Ακρίβεια: Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο – Η τιμή του δεν θα πλησιάζεται

Ακρίβεια: Καλπάζει η ακρίβεια και μαζί της συμπαρασύρει και βασικά αγαθά όπως είναι το ελαιόλαδο.

Τα 10 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει το προσεχές διάστημα η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ με τους καταναλωτές να βρίσκονται στα «κάγκελα», καθώς το πολυτιμότερο ελληνικό διατροφικό αγαθό τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και «άπιαστο όνειρο» για τους Έλληνες.

Ορισμένοι προτείνουν στους καταναλωτές να φυλάξουν λάδι και για την επόμενη χρονιά επειδή τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται ότι καλύτερο υπάρχει στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από βρώση, μέχρι συντήρηση τροφίμων και καθαρισμό πληγών από πολεμικά τραύματα.

Παράλληλα, αναμένεται να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο.

«Στη ζώνη της Μεσογείου τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται μια πτώση της παραγωγής. Πέρυσι βρεθήκαμε σε μια φάση που από την παγκόσμια αγορά έλειπαν 1.500.000 τόνοι.

Η Ισπανία και Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν σχεδόν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά.

Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση που στις αγορές τους εκτόξευσαν την τιμή χονδρικής πάνω από τα 7 ευρώ», σημείωσε, αρχικά, ελαιοπαραγωγός, μιλώντας στο OPEN.

Ενώ η επόμενη συγκομιδή ελιάς αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιόλαδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιώνες τους.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα της επερχόμενης σοδειάς», δήλωσε ο Ιωάννης Καμπούρης, παραγωγός με έδρα την περιοχή της Κορινθίας στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Olive Oil Times.

«Η χαμηλή καρποφορία και η μύγα των καρπών θα είναι στην πρώτη γραμμή της συγκομιδής της ελιάς».

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων είναι σημαντικά μειωμένη σε όλη τη χερσόνησο ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου 2023/24.

Όπως δήλωσε, από την πλευρά του, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις αρχές του μήνα.

«Η περίπτωση της μειωμένης καρποφορίας αφορά τόσο τις επιτραπέζιες ελιές, όπου η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, όσο και τις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών που όλοι βλέπουμε καθημερινά».

Ακρίβεια: Ό,τι σοκολάτα φάγατε… φάγατε – Δείτε ποια ακριβαίνει και πόσο

Σε είδος υπερπολυτελείας εξελίσσεται η σοκολάτα με τις τιμές παγκοσμίως να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς οι τιμές του αγαπημένου τους φαγητού πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω του αυξημένου κόστους κακάο και ζάχαρης.

Οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων καταναλωτικών πληροφοριών NielsenIQ.

Και σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές της αγοράς, πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω των μειωμένων αποθεμάτων κακάο, το οποίο αποτελεί σημαντικό συστατικό του πολυαγαπημένου φαγητού.

«Η αγορά του κακάο γνώρισε μια αξιοσημείωτη άνοδο των τιμών…

Αυτή η σεζόν σηματοδοτεί το δεύτερο συνεχόμενο έλλειμμα, με τα αποθέματα κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής έρευνας της S&P Global Commodity Insights Sergey Chetvertakov σε ένα email.

Ο Chetvertakov πρόσθεσε ότι η άφιξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο προβλέπεται να φέρει χαμηλότερες από το μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους Harmattan στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Τσετβερτάκοφ προβλέπει ότι η αγορά κακάο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί από ένα άλλο έλλειμμα την επόμενη σεζόν, η οποία θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Και αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω στα 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

«Πιστεύω ότι οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της σοκολάτας», είπε, καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίσουν υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές καθώς συνεχίζουν να συμπιέζονται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, την αύξηση των δαπανών ενέργειας και την αυξημένη επιτόκια.

Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μιας πλάκας σοκολάτας είναι το βούτυρο κακάο, το οποίο έχει επίσης αύξηση 20,5% στις τιμές από έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής Mintec.

«Καθώς η σοκολάτα αποτελείται κυρίως από βούτυρο κακάο, με λίγο ποτό κακάο να περιλαμβάνεται στο σκούρο ή στο γάλα, η τιμή του βουτύρου είναι η πιο άμεση αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο θα κινούνταν οι τιμές της σοκολάτας», δήλωσε ο Andrew Moriarty, Διευθυντής Commodity Insights της Mintec.

Πρόσθεσε ότι η κατανάλωση κακάο είναι «σχεδόν υψηλά ρεκόρ στην Ευρώπη».

Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του εμπορεύματος στον κόσμο.

Η ζάχαρη, ένα άλλο βασικό συστατικό της σοκολάτας, σημειώνει επίσης άνοδο των τιμών – ξεπερνώντας το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο.

«Η συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση που συνδέεται με οποιουσδήποτε οικονομικούς δείκτες επιλέγει κανείς να εξετάσει θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές υψηλές για το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Senior Market Analyst της Barchart, Darin Newsom.

«Μόνο εάν η ζήτηση αρχίσει να υποχωρεί, κάτι που δεν νομίζω ότι έχει συμβεί ακόμη, οι τιμές της σοκολάτας θα αρχίσουν να υποχωρούν», είπε.

Μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών σοκολάτας, οι τιμές της μαύρης σοκολάτας φέρεται να είναι το μεγαλύτερο πλήγμα. Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται από περισσότερα στερεά κακάο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της λευκής και σοκολάτας γάλακτος, που περιέχει περίπου 50% έως 90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη.

“Ως αποτέλεσμα, η τιμή της σοκολάτας που επηρεάζεται περισσότερο θα είναι η μαύρη σοκολάτα, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις τιμές των συστατικών του κακάο”, δήλωσε ο Moriarty της Mintec.

Ακρίβεια: Οργή και απόγνωση – Τα προϊόντα που ακριβαίνουν

Οργή και απόγνωση από τους καταναλωτές καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανατίμηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ραγδαία είναι η αύξηση που παρατηρείται στις τιμές βασικών προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο λογαριασμός ανεβαίνει ενώ οι τιμές ειδικότερα στα απορρυπαντικά, στα χαρτικά, στα είδη προσωπικής υγιεινής, στα παγωτά και στα οπωροκηπευτικά τους προκαλούν τρόμο.

Για την ακρίβεια που μαστίζει τους καταναλωτές μίλησαν στο Mega και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.

«Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ποσοστό του εμπορικού κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν από τον Αύγουστο του 2021. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι ότι ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους. Στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει με τα απορρυπαντικά, σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού, είναι ότι κοστολόγηση γίνεται ανάλογα με την συσκευασία κι όχι με την μεζούρα, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα έχει μικρή μικρή αγορά», εξήγησε ο Απόστολος Ραυτόπουλος.

Μέχρι και 15 ευρώ έχει φθάσει να κοστίζει ένα οικογενειακό παγωτό φέτος, σχεδόν 55% ακριβότερο από πέρυσι.

Σύμφωνα δε με την ΕΛΣΤΑΓ μέσα σε ένα μήνα οι τιμές στα παγωτά είχαν αύξηση 5,4%.

Για τα παγωτά διευκρίνισε ο κ. Ραυτόπουλος ότι όλα τα παγωτά των γαλακτοβιομηχανιών γίνονται από ανασυσταμένο αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη.

Σχετικά με την αισχροκέρδεια ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: «Από τον αγελαδοτρόφο αγοράζει το γάλα η γαλακτοβιομηχανία 45 λεπτά/κιλό και το γάλα ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει στο σούπερ μάρκετ για τον καταναλωτή 1,12 λεπτά όταν τον Νοέμβριο του 2022 το αγόραζε από τον αγελαδοτρόφο 61,50 λεπτά και οι καταναλωτές το αγόραζαν πάλι με 1,12 ευρώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Ραυτόπουλου τα κεράσια Πέλλας φεύγουν από το χωράφι από 1,20 – 1,60 ευρώ και σήμερα στο σούπερ μάρκετ έχουν 5,60 ευρώ.

Ενώ το ίδιο είδος κεράσι, αλλά σε καλύτερη ποιότητα έχει 3,90 ευρώ/κιλό.

Κλείνοντας ο Απόστολος Ραυτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ό,τι έκανε και η Πορτογαλία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα έξι βασικά προϊόντα, δηλαδή στο ψωμί, αυγά γάλα, γιαούρτι, δημητριακά και παιδικές τροφές, ενώ στην Ελλάδα για τα αντίστοιχα προϊόντα το ΦΠΑ είναι στο 6%.

Ο Γιάννης Πηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές έστω και με μειωμένο ρυθμό.

Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Πηλίδης ότι ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 4%.