Αεροπορικά ταξίδια: Προσοχή! Η μεγάλη αλλαγή στις χειραποσκευές

Αεροπορικά ταξίδια: Έρχεται το τέλος για τους κανόνες στα αεροδρόμια; Τι θα ισχύει πλέον για τα υγρά στις χειραποσκευές. Θα μπορούμε να κουβαλάμε ό,τι θέλουμε; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι περιορισμοί στα υγρά, καθώς και οι έλεγχοι στα λάπτοπ και τις ηλεκτρονικές συσκευές, απότοκο των τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλου είδους επικίνδυνων περιστατικών στις αερομεταφορές τις τελευταίες δεκαετίες, ενδέχεται να γίνουν κομμάτι του παρελθόντος.

Υψηλής τεχνολογίας 3D scanners υπόσχονται να συνεχίσουν τους εξονυχιστικούς ελέγχους χωρίς να τίθενται περιορισμοί στις αποσκευές των επιβατών.

Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση έθεσε τα θεμέλια για να κάνει το πρώτο βήμα στην Ευρώπη, εξετάζοντας την εισαγωγή των προηγμένων scanners στα αεροδρόμια μέχρι τα μέσα του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο εξοπλισμός αυτός θυμίζει τα μηχανήματα που βρίσκονται σε νοσοκομεία και δίνει καλύτερη εικόνα του περιεχομένου που βρίσκεται μέσα στις χειραποσκευές.

Μάλιστα, το σχέδιο αυτό είχε δρομολογηθεί στη Βρετανία για νωρίτερα από το 2024, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Στο Heathrow η νέα αυτή τεχνολογία μπήκε πειραματικά από το 2017 και επέτρεπε στο προσωπικό του αεροδρομίου να ζουμάρει στο περιεχόμενο των αποσκευών και ακόμη και να περιστρέφει την εικόνα για καλύτερο έλεγχο.

«Τα εισάγουμε σταδιακά. Ξεκινήσαμε ήδη την επέκταση του ελέγχου στο τέρμιναλ 3, το οποίο θα έχει περισσότερα CT scanners και έχει προθεσμία στα μέσα του 2024 από το υπουργείο Μεταφορών.

Μέχρι τότε, η κανονική επιβατική εμπειρία θα είναι ότι τα υγρά παραμένουν στις τσάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά στους βρετανικούς Times ο διευθύνων σύμβουλος του Heathrow, John Holland-Kaye.

Στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το σχέδιο, οι εμπλεκόμενοι φορείς ελπίζουν ότι θα περιοριστούν οι μεγάλες ουρές που σχηματίζονται στα βρετανικά αεροδρόμια.

Το πρόβλημα κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα αεροδρόμια ανά την Ευρώπη δυσκολεύτηκαν να αντεπεξέλθουν στην ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών μετά την πανδημία, όποτε και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενοι των αεροδρομίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιου είδους τεχνολογία δοκιμάζεται ήδη σε αρκετά αμερικανικά αεροδρόμια. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή, όσοι επιβάτες έχουν υγρά στις χειραποσκευές τους πρέπει να τα τοποθετούν σε διαφανείς σακούλες και να φροντίζουν να μην υπερβαίνουν τα 100 ml έκαστο.

Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές, όποιος θέλει να τις πάρει μαζί του στη θέση του στο αεροσκάφος, οφείλει να τις βγάζει από τις τσάντες κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Αεροπορικά ταξίδια: Το «κόλπο» για να βρεις τα πιο φθηνα εισιτήρια

Πολύ συχνά, ακούμε πως η αγορά αεροπορικών εισιτηρίων στα μέσα της εβδομάδας, και κυρίως, τις Τρίτες γύρω στα μεσάνυχτα, είναι η καλύτερη στιγμή προκειμένου οι ταξιδιώτες να βρουν τα πιο οικονομικά εισιτήρια.

Σύμφωνα ωστόσο, με πρόσφατα στοιχεία, η Google Flights καταρρίπτει αυτόν τον μύθο.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία πέντε χρόνια, τα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια στις ΗΠΑ – η αγορά των οποίων πραγματοποιείται κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη – είναι κατά μέσο όρο μόνο, 1,9% πιο φθηνά, συγκριτικά με τα εισιτήρια που αγοράζονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Εάν απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες για το ταξίδι σας, μην περιμένετε την Τρίτη για να κλείσετε την πτήση σας, καθώς οι τιμές είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν», υποστηρίζει ο Τζέιμς Μπάιερς, διευθυντής προϊόντων της ομάδας Google Flights.

Αεροπορικά ταξίδια: Στρατηγικές που λειτουργούν

Αν και η ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η κράτηση από τους ταξιδιώτες μπορεί τελικά, να μην έχει μεγάλη σημασία, παρόλα αυτά, η ημέρα που πραγματοποιείται η εκάστοτε πτήση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εύρεση και αγορά πιο οικονομικών εισιτηρίων.

Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Google Flights, η οποία εξέτασε ιστορικά δεδομένα πτήσεων πέντε ετών από την 1η Αυγούστου 2017 έως την 1η Αυγούστου 2022, διαπιστώθηκε πως «κατά μέσο όρο, οι πτήσεις που αναχωρούν Δευτέρα, Τρίτη ή Τετάρτη ήταν 12% φθηνότερες από τις πτήσεις Σαββατοκύριακου».

«Όταν μάλιστα, πρόκειται για εγχώριους προορισμούς, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε ακόμη και 20% των χρημάτων», υπογραμμίζει ο Μπάιερς στο CNBC.

Αεροπορικά ταξίδια: Έγκαιρη κράτηση

Μια ακόμη, συμβουλή προκειμένου να κλείσετε πιο φθηνά αεροπορικά εισιτήρια αποτελεί η έγκαιρη κράτηση.

Για πτήσεις εντός ΗΠΑ, τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν χαμηλότερα μεταξύ τριών και οκτώ εβδομάδων πριν από την ημερομηνία αναχώρησης.

Οι απευθείας πτήσεις κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 20% περισσότερο από τις πτήσεις ανταπόκρισης, σύμφωνα με την Google Flights.

Είναι γεγονός ωστόσο, πως η εν λόγω επιλογή είναι αρκετά ριψοκίνδυνη καθώς οι ταξιδιώτες δεν μπορούν εκ των προτέρων, να προβλέψουν τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις ανάμεσα στις πτήσεις.

Αεροπορικά ταξίδια: Τι άλλαξε από 1η Οκτώβρη

Νέες αλλαγές στα αεροπορικά ταξίδια φέρνει από 1η Οκτωβρίου η ψηφιακή ταυτότητα.

Την κατάργηση της επίδειξης «κανονικής» ταυτότητας σε πτήσεις εσωτερικού, από την 1η Οκτώβρη, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς τίθεται σε πλήρη ισχύ η ψηφιακή της μορφή μέσω του gov.gr Wallet.

«Πρεμιέρα» την 1η Οκτώβρη κάνει η νέα εφαρμογή της κυβέρνησης, η οποία έρχεται να «λύσει τα χέρια των πολιτών» καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να έχουμε μαζί μας σε έντυπη μορφή την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, αλλά σε ηλεκτρονική μέσω του gov.gr wallet.

O γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο MEGA, εξήγησε πως η επίδειξη της ταυτότητος μέσω της εφαρμογής μπορεί να γίνει και για τις πτήσεις εσωτερικού ενώ από 1η Οκτωβρίου η ηλεκτρονική μορφή των εγγράφων θα έχουν πλήρη ισχύ σε όλες τις υπηρεσίες.

Στην περίπτωση κλοπής, ο γενικός γραμματέας επισήμανε πως μόλις δηλωθεί από τον εκάστοτε πολίτη, αναστέλλεται αυτόματα η ισχύς των εγγράφων.

«Το σημαντικό είναι πως αλλάζει και η διαδικασία ελέγχου της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, εξηγώντας πως δεν αρκεί πλέον η απλή επίδειξη του εγγράφου, αλλά το όργανο ελέγχου θα σκανάρει και αυτόματα ο πολίτης θα λαμβάνει ένα μήνυμα που θα τον ρωτά εάν θέλει να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία του.