Ακρίβεια: Απελπισία από τους καταναλωτές – «Ούτε τα βασικά δεν μπορούμε να αγοράσουμε»

Ακρίβεια: Δεν έχει τελειωμό το ράλι ακρίβειας, καθώς όλα τα προϊόντα στα ράφια έχουν πάρει την… ανηφόρα και δεν υπάρχει καν χαραμάδα μείωσης!

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ως μέτρο για τον περιορισμο της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού Γραφείου τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση. Έχει στηρίξει αρκετά τα εισοδήματα μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτούμε».

Παράλληλα σε συνέντευξη του στο capital.gr στέλνει μήνυμα προς τις αγορές ότι η δημοσιονομική αξιοπιστία θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού καθώς αποτελεί την κορωνίδα της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ.Πατέλης δηλώνει ακόμη ο εθνικός στόχος για το 2023 είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας.

Σημειώνει ότι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικό σπιράλ και απευθυνόμενος προς τους εργοδότες ότι η κανονικότητα της οικονομίας δικαιολογεί αυξήσεις μισθών.

Ακρίβεια: Δεν μπορεί να βάλει βενζίνη ο κόσμος

Σε βαρέλι δίχως πάτο εξελίσσεται η καθημερινότητα των Ελλήνων, καθώς μετά τα σούπερ μάρκετ, είναι η σειρά των καυσίμων να πάρουν τον… ανήφορο!

Δυσάρεστες ειδήσεις για την τιμή στη βενζίνη και το πετρέλαιο έβγαλε η συνέντευξη του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργου Ασμάτογλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να ξεπεράσει τα δύο ευρώ η αμόλυβδη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ «χτυπούν» τα νοικοκυριά ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι οι μόνες. Την… ανιούσα αναμένεται να πάρουν το επόμενο διάστημα και οι τιμές στη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

«Η μέση τιμή σήμερα αγγίζει το 1,90 ευρώ πανελλαδικά, η οποία είναι πολύ υψηλή τιμή για την αμόλυβδη βενζίνη, όπως επίσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, το οποίο είναι κόστος ενέργειας για όλα τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και για τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες ανεβάζουν το κόστος και έτσι αυτός που το πληρώνει τελικά είναι ο καταναλωτής» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές.

Ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε ακόμη πως αν ήταν πράγματι παροδική η ανοδική πορεία των καυσίμων θα έπρεπε να είχε τελειώσει το αργότερο τον Δεκέμβριο, αλλά βρισκόμαστε ήδη στον Φεβρουάριο και οι αυξήσεις τραβούν την ανηφόρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό δικαιολογεί και τις αυξήσεις που έχουμε δει στα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς προέρχονται από την υψηλή τιμή των καυσίμων, συμπλήρωσε.

«Λέγαμε πάντοτε ότι θα πρέπει στις περιπτώσεις που αυξάνεται η διεθνής τιμή του αργού πετρελαίου να υπάρχει ένας μηχανισμός να μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβαρύνεται και από τον ΦΠΑ και δεν ξέρω αν θα ξεπεράσουμε και τα 2 ευρώ την βενζίνη. Θα μπούμε σε μια μεγάλη ύφεση που δεν θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους, γιατί η μικρή τιμή και ο κύκλος εργασιών είναι αυτό που επιφέρει έσοδα» επεσήμανε ο κ. Ασμάτογλου.

Ακρίβεια: Το ψωμί… ψωμάκι!

Παράλληλα, οι τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, πέραν της απειλής του πολέμου, έχουν πυροδοτήσει νέους παράγοντες που τροφοδοτούν την ανάδειξη οικονομικών κινδύνων που αφορούν στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Ρωσία και Ουκρανία, την ίδια στιγμή που αποτελούν σημείο αναφοράς για ένα ενδεχόμενο θερμό μέτωπο ρήξης στο έδαφος της Ευρώπης, δεν έχουν πάψει να είναι οι βασικοί τροφοδότες της Ε.Ε. αφενός σε φυσικό αέριο και αφετέρου σε σιτάρι.

Η εξάρτηση της Ε.Ε. και ειδικά της Κεντρικής Ευρώπης με τη Γερμανία στο κέντρο από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι γνωστός.

Οι συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία έχουν εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου στις αγορές σε σημείο που να αποτελούν πλέον τον ισχυρότερο παράγοντα ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός σιτηρών και ειδικά σιταριού στην Ε.Ε. με πολύ ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του στις ευρωπαϊκές αγορές.

Γεγονός που επηρεάζει, πέραν των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των συγκυριακών καιρικών συνθηκών, τη διαθεσιμότητα και τις τιμές του και για την Ελλάδα με μία ισχυρή ανοδική τάση.

Το σημείο που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι ότι παρ’ ότι η μετωπική ρήξη απειλεί να φθάσει σε σημείο βρασμού με κάποιο θερμό επεισόδιο, η σχέση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι ουσιαστική για την Ουκρανία, καθώς από τη Ρωσία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η τροφοδοσία και η ενεργειακή της επιβίωση με το φυσικό αέριο…

Ένα δεύτερο σημείο που πρέπει να συνυπολογίζει κανείς είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η τροφοδοσία της Ε.Ε. με αμερικανικό φυσικό αέριο (LNG) δεν μπορεί να καλύψει το ενδεχόμενο διακοπής ροής του ρωσικού αερίου, ειδικά όσον αφορά τις ανάγκες της βαριάς βιομηχανίας από την Β. Ιταλία μέχρι και τη Γερμανία ή τη Γαλλία παρά τη διαθεσιμότητα της πυρηνικής ενέργειας στην τελευταία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις εντάσεις το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ ευρωπαίων βιομηχάνων της Κεντρικές Ευρώπης και Ρώσων αξιωματούχων…

Πέραν αυτών υπάρχει και ένας πολιτικός παράγοντας, ο οποίος δεν πρέπει να υποτιμηθεί τόσο όσον αφορά στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Στη Γαλλία διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών για την επιλογή του νέου Προέδρου τον Απρίλιο είναι εξαιρετικά δύσκολο για την γαλλική προεδρεία να αναλάβει ευθύνες μεγαλύτερης εμπλοκής, πολύ περισσότερο αν αυτό έχει να κάνει με θερμά επεισόδια.

Όσο για τη Γερμανία, παρά τις εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ειδικά από τη νέα υπουργό Εξωτερικών, είναι γνωστές οι ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις της Σοσιαλδημοκρατίας με τη Μόσχα και ειδικά σε ό, τι έχει να κάνει με τη βιομηχανία ενέργειας, με πρώην Καγκελαρίους να έχουν αναλάβει πολύ σημαντικές θέσεις σ’ αυτή…

Βέβαια καθώς φαίνεται η Ουάσιγκτον παρά τη στρατιωτική ετοιμότητα που έχει επιδείξει, έχει γύρει την πλάστιγγα όσον αφορά τις επιλογές της στην ουκρανική κρίση, στα οικονομικά μέτρα εις βάρος της Ρωσίας και ειδικά εναντίον του Πούτιν.

Σ’ αυτό αναμένεται να παίξει ισχυρό ρόλο το δολάριο και τα συστήματα διεθνών πληρωμών, στα οποία αυτό κατέχει κυρίαρχη θέση, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο η Μόσχα έχει αντικαταστήσει – όχι τυχαία – μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε χρυσό, μειώνοντας αντίστοιχα τις ποσότητες αμερικάνικου χρέους.

Σε κάθε περίπτωση η ουκρανική κρίση πέραν της στρατιωτικο-πολιτικής διάστασης φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει και να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ανάλογα αφενός με το πόσο θα διαρκέσει και αφετέρου με το ποια θα είναι η κατάληξή της.