Αγίου Πνεύματος 2021: Δείτε πότε πέφτει το πρώτο τριήμερο χωρίς lockdown!

Αργίες 2021: Και τώρα… του Αγίου Πνεύματος! Σε 40 μέρες σχεδόν θα βρουν και πάλι την ευκαιρία για να φύγουν από την Αθήνα οι κάτοικοι. Ποιες είναι οι επόμενες αργίες και πόσα τριήμερα απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα; Όλες οι ημερομηνίες στο xristika.gr.

Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές Μαϊου, αλλά πολλοί από εμάς έχουμε το μυαλό στα επόμενα τριήμερα, καθώς επιστρέφουμε, όπως φαίνεται, έστω σταδιακά, στην… κανονικότητα.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι το πρώτο τριήμερο του 2021 που θα μάλλον θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε.

Φέτος, πέφτει τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, ωστόσο δεν είναι αργία για όλους τους κλάδους και εργαζόμενους και αρκετοί ίσως να πρέπει να πάρουν μια μέρα άδεια για να «τιμήσουν» το πρώτο τριήμερο της χρονιάς που θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις ελεύθερα.

Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, για παράδειγμα, λειτουργούν κανονικά την ημέρα αυτή, ενώ οι τράπεζες θα είναι κλειστές καθώς είναι επίσημη τραπεζική αργία. Για τα εμπορικά καταστήματα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις των εμπορικών συλλόγων για περισσότερες λεπτομέρειες.

Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ισχύει ό,τι ορίζει κάθε ιδιωτική επιχείρηση σε διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εφόσον την ημέρα αυτή δεν εργαστούν, δεν θα έχουν καμία μείωση στον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή άλλων αποφάσεων, για τους εξής κλάδους:

Βιβλιοπωλείων, Διαγνωστικών Κέντρων, Δημοσιογράφους Περιοδικών, Εργοδηγούς Σχεδιαστές, Οίκων Ευγηρίας, Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ., Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων, Θυρωρούς, Καπνοβιομηχανιών, Κλινικών, Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων), Περιοδικών, Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων, Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ., Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας, Ραδιοφωνικών Σταθμών, Ραδιοφώνου Τεχνικούς, Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων, Τηλεοπτικών Σταθμών, Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος, Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων, Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων, Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών, Φωτοστοιχειοθέτες, Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.

Αργίες 2021: Όλες οι επόμενες μέχρι τα Χριστούγεννα

Αναλυτικά όλες οι αργίες του 2021:

  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 21 Ιουνίου
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: Κυριακή 15 Αυγούστου
  • Ημέρα του ΟΧΙ: Πέμπτη 28 Οκτωβρίου
  • Χριστούγεννα: Σάββατο 25 Δεκεμβρίου
  • Σύναξη της Θεοτόκου: Κυριακή 26 Δεκεμβρίου
  • Για το 2021 υπάρχουν επίσης τα εξής τριήμερα:
  • Τριήμερο 19-21 Ιουνίου (21/6 Αγίου Πνεύματος – Δευτέρα)
  • Τριήμερο 25-27 Δεκεμβρίου (25/12 Χριστούγεννα).

Αργίες 2021: Ποιες είναι υποχρεωτικές και πώς πληρώνονται

Οι κατ’ έθιμο αργίες μπερδεύουν πολλές φορές τους εργαζόμενους για το αν πρέπει να εργαστούν τις ημέρες αυτές και αν φυσικά πληρώνονται με προσαύξηση.

Η Πρωτοχρονιά δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, αλλά στις κατ’ έθιμο που χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.

H διαφορά μεταξύ των υποχρεωτικών αργιών και των κατ’ έθιμο ή προαιρετικών, είναι ότι στις υποχρεωτικές αργίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

Αργίες 2021: Στις υποχρεωτικές αργίες η Πρωτοχρονιά και η 28η Οκτωβρίου

Την προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Αργίες 2021: Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Αργίες 2021: Οι ποινές

Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό κατά την Κυριακή ή τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Αργίες 2021: Τι αλλάζει σε 8ωρο, υπερωρίες, απεργίες και γονικές άδειες

Αλλαγές σε ωράριο, συνδικαλιστικό νόμο, μεσολάβηση-διαιτησία, άδειες και «Εργάνη» προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – θα φέρει σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά το Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μεταρρυθμιστική νομοθετική παρέμβαση με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ακολουθούν νομοσχέδια για την επικουρική ασφάλιση και την κατάρτιση.

Προς τα τέλη του ίδιου μηνός-αρχές του επόμενου, το εργασιακό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, ενώ θα ψηφιστεί εντός του Ιουνίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η μορφή η οποία θα έρθει σε διαβούλευση στο α’ δεκαήμερο του Μαΐου θα είναι η αρχική, ενώ είναι πολύ πιθανό θα υπάρξουν τροποποιήσεις στη μορφή που θα έρθει στη Βουλή, οι οποίες θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των επισημάνσεων από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων.

Μεταξύ των νέων εργασιακών ρυθμίσεων που ξεχωρίζουν είναι η αύξηση των υπερωριών, η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων τις Κυριακές, το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (στο 33% του συνόλου των εργαζομένων) στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε περίπτωση απεργίας, οι νέες άδειες για τους πατέρες και η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Πιο αναλυτικά, οι βασικές εργασιακές αλλαγές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ανέρχονται σε 25 και θα είναι, ανά πεδίο, οι ακόλουθες:

Ωράριο

ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Δίνεται δυνατότητα απασχόλησης εργαζομένων μέχρι 10 ώρες/μέρα κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, υπό τον όρο ότι μέσα στο ίδιο εξάμηνο ή έτος θα προβλέπεται αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Η συμφωνία αυτή θα γίνεται σε ατομική βάση, αν και δεν αποκλείεται να θεσπιστεί η δυνατότητα συναίνεσης και του σωματείου στο οποίο ανήκει ο εργαζόμενος.

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ – Προτείνεται αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών στις 150 ώρες για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – Προβλέπεται λειτουργία και των ακόλουθων κλάδων τις Κυριακές:
-Παραγωγή – αποθήκευση – μεταφορά – διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού.

-Εφοδιαστική αλυσίδα («logistics»).

-Κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων.

-Κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.

– Ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου.

-Παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.

-Παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

ΑΡΓΙΕΣ – Θα θεσπιστεί η 1η Ιανουαρίου και τη 28η Οκτωβρίου ως υποχρεωτικές αργίες.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ – Καταργείται η διάκριση αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – Εισάγεται δικαίωμα του εργοδότη (μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν) να μπορεί να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά να μισθοδοτείται.

Συνδικαλιστικός Νόμος

ΜΗΤΡΩΟ – Καθίσταται απαραίτητος όρος για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή των εργαζομένων και των εργοδοτών στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ – Ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, θα πρέπει η Γενική Συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς) ενώ θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.

ΑΠΕΡΓΙΑ – Προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας θα πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις κοινωνικού χαρακτήρα έτσι ώστε οι υπηρεσίες τους να εκτελούνται κατά το 33%.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – Θα προβλέπονται διατάξεις αποτροπής καταλήψεων χώρων και εισόδων κλπ.

Μεσολάβηση-Διαιτησία

ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ – Αποκλειστικής απασχόλησης θα γίνουν οι Μεσολαβητές – Διαιτητές του ΟΜΕΔ και, μάλιστα, θα πιστοποιούνται.

ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ – Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα ανατεθεί η συμφιλίωση συλλογικών διαφορών.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – Μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα θα αναγνωρίζεται δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Η αμφισβήτηση της συλλογικής αντιπροσωπευτικής ικανότητας των οργανώσεων επιλύεται πριν από την προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ – Εισάγεται ειδική επιτροπή εκ των προτέρων ελέγχου της πληρότητας των αιτήσεων μεσολάβησης και διαιτησίας.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – Καταργείται ο β’ βαθμός διαιτησίας.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ – Αναγνωρίζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υποκλάδου.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – Προβλέπεται ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες προσβάλλονται.

Άδειες

ΤΟΚΕΤΟΣ – Προβλέπεται άδεια τοκετού στον πατέρα για 10 ή έως 14 εργάσιμες μέρες.

ΑΠΟΛΥΣΗ – Εισάγεται προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 μήνες για το 2ο και 6 μήνες για κάθε επόμενο.

ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ – Προτείνεται πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ – Θεσπίζεται άδεια 5 εργάσιμων ημερών ετησίως για τη φροντίδα ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου.

ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ – Προβλέπεται άδεια 2 εργάσιμων ημερών λόγω ανωτέρας βίας.

ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – Παρέχονται διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κ.λπ.).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κ.λπ. και για μονογονεϊκές οικογένειες.

«Εργάνη»

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ – Θεσπίζεται η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων με στόχο την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και των απλήρωτων υπερωριών και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου.