Αδιανόητο! Όσοι νοσούν θα παρακολουθούνται με βραχιολάκι

Κορονοϊός: Το Χονγκ Κονγκ ετοιμάζεται να επιβάλει ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης στα άτομα που παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους από τη στιγμή που έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το Χονγκ Κονγκ θα επιβάλει ηλεκτρονικά βραχιόλια παρακολούθησης για άτομα που βρίσκονται σε απομόνωση στο σπίτι και θα εισάγει ένα σύστημα ηλεκτρονικού κώδικα υγείας τύπου Κίνας ως μέρος των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, αναφέρει σήμερα ο Guardian.

Τα «βραχιόλια καραντίνας», που θα τεθούν σε κυκλοφορία την Παρασκευή, θα είναι υποχρεωτικά για άτομα που έχουν βρεθεί θετικά και βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα φύγουν από το κτήριο κατά την περίοδο απομόνωσής τους.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η απομόνωση στο σπίτι είναι πιο ακριβής ενώ είμαστε ανθρώπινοι», είπε ο Λο Τσουνγκ-μάου, ο νέος γραμματέας υγείας της πόλης, ανακοινώνοντας το νέο μέτρο χθες, Δευτέρα. Η παραβίαση της υποχρεωτικής εντολής καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ επισύρει πρόστιμο έως 25.000 HK $ (3.200 $) και έως και έξι μήνες φυλάκιση.

Το Χονγκ Κονγκ είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως δύο τύπους βραχιολιών για να παρακολουθεί άτομα που βρίσκονταν σε καραντίνα στο σπίτι στην αρχή της πανδημίας το 2020: ένα παλαιότερο πλαστικό βραχιολάκι με κωδικό QR και ένα μεταγενέστερο με έναν ογκώδες ηλεκτρονικό ιχνηλάτη.

Ο Λο δεν διευκρίνισε ποιο από αυτά θα παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο του συστήματος κωδικών υγείας, το οποίο παρακολουθεί την κίνηση των ανθρώπων μέσω κινητών τηλεφώνων, οι πολίτες θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους εάν ο κωδικός QR στον λογαριασμό τους είναι πράσινος.

Ο κωδικός γίνεται κίτρινος εάν τα άτομα έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο και κόκκινο εάν το άτομο έχει βρεθεί θετικό στον ιό.

Σύμφωνα με τον υγειονομικό κώδικα του Χονγκ Κονγκ, οι ταξιδιώτες που φτάνουν θα επισημαίνονται επίσης με «κίτρινο», είπε ο Λο στην ανακοίνωσή του.

Άτομα με κόκκινο και κίτρινο κωδικό δεν θα επιτρέπονται σε χώρους «υψηλού κινδύνου», όπως νοσοκομεία και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης μασκών.

Το νέο σύστημα θα κυκλοφορήσει στην εφαρμογή «Leave Home Safe» που παρουσιάστηκε πέρυσι για την παρακολούθηση της κίνησης των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους.

Οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το σύστημα κώδικα υγείας της Κίνας ως παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, προειδοποιώντας ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται στο σύστημα για τον έλεγχο και τον περιορισμό των ελευθεριών.

Τοπικοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι υγειονομικοί κώδικες και τα βραχιόλια του Χονγκ Κονγκ μπορεί να έχουν την ακούσια συνέπεια να παρασύρουν τους ανθρώπους να μην αναφέρουν θετικά αποτελέσματα των τεστ υπό το φόβο μεγάλων διαταραχών στη ζωή τους.

Αν και τα μέτρα μπορεί να έχουν «οριακό αντίκτυπο» στη μείωση της εξάπλωσης της κοινότητας, «ο αντίκτυπος που είναι πιο ανησυχητικός είναι ο αντίκτυπος στις δοκιμές και τις αναφορές», δήλωσε ο Ben Cowling, πρόεδρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. .

Το Χονγκ Κονγκ αναφέρει κατά μέσο όρο περίπου 2.500 κρούσματα την ημέρα, αλλά τα μελλοντικά στατιστικά στοιχεία μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την πραγματικότητα της κατάστασης. «Μπορεί να είναι σε μια ή δύο εβδομάδες, είναι χαμηλότερο, όχι επειδή η μετάδοση έχει μειωθεί, αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν αναφέρουν», είπε ο Cowling.

Τα νέα μέτρα του Χονγκ Κονγκ σηματοδοτούν ότι η πόλη είναι απίθανο να υποχωρήσει στην προσπάθειά της να καταργήσει όλη τη μετάδοση του Covid-19, παρόλο που άλλες χώρες συνέχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα υπό το φως των υψηλότερων ποσοστών εμβολιασμού καθώς και των οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων.

«Τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου πηγαίνουν προς την κατεύθυνση του να μην ελέγχουν τη μετάδοση, αλλά να ελαχιστοποιούν τα σοβαρά κρούσματα», είπε ο Cowling.

«Αυτό θα σκεφτόμασταν ως έξοδο από την κατάσταση πανδημίας, αλλά η εισαγωγή αυτών των μέτρων, αν μη τι άλλο, πηγαίνει προς την άλλη κατεύθυνση, πίσω προς πιο αυστηρό έλεγχο, παρόλο που έχουμε υψηλότερη κάλυψη εμβολίων και διαθεσιμότητα αντιιικά φάρμακα τώρα».

Τα νέα μέτρα αναπτερώνουν τις ελπίδες ότι η πόλη μπορεί να συνεχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς, αφού η πόλη έθεσε σε αναμονή τον μηχανισμό αναστολής πτήσεων Covid την περασμένη Πέμπτη.

Το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να διατηρεί αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιβάλλοντας επταήμερη καραντίνα σε ξενοδοχεία για τις αφίξεις, σύμφωνα με την πολιτική «μηδενικού Covid» της Κίνας που στοχεύει στην εξάλειψη του ιού στην κοινότητα.

Κορονοϊός: Μας «φακελώνουν» όλους

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με την Ομάδα Έργου, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματείας Εργασίας Άννα Στρατινάκη που συντονίζει το έργο και στελέχη της αναδόχου εταιρείας ΟΤΕ, και των υπεργολάβων 01 Solutions και Ogilvy.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

Η μελέτη για την αρχιτεκτονική της ψηφιακής κάρτας θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει διαβούλευση με τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ, καθώς και με φορείς.

Η διαβούλευση ξεκινά από τους συγκεκριμένους κλάδους καθώς έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων ωρομέτρησης και παρουσιολογίου και θα είναι από τους πρώτους στους οποίους θα εισαχθεί η ψηφιακή κάρτα.

Τον Ιούνιο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τον κλάδο των Τραπεζών και τα Σούπερ Μάρκετ, η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις).

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η σημαντικότερη μεταρρύθμιση του νέου εργασιακού νόμου, αρχίζει από όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Το έργο αυτό ξεκίνησε να υλοποιείται και θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς καθώς είναι πρώτη προτεραιότητα για το Υπουργεία Εργασίας και την Κυβέρνηση.

Έτσι από τον Ιούνιο του 2022, πρώτα οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα σούπερ μάρκετ θα αποκτήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα είναι ένας σύγχρονος και πρακτικός μηχανισμός για το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων – ιδιαίτερα του ωραρίου τους – και την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η ψηφιακή κάρτα είναι ένα βασικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας που θα δώσει αποτελεσματικό χτύπημα στην υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία».

Η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί τη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα, ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας των εργαζομένων και προάσπισης των δικαιωμάτων τους.

Αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση της αδήλωτης, αλλά κυρίως της υποδηλωμένης εργασίας.

Η νέα Ανεξάρτητη Αρχή του ΣΕΠΕ θωρακίζεται έτσι με αυτό το πρωτοποριακό εργαλείο για την γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ελεγκτικού Μηχανισμού.

Η τεχνολογία γίνεται αρωγός σε αυτό το εγχείρημα.

Μέλημά μας η υποστήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Στόχος μας η μείωση της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών. Σκοπός μας η πάταξη της εργασιακής απάτης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Κορονοϊός: Τι αλλάζει σε ταυτότητες, δίπλωμα, διαζύγια, μεταβιβάσεις

Με μια δέσμη νέων ψηφιακών υπηρεσιών με επίκεντρο τον πολίτη έρχεται το 2022.

Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στις προτεραιότητες της στρατηγικής του υπουργείου είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών, να χρησιμοποιηθούν απλά τεχνολογικά εργαλεία για να αλλάξει ο τρόπος που παρέχονται οι κρατικές υπηρεσίες στους πολίτες και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το κράτος.

Οι νέες εφαρμογές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και να αρχίσουν να λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο της καινούργιας χρονιάς.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που θα γίνονται ηλεκτρονικά θα είναι:

Κορονοϊός: Ψηφιακές υπογραφές

Από τις αρχές κιόλας του νέου χρόνου, εντός Ιανουαρίου, πρόκειται να διατεθούν συνολικά 376.500 υπογραφές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους. Αυτό έχει υπογραμμίσει ο κ. Πιερρακάκης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι υπογραφές που θα διατεθούν είναι:

-οι 270.000 σε διαχειριστές επιχειρήσεων

-οι 60.000 σε λογιστές

-οι 43.500 σε δικηγόρους

-οι 3.000 σε συμβολαιογράφους.

Κορονοϊός: Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Μετά την εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εφαρμογής ώστε να γίνεται χρήση των στοιχείων της ταυτότητά μας και για άλλες υπηρεσίες.

«Στοχεύουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 να έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς» δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, ενώ όσον αφορά και στο δίπλωμα οδήγησης υπάρχει σχεδιασμός εντός του 2022 να δημιουργηθεί μια εφαρμογή όπου θα συγκεντρώνονται στο κινητό το δίπλωμα, τα στοιχεία του αυτοκινήτου, του οδηγού.