεται δύσκολος και ήδη στον πίνακα µε τις µεγαλύτερες ανατιµήσεις φιγουράρουν και τα στερεά καύσιµα – δηλαδή κατά βάση καυσόξυλα και πέλετ.

Οι οµάδες αγαθών – υπηρεσιών στις οποίες έχει καταγραφεί η µεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση είναι της «Στέγασης» (35,4%) και της «∆ιατροφής και µη αλκοολούχων ποτών» (13,6%).

Αιτία η τετραπλάσια και πλέον τιµή του φυσικού αερίου (332% υψηλότερη σε σύγκριση µε τον περυσινό Σεπτέµβριο), η αύξηση κατά 65,1% της τιµής του πετρελαίου θέρµανσης, κατά 30,5% του ηλεκτρισµού, ενώ αυξήσεις 16,1% κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στα στερεά καύσιµα.

Οι πληροφορίες, πάντως, από την αγορά κάνουν λόγο για πολύ µεγαλύτερες αυξήσεις στα καυσόξυλα, ακόµη και για διπλασιασµό της τιµής τους σε σύγκριση µε πέρυσι, λόγω της πολύ αυξηµένης ζήτησης.

Ψωµί, γαλακτοκοµικά, κρέατα και λάδι, από τα κυριότερα δηλαδή είδη διατροφής, βρίσκονται στην κορυφή των ανατιµήσεων.

Σε ετήσια βάση οι αυξήσεις τιµών είναι στο ψωµί – δηµητριακά 18,4%, στα γαλακτοκοµικά αυγά 23,3%, στα κρέατα 17,6%, στα έλαια 17%, στον καφέ 14,3%, στα λαχανικά 8,7% και στα σοκολατοειδή 6,2%.

Οι ανατιµήσεις στην ενέργεια επηρεάζουν άµεσα και τις χρεώσεις στις µεταφορές. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ακριβότερα κατά 58,7%, τα ακτοπλοϊκά κατά 25,4% και οι χρεώσεις των ταξί κατά 32,9%.

Πλέον οι ανατιµήσεις καταγράφονται και στον κλάδο της εστίασης, µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δίνουν αυξήσεις 6,7%.

Οι µεγάλες ανατιµήσεις από τις αρχές του χρόνου και κυρίως από την άνοιξη και έπειτα οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά λιγότερων προϊόντων από το σούπερ µάρκετ.

Τούτο, βεβαίως, δεν σηµαίνει σε καµία περίπτωση ότι δεν βάζουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, το διάστηµα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 ο τζίρος των σούπερ µάρκετ αυξήθηκε κατά 3%, όµως την ίδια στιγµή ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 1,6% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2021.

Επιπλέον, οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα, µε τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κατά 11,2% στο οκτάµηνο και µερίδιο 15,9% από 14,8% στο σύνολο του 2021.

Ακρίβεια: Ποιοι και πότε θα πάρουν το επίδομα 250 ευρώ

Επίδομα ακρίβειας: Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις χορήγησης για το επίδομα ακρίβειας.  Ποιοι είναι οι διπλά κερδισμένοι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή, περιλαμβάνει τα κριτήρια των δικαιούχων του επιδόματος ακριβείας των 250 ευρώ. Προτεραιότητα, φυσικά, έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Ακρίβεια: Οι διαφορές από την προηγούμενη καταβολή

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

  • στους ευάλωτους συνταξιούχους
  • στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
  • στους ανασφάλιστους υπερήλικες
  • στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • στους μακροχρόνια ανέργους και
  • στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

 • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως), που σημαίνει ότι το ατομικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα.
 • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως), που πρακτικά σημαίνει ότι για ζευγάρι το μηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
 • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
 • Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του  αριθμού εξαρτώμενων μελών αυτού. Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.
 • Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.
 • Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκωνκαι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους. Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.
 • Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Ακρίβεια: Ποιοι θα πάρουν «διπλό» το επίδομα ακρίβειας

Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος.

Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, έως 1.400 ευρώ (και οι δύο σύζυγοι), και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ.

Ακρίβεια: Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν επιταγή ακρίβειας

Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή (Απρίλιος 2022) είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι ευάλωτοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους ευάλωτους συνταξιούχους, δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λαμβάνουν:

α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

β) Προσυνταξιοδοτική παροχή

γ) Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

δ) Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.).