Ακρίβεια: Δεν φαντάζεστε τι μας περιμένει – Δείτε πού θα φτάσουν καύσιμα και ρεύμα

Ακρίβεια: Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται μέσα στον Σεπτέμβριο οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Πώς εξηγούνται οι ανατιμήσεις. Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό. «Καλπάζει» εκ νέου το πετρέλαιο μετά το υψηλό 10 μηνών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το πετρέλαιο ξεπερνά και πάλι τα 90 δολάρια ανά βαρέλι. Το φυσικό αέριο καταγράφει νέο ράλι και ετοιμάζεται να υπερβεί τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά άνω των 100 ευρώ στην αγορά χονδρικής και ουδείς γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φθάσει…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ένα μπαράζ ταυτόχρονων αυξήσεων λαμβάνει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στον ευρωπαϊκό κλάδο της ενέργειας, το οποίο έρχεται να επηρεάσει άμεσα την τσέπη των Ευρωπαίων -και φυσικά των Ελλήνων- καταναλωτών.

Οι ενεργειακές ανατιμήσεις, οι οποίες παρατηρούνται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, όπως είναι εύλογο, ενισχύουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο αναθέρμανσης του πληθωρισμού, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Αρκετοί αναλυτές ήδη προειδοποιούν για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων από το φθινόπωρο, το οποίο δύναται να υποσκάψει τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών για επαναφορά των τιμών στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, εν μέσω μάλιστα των δυσοίωνων προοπτικών ανάπτυξης στη Γηραιά Ήπειρο.

Ακρίβεια: Πετρέλαιο

To πετρέλαιο Brent στο Λονδίνο διαπραγματεύεται άνω των 90 δολαρίων ανά βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, καθώς η περιορισμένη προσφορά και η σταθερά υψηλή ζήτηση μεταφράζονται σε ακριβότερες τιμές.

«Η αγορά πετρελαίου αισθάνεται τον κίνδυνο ενός ράλι, καθώς υπάρχει η αντίληψη για μια πραγματική σύσφιγξη της προσφοράς» εξηγεί στο Bloomberg ο Τζον Έβανς, αναλυτής της PVM Oil Associates.

Από τα τέλη του Ιουνίου, οι τιμές έχουν σκαρφαλώνει κατά σχεδόν 25%, ενόσω η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ ταυτόχρονα Σαουδική Αραβία και Ρωσία -δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως- έσπευσαν να μειώσουν την παραγωγή, με απώτερο στόχο την τεχνητή αύξηση των τιμών.

Σαν να μην έλλειπαν όλα αυτά, η σταθερά ανοδική πορεία του δολαρίου, το οποίο έχει φθάσει σε υψηλό δύο μηνών, καθιστά πιο ελκυστικά τα συμβόλαια στην αγορά εμπορευμάτων, κάτι που αυξάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πετρέλαιο.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την εδραίωση του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 90 δολαρίων ανά βαρέλι.

Ακρίβεια: Φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, οι απεργίες στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία (καλύπτουν το 7% της παγκόσμιας ζήτησης), σε συνδυασμό με τις εργασίες συντήρησης στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Νορβηγίας (από τους μεγαλύτερους προμηθευτές), έχουν βάλει «φωτιά» και στις τιμές του φυσικού αερίου.

Τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- βρίσκονται σταθερά άνω των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια περαιτέρω άνοδο άνω των 40 ευρώ.

Ενεργειακοί αναλυτές της εταιρείας Aurora επιβεβαιώνουν ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος «πολύ σφιχτή», με αποτέλεσμα να υπάρχει «πολύ μικρή ευελιξία». Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι κάθε απώλεια στην παραγωγή μπορεί να επηρεάσει αισθητά τις τιμές.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη δυσμενέστερη, εφόσον τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν βρισκόντουσαν σε υψηλά επίπεδα ή εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές.

Ας σημειωθεί ότι οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες σε ποσοστό 94%, ενώ ταυτόχρονα όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα να κάνουν λόγο για έναν ζεστό Σεπτέμβριο και έναν ήπιο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τη ζήτηση να είναι υποτονικές.

Ακρίβεια: Ρεύμα

Το ανοδικό κρεσέντο σε φυσικό αέριο πρωτίστως και πετρέλαιο δευτερευόντως, επιδρά έμμεσα και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, στην Ελλάδα, η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά ξεπερνά σταθερά το όριο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενόσω το φυσικό αέριο κυριαρχεί στο ενεργειακό μίγμα.

Όσο, λοιπόν, ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το αέριο συμμετέχει στο ελληνικό μίγμα με ποσοστό 45%, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ακολουθούν με ποσοστό μόλις 25%.

Ακρίβεια: Πληθωρισμός

Όλα τα παραπάνω εκτιμάται ότι θα αποτυπωθούν κάποια στιγμή στις μετρήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό, με τους αναλυτές να φοβούνται τον κίνδυνο ανακοπής της καθοδικής τάσης του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ενδείξεις της εν λόγω τάσης έχουν ήδη διαφανεί από τον Αύγουστο, όταν ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερός στο 5,3%, ανακόπτοντας το σερί των τεσσάρων καθοδικών μηνών.

Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην αύξηση των ενεργειακών τιμών, οι οποίες αρχίζουν να επιβαρύνουν εκ νέου τον ενιαίο πληθωρισμό.

Πλέον, όλοι οι αρμόδιοι -συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής τράπεζας- καλούνται να παρακολουθήσουν το φαινόμενο και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα εισοδήματα των πολιτών δεν θα υποστούν νέο «ψαλίδισμα».