Airbnb: «Κόφτη» και περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια περιλαμβάνει το νέο ειδικού χωροταξικού σχεδίου που έδωσαν χθες σε δημόσια διαβούλευση τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού.
Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει την επιβολή «πράσινου» τέλος υπέρ του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών, δόμηση με μεγάλες τουριστικές μονάδες ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά άνω των 300 στρεμμάτων αλλά και σύνδεση της ανέγερσης νέων μονάδων με επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάπτυξης με βάση την περιοχή και ποιοτικά χαρακτηριστικά (αστέρια).
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, ο εθνικός χώρος κατηγοριοποιείται σε πέντε βασικές ενότητες με βάση τη διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων.
Στην πρώτη κατηγορία, αυτή την «κορεσμένων» τουριστικά περιοχών ελέγχου όπου εντάσσονται 18 Δημοτικές Ενότητες, προτείνεται ο περιορισμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Επίσης προβλέπεται η μερική ή ολική απόσυρση και κατεδάφιση εγκαταλελειμένων κτιρίων που προσβάλλουν το τοπίο, καθώς και εκπόνηση μελετών εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας των περιοχών αυτών.
Σημείο αναφοράς του σχεδίου νόμου είναι η θέσπιση ειδικού τέλους υπέρ του Πράσινου Ταμείου, επί των δραστηριοτήτων του τουρισμού (συμπεριλαμβανόμενου του τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων) με σκοπό να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών που υποστηρίζουν τον τουρισμό.
Οι περιοχές που ανήκουν σ’ αυτή την πρώτη κατηγορία είναι η Παραλία Πιερίας, τμήμα της Σκιάθου και της Κέρκυρας, οι περιοχές Λαγανάς, Αρκαδίων και Ζακυνθίων της Ζακύνθου, η Ερμούπολη της Σύρου, η Σαντορίνη, η Ανατολική Κως, η Μύκονος , η Αφάντου, η Ιαλυσσός και η Καλλιθέα Ρόδου, η Νότια Τήνος, η Χερσόνησος Ηρακλείου, τα Μάλια Ηρακλείου και η Νέα Κυδωνία Χανίων.
Το ν/σ θεσπίζει την έννοια του «Σποραδικού ξενοδοχείου» παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων (δηλαδή υποδομών ξενοδοχείων που συνδυάζουν επιπλωμένες κατοικίες για ενοικίαση ή πώληση και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής) εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, με υποχρέωση ανάπλασής τους. Αφορά οικισμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στην Ελλάδα, όπως σε Τήνο, Ρόδο, Σφακιά, Καστοριά, Γρεβενά, Πελοπόννησο κ.ά. Προϋποθέτει ωστόσο νομοθετική ρύθμιση για τα κριτήρια επιλογής τους, τον τρόπο απόκτησης ακινήτων, τα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα κλπ.
Για τα ακατοίκητα νησιά έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων επιτρέπονται Οργανωμένοι Υποδοχείς Τουριστικών Δραστηριοτήτων, ήπιας ανάπτυξης. Απαγορευτικό μπαίνει για τις βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά κάτω των 300 στρεμμάτων, στα οποία δεν επιτρέπεται καμία είδους ανάπτυξη.
Ανακοινώθηκε επίσημα: Κλείνουν οριστικά όλα τα Airbnb
Δεν είναι πλάκα, η απόφαση ελήφθη και τα Airbnb θα κλείσουν οριστικά σε μία χώρα της Ευρώπης. Η απόφαση σίγουρα θα προκαλέσει οργή στην αγορά και θα φέρει τα πάνω – κάτω στην οικονομία και τον τουρισμό.
Η πρώτη πόλη της Ευρώπης που παίρνει την απόφαση να κλείσει οριστικά τα Airbnb είναι η Βαρκελώνη και αναμένεται να το πράξει από το 2029. Η πόλη θα σταματήσει να δίνει νέες άδειες και δεν θα ανανεώνει τις υπάρχουσες, ώστε το 2029 κανένα σπίτι να μην έχει άδεια να νοικιάζεται ως τουριστικό κατάλυμα, δήλωσε ο δήμαρχος Jaume Collboni σε συνέντευξη Τύπου, όπως αναφέρει το Bloomberg. Σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 σπίτια καταγεγραμμένα ως ενοικιαζόμενα για τουρίστες.
Ο λόγος για την απαγόρευση είναι το κόστος της ενοικίασης κατοικίας που κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα για τους ντόπιους.
Πόλεις όπως η Βαρκελώνη έχουν ήδη λάβει άλλα μέτρα για να περιορίσουν την επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, καθώς εξισορροπούν την τουριστική έκρηξη με τις ανησυχίες για την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης για τους κατοίκους. Η Βαρκελώνη, η οποία στο παρελθόν είχε βάλει τέλος στις μη αδειοδοτημένες ενοικιάσεις, είδε τις τιμές των ενοικίων να συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Οι τιμές των ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο στη Βαρκελώνη αυξήθηκαν κατά 14% τους 12 μήνες μέχρι τον Απρίλιο και είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ισπανικών πόλεων, σύμφωνα με την Idealista, τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα της χώρας για τις αγγελίες ακινήτων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τουρισμού της Βαρκελώνης, την πόλη επισκέφθηκαν 16 εκατομμύρια τουρίστες το 2023.
Σάλος: Έτσι κλέβουν προσωπικά δεδομένα μέσω Booking και Airbnb όταν κλείνετε δωμάτιο
Προσωπικά δεδομένα: Χάκερς μπορούν και μπαίνουν στα προσωπικά δεδομένα πελατών μεγάλων από μεγάλες πλατφόρμες ξενοδοχείων και βραχυχρόνιας μίσθωσης, εξαπατώντας τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Όλες οι αποκαλύψεις και ο τρόπος δράσης τους στο xristika.gr.
Καλοκαίρι έρχεται, οι πλατφόρμες μίσθωσης ξενοδοχείων και σπιτιών έχουν πάρει φωτιά. Και εν μέσω της πιο δημοφιλούς περιόδου, η περίφημη Kaspersky κάνει μια αποκάλυψη που θα κάνει τους ταξιδιώτες να αρχίσουν να κλείνουν δωμάτια και διαμερίσματα τηλεφωνικά.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τους ειδικούς της Kaspersky, μέσω παραπλανητικών email που αποστέλλουν σε Booking και άλλες πλατφόρμες, οι χάκερς επιχειρούν να υποκλέψουν διαπιστευτήρια ή να μολύνουν υπολογιστές ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ξενοδοχοϋπαλλήλων με κακόβουλο λογισμικό.
Πώς δρουν οι χάκερς;
Τα emails εμφανίζονται ως αλληλογραφία από πρώην ή μελλοντικούς επισκέπτες.
Η ηλεκτρονική αλληλογραφία των κυβερνοεγκληματιών μιμείται έγκυρες ερωτήσεις ή παράπονα πελατών, που αποστέλλονται στις δημόσιες διευθύνσεις email του ξενοδοχείου ή εμφανίζονται ως επείγοντα αιτήματα χρηστών από το Booking.com.
Δεδομένης της μεγάλης αξίας που αποδίδεται στη φήμη στον τομέα της φιλοξενίας, το προσωπικό έχει την τάση να ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτά τα emails. Αυτή η προθυμία αυξάνει την πιθανότητα να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή να ανοίξουν επιβλαβή συνημμένα, πέφτοντας έτσι στην παγίδα. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν δωρεάν υπηρεσίες email όπως το Gmail.
Το κακόβουλο email που χτυπά τη Booking
Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη περιλαμβάνει παράπονα από πρώην επισκέπτες. Αυτά τα emails περιγράφουν αρνητικές εμπειρίες, όπως αγενές προσωπικό ή βρώμικα δωμάτια, μερικές φορές συνοδευόμενα από φωτογραφίες ή βίντεο.
Ο στόχος είναι να ζητηθεί από το προσωπικό να κάνει κλικ σε συνδέσμους ή να ανοίξει συνημμένα που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει emails που μιμούνται ερωτήσεις από πιθανούς επισκέπτες. Αυτά τα emails ρωτούν σχετικά με τις παροχές, τις τιμές ή τη διαθεσιμότητα ή ζητούν βοήθεια για τον προγραμματισμό του ταξιδιού.
Ο στόχος της επίθεσης προφανώς είναι η συλλογή διαπιστευτηρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά σχέδια επίθεσης ή να πωληθούν σε darknet φόρουμ.