Αγωνία για τον Νίκο Χαρδαλιά: Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Νίκος Χαρδαλιάς: Ξαφνική αδιαθεσία το μεσημέρι της Δευτέρας (16/08). Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα στη Νέα Ιωνία. Του τοποθετήθηκαν δύο στεντ. Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το νοσοκομείο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ισχαιμικό επεισόδιο υπέστη πριν από λίγες ώρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου του τοποθετήθηκαν δύο στεντ και, πλέον, δεν διατρέχει κίνδυνο.

Οι ίδιες πληροφορίες, σύμφωνα με το protothema, αναφέρουν ότι ο κ. Χαρδαλιάς είχε υποστεί έμφραγμα στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρδαλιάς βρισκόταν υπό διαρκή πίεση, η οποία εντάθηκε το τελευταίο διάστημα με τις πυρκαγιές, γεγονός που -όπως όλα δείχνουν- επηρέασε την υγεία του.

Επίσης, το ίδιο διάστημα δεν είχε κοιμηθεί επαρκώς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τις τελευταίες πέντε – έξι μέρες ένιωθε πόνους στο στέρνο, αλλά δεν πήγε στον γιατρό.

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ένιωσε και πάλι πόνους και η οδηγία που είχε πάρει τηλεφωνικά ήταν να μεταβεί στο νοσοκομείο άμεσα.

Πήρε ένα υπογλώσσιο και συνεργάτες του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Αγία Όλγα.

Νίκος Χαρδαλιάς: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Από το νοσοκομείο εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για την κατάσταση του κ. Χαρδαλιά:

«Περί την 14:30 σήμερα 16/08/2021 προσήλθε στο Νοσοκομείο μας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς. Υπεβλήθη σε κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και έγινε άμεσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων. Επιτυχώς. Θα παραμείνει στην Καρδιολογική Κλινική για παρακολούθηση».

Σημειώνεται, ότι όπως ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία, την ευθύνη συντονισμού των ενεργειών από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανέλαβε άμεσα, από την πρώτη στιγμή μετά το περιστατικό υγείας του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ποιος είναι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1968 στον Βύρωνα και κατάγεται από τη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Κεντ της Αγγλίας. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία και τα ΜΜΕ.[4] Έχει ειδικευθεί σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Το 1994 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος με το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ και τον υποψήφιο Δήμαρχο τότε, Δημήτρη Δράκο, ενώ το 1998 κατέρχεται στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού ΕΠΟΧΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και συγκεντρώνει ποσοστό 31,9% και 48,9% στον α’ και β’ γύρο αντίστοιχα.

Τον Οκτώβριο του 2002, εξελέγη Δήμαρχος Βύρωνα, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και από το 2003 έως το 2014 υπηρέτησε αυτή τη θέση[8] και από το 2014 έως το 2019 ήταν περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Στις 19 Ιουλίου του 2019, διορίστηκε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.[9] Στις 15 Μαρτίου 2020 ορίστηκε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο Χαρδαλιάς έχει καταδικαστεί δυο φορές από Ελληνικά δικαστήρια (ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο το 2015 και έξι μήνες με αναστολή το 2016) για ρύπανση στην περιοχή Εργάνη (δασική περιοχή στον Υμηττό) κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος του Βύρωνα. Η ρύπανση αφορά την εναπόθεση απορριμμάτων στην περιοχή κατά την διάρκεια έργων κατασκευής δρόμων του δήμου.

Νίκος Χαρδαλιάς: Το «ευχαριστούμε» στους Ευρωπαίους που συνέδραμαν την Πυροσβεστική

Σε μία λιτή τελετή το Σάββατο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο Φάρος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος Αντιστράτηγου, Στέφανου Κολοκούρη, συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά τα μέλη των ευρωπαϊκών πυροσβεστικών αποστολών που συνέδραμαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Πολιτικής Προστασίας, της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού σε εκπροσώπους των 1.014 πυροσβεστών από τα 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κροατία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία) που έσπευσαν να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γιώργο Μοσχόβη, ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αρωγή της, υπογραμμίζοντας την άμεση και ταχεία απόκρισή της στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή.

Επίσης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν τόσο τα πτητικά μέσα των κρατών-μελών, όσο και όλες οι ειδικές αποστολές πεζοπόρων τμημάτων και οχημάτων που ενεργοποιήθηκαν και κατέφτασαν στη χώρα μας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του αποθεματικού rescEU που ενεργοποιείται όταν η έκτακτη ανάγκη απαιτεί πρόσθετη βοήθεια.
Από πλευράς της, η σύνδεσμος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συντονισμού και Επείγουσας Απόκρισης της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας (Emergency Response Coordination Centre, DG ECHO), Claire Kowalewski τόνισε ιδιαίτερα κατά την τοποθέτησή της τον άριστο και πρότυπο συντονισμό με τις ελληνικές Αρχές καθ’ όλη την επιχείρηση παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πυροσβεστική αρμάδα που επιχείρησε ποτέ στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Μια κινητοποίηση που απέδειξε, για ακόμα μια φορά, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γίνεται πράξη.

Νίκος Χαρδαλιάς: Αναδιοργάνωση του μοντέλου δασοπροστασίας

Στον συνδυασμό του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και του παρατεταμένου καύσωνα αποδίδει η Πολιτική Προστασία την αδυναμία του μηχανισμού να ελέγξει εγκαίρως τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών, με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους. Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι θα υπάρξει αποτίμηση της διαχείρισης της πυρκαγιάς, επέμεινε ωστόσο ότι ο χειρισμός ήταν ο καλύτερος δυνατός και είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα. Προανήγγειλε δε κυβερνητικές παρεμβάσεις στο σύστημα δασοπροστασίας, αναφέροντας ότι «θα σπάσουν αυγά».

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το θέμα των δασικών πυρκαγιών. Ως προς το μέτωπο της Εύβοιας ανέφερε ότι ήταν χθες σε ύφεση, επισημαίνοντας ότι οι ρίψεις νερού με εναέρια μέσα ήταν δύσκολες γιατί η ορατότητα ήταν μηδενική λόγω των καπνών. «Είναι πολύ επικίνδυνο ελικόπτερα με κάδους να κινούνται στα τυφλά μέσα σε καλώδια υψηλής τάσης, με χαμηλή ορατότητα και αναταράξεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι ρίψεις γίνονται «μόλις βρεθεί δίοδος». Υποστήριξε δε ότι δεν υπήρξε «επιλογή», κατά το ξεκίνημα της φωτιάς, να σταλούν μεγαλύτερες δυνάμεις στην Αττική και στην Αρχαία Ολυμπία αντί για την Εύβοια. «Δεν υποβαθμίσαμε την πυρκαγιά στην Εύβοια, αν δείτε την εξέλιξή της ήταν εξωπραγματική», ανέφερε.

Ο κ. Χαρδαλιάς δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για την ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας τόσο στις πυρκαγιές της Βόρειας Αττικής όσο και της Εύβοιας.

Υποστήριξε ότι από τα 74 εναέρια μέσα, τα 67 πραγματοποιούν ρίψεις νερού, 6-7 βρίσκονται σε συντήρηση, ενώ 20 παραμένουν σε 12 περιφερειακές βάσεις. «Τα υπόλοιπα 40 δεν πετούν όλα μαζί, αλλά τα μισά σε κάθε “έξοδο”, όσο ανεφοδιάζονται τα άλλα μισά, ώστε να υπάρχουν συνεχώς ρίψεις», υποστήριξε.

Οσον αφορά την αδυναμία του συστήματος καταστολής των πυρκαγιών να αντεπεξέλθει, ο κ. Χαρδαλιάς εκτίμησε ότι οι συνθήκες ήταν πρωτοφανείς. «Από την 1η έως τις 8 Αυγούστου είχαμε 586 πυρκαγιές.

Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών», είπε. Σχετικά με τις αιτιάσεις για καθυστερημένη ανταπόκριση στην πρώτη φωτιά στη Βαρυμπόμπη (παρότι αυτή ξεκίνησε δίπλα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δεκέλειας) υποστήριξε ότι οι πρώτες ρίψεις νερού έγιναν 20 λεπτά από την ανακοίνωση της φωτιάς.

Για την αναζωπύρωση του μετώπου στην ίδια περιοχή, που οδήγησε τελικά στην καταστροφή ολόκληρου του κτήματος στο Τατόι, σημείωσε ότι «η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ξέσπασε σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος», ενώ υποστήριξε ότι ενισχύθηκε από ανέμους που έπνεαν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή. «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η πυρκαγιά μάς αποδιοργάνωσε.

Τη στιγμή που είχαμε αναδιατάξει τις δυνάμεις μας για τα άλλα μέτωπα, αυτή μας έφερε πίσω. Ωστόσο, ανταποκριθήκαμε αμέσως και κάναμε τις πρώτες ρίψεις σε 7 λεπτά». «Πάντα αναλάμβανα την ευθύνη μου και η παραίτησή μου είναι πάντα στο συρτάρι του πρωθυπουργού», προσέθεσε.