Ακρίβεια: Οργή και απόγνωση από τους καταναλωτές. Απλησίαστα ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής, τη στιγμή που και τα καύσιμα είναι στο… θεό! Ποια είναι τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να πατάξει την ακρίβεια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Να στηρίξει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται από την ακρίβεια θέλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις που δε θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και δε θα αυξήσουν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Την ώρα που τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται, κυρίαρχη άποψη είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ριψοκίνδυνη κίνηση δημοσιονομικής χαλάρωσης με τη μορφή παροχών που μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα επιδιώκει να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Ακρίβεια: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι
Σύμφωνα με το imerisia.gr σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που «ζυγίζονται» είναι:
- άμεση εισοδηματική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που δοκιμάζονται περισσότερο από τις συνεχείς ανατιμήσεις των τροφίμων και την ενεργειακή ακρίβεια. Η πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με τον αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που θα λάβουν να διαμορφώνεται ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξασφαλιστεί. Σε αυτή τη βάση, ποσοτικοποιούνται διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν, τα οποία περιλαμβάνουν 250.000 πολίτες που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, περίπου 450.000 χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και 700.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
- ενίσχυση και από τον κρατικό προϋπολογισμό των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο καθώς εκτιμάται ότι η ενεργειακή κρίση θα παραταθεί για αρκετούς μήνες ακόμα και δεν θα επαρκεί το ποσό που προκύπτει από τις δημοπρασίες ρύπων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει κρατική επιδότηση τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμα. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα μέρος του κόστους να χρειαστεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- πρόσθετες παρεμβάσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή, από κούρεμα 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις της εστίασης ή μεγαλύτερη μείωση των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν έχουν εγγραφεί προσδοκώμενα έσοδα από τις δόσεις της επιστρεπτέας. Από τα 8,3 δισ. ευρώ των κρατικών δανείων που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση έχει χαρίσει τα 5,3 δισ. ευρώ. Από τα 3 δισ. ευρώ που ανέρχεται το βεβαιωθέν ποσό της επιστρεπτέας εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,3 δισ. ευρώ.
- ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μάιου, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να διαμορφωθεί κοντά στα 725 ευρώ. Εάν η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 9% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να φτάσει έως και το 12% και να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν στο εισόδημά τους οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό.
H πορεία του ΑΕΠ και των εσόδων θα κρίνουν την έκταση αλλά και τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων.
Βασικό κριτήριο στη λήψη των οριστικών αποφάσεων είναι να υπάρξουν απτά δείγμα γραφής ότι η πορεία των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους εξελίσσεται σύμφωνα ή ακόμα καλύτερα από τους στόχους.
Τα δεδομένα δεν είναι ευνοικά. Τα στοιχεία για τα δημόσια έσοδα του Ιανουαρίου δείχνουν ότι δεν πήγαν καλά και οι εισπράξεις κινούνται μακριά από το στόχο των 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τον πρώτο μήνα του 2022.
Κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν για τη λήψη αποφάσεων στα οριστικά στοιχεία του ΑΕΠ του 2021, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου και τις εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.
Ακρίβεια: Σάλος στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Το κύμα ακρίβειας συνεχίζεται αμείωτο ρυθμό με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις.
Μάλιστα, ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα να βάλουν «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε νέο κύμα αυξήσεων.
Αύξηση ρεκόρ που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 20%, καθιστούν ασήκωτο το καλάθι της νοικοκυράς.
Οι προμηθευτές έχουν ανακοινώσει, εδώ και καιρό τις νέες αυξημένες τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 και παρά τις προσπάθειες για συγκράτηση των τιμών, αυτές είναι αναπόφευκτες σε αλεύρι, ζυμαρικά, δημητριακά, όσπρια, λάδι, αρτοσκευάσματα, κατεψυγμένα, χαρτικά, είδη προσωπικής φροντίδας.
Οι αυξήσεις θα είναι από 5% έως 20% με τη μεσοσταθμική αύξηση να είναι 8%.
Όσον αφορά τα ζυμαρικά, για αυξήσεις 38% στις χονδρικές τιμές τους προειδοποίησε ο CEO της Divella, της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας ζυμαρικών της Ιταλίας λόγω του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Στην Ελλάδα, οι ανατιμήσεις στα ζυμαρικά φθάνουν το 9% σε 12μηνη βάση όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανέβουν ακόμη υψηλότερα λόγω της διατήρησης του ακριβού ενεργειακού κόστους.
Δεδομένου ότι οι τιμές διεθνώς αυξάνονται, κυρίως λόγω των προβλημάτων, που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και της αυξημένης ζήτησης, οι αυξήσεις στο καλάθι του καταναλωτή φαίνονται ότι δεν θα είναι τόσο παροδικές όσο αναμενόταν. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακρίβεια: Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται να αυξάνονται καθημερινά οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί ακόμα ένα «κύμα» ακρίβειας, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των καταναλωτών, πολλοί εκ των οποίων, έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το real.gr, σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα νέο «κύμα» ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με τη λίστα της ακρίβειας να περιλαμβάνει αυξήσεις σε αγαθά.
Αναλυτικά:
- Κρουασάν (7% – 10%)
- Ζάχαρη άχνη (17%)
- Ηλιέλαιο (3%)
- Ελαιόλαδα (11%)
- Μαρμελάδα (8%)
- Χαρτικά (3%)
- Υγρά καθαρισμού (6%)
- Ξηροί καρποί (15% έως 40%)
- Κονσέρβες τόνου (10%)
- Απορρυπαντικό (19%)
- Δημητριακά (12%)
- Ελληνικός καφές (4,5%)
- Μπισκότα – φρυγανιές (3,5%)
- Αλεύρι (5% – 10%)
- Ρύζι (10%)
- Φακές (17%)
- Ζυμαρικά (9%)
- Ζάχαρη (6%)
- Τυροκομικά (12%)
- Κατεψυγμένα ψάρια (13%)
- Κατεψυγμένα λαχανικά (25%)
- Μαργαρίνες (4%)
- Κατεψυγμένες πατάτες (3,5%)
- Κατεψυγμένες ζύμες (4%)
- Αναψυκτικά (4%)
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.