Αυτοί είναι οι φόροι που δεν θα πληρώσουμε λόγω της πανδημίας

Φόροι 2020: Η πανδημία του κορονοϊού και το lockdown έχουν ανατρέψει πλήρως το χρονολόγιο πληρωμής των φόρων και των δόσεων ρυθμίσεων. Δείτε στο xristika.gr ποιους φόρους θα κληθούμε να πληρώσουμε με καθυστέρηση και ποιους όχι.

Την ίδια ώρα παραμένει ανοιχτό το παράθυρο μιας νέας ρύθμισης «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των οφειλών σε πολλές δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τις 120, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στις οφειλές.

Μετά το πακέτο με τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, το νέο χρονολόγιο πληρωμής των βασικών φορολογικών υποχρεώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή του δεύτερου lockdown, καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.
  • Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου, καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις των ρυθμίσεων. Η πόρτα των 100 και 120 δόσεων θα ανοίξει ξανά με τους ίδιους όρους, με την υποβολή αίτησης και την πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου από τους οφειλέτες.
  • Μέχρι 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ μηνός Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον ΦΠΑ του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα πρέπει να καταβάλουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με απλογραφικά βιβλία που έχουν δει μεγάλη μείωση στον τζίρο τους μετά και τη δεύτερη καραντίνα.
  • Μέχρι 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ μηνός Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.
  • Μέχρι 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και του ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί θα μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.

Φόροι 2020: Οι μεγάλες αλλαγές στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Aλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο πρροανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αλλάξει το όριο του 30% για τις e-αποδείξεις, σημείωσε πως «είναι ένα θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο για δύο λόγους:

πρώτον, σε περιπτώσεις πανδημίας επειδή δεν κυκλοφορεί ο κόσμος η κατανάλωση πέφτει, όπως την είδαμε να πέφτει δραματικά τους τελευταίους μήνες, και, δεύτερον, ενώ αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αυξήθηκαν στο επίπεδο που θα θέλαμε.

Aλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να εμφανίσουν οι φορολογούμενοι στην Εφορία για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο πρροανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Και αυτό γιατί δεν ήταν έτοιμοι ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και τα καταστήματα».

Ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια τρομερή δυστοκία να παραδοθούν τα προϊόντα στην ώρα τους.

Ηδη πάρα πολλά καταστήματα ανακοινώνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, άρα αυτό συμπιέζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές». «Αρα είναι ένα θέμα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν είμαστε σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι παραπάνω» σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Πάντως και από το οικονομικό επιτελείο δήλωναν χθες ότι «σήμερα δεν εξετάζεται κάποια αλλαγή στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων».

Με τα σημερινά δεδομένα για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν στην Εφορία την άνοιξη του 2021 θα πρέπει το 30% του πραγματικού εισοδήματος να καλύπτεται με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Αυτό οδηγεί όμως στην καταβολή πρόσθετου φόρου για πολλούς φορολογουμένους για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν, στο οποίο θα επιβληθεί πέναλτι με συντελεστή 22%. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το θέμα των αλλαγών στις ηλεκτρονικές αποδείξεις βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και θα επανεξεταστεί μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2021.

Ετσι τώρα ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τους φορολογουμένους, καθώς έως το τέλος του έτους θα κριθεί εάν μπορέσουν φέτος να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Φέτος η αξία των αποδείξεων με πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα έχει αυξηθεί αισθητά, κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς το ποσό δεν είναι κλιμακωτό όπως πέρυσι, αλλά οριζόντιο στο 30% του πραγματικού εισοδήματος, με το ανώτατο ποσό δαπανών να μην μπορεί να υπερβεί τις 20.000 ευρώ.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr