Χρυσός: Σε θρίλερ μετατρέπεται η αγορά του χρυσού παγκοσμίως καθώς η Τουρκία είναι ξαφνικά ο μεγαλύτερος αγοραστής!
Η Τουρκία αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Τουρκία κατέχει πλέον 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο προσέθεσαν καθαρά 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτεροι αγοραστές του χρυσού, προσθέτοντας 15 και 4 τόνους αντίστοιχα.
Η Τουρκία συσσωρεύει χρυσό εδώ και μερικούς μήνες και ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι.
Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές αγαθό μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα έναντι των νομισματικών και πληθωριστικών πιέσεων.
Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από τους καταστροφικούς σεισμούς.
Χρυσός: Τι συνέβη στην Ελλάδα το 2022
Σε ένα απίστευτο μπαράζ πώλησης χρυσού επιδόθηκαν οι Έλληνες μέσα στο 2022!
Αύξηση των πωλήσεων χρυσών λιρών Αγγλίας από τα νοικοκυριά στην Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφηκε το 2022, ενώ, μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες, αν και ο όγκος τους είναι μικρότερος από τις πωλήσεις.
Οι αυξομειώσεις των αγορών και των πωλήσεων αντανακλούν και τις αντίστοιχες αυξομειώσεις των τιμών της χρυσής λίρας, η τιμή της οποίας σταθεροποιήθηκε σε υψηλά επίπεδα, περίπου στα 400 ευρώ, στη διάρκεια του 2022.
Επίσης, οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες Αγγλίας, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις οικονομικές ανάγκες των κατόχων τους, και από τις προσδοκίες για την εξέλιξη των τιμών του χρυσού.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι, η αγορά χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος για επένδυση, θα πρέπει να συνοδεύεται από μακροπρόθεσμες προοπτικές απόδοσης, καθώς το spread μεταξύ αγοράς και πώλησης είναι τεράστιο.
Παράδειγμα, σήμερα, 13 Ιανουαρίου 2022, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα προς 396,83 ευρώ και την πουλάει προς 478,24 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 81,41 ευρώ, που σημαίνει πως για να αποδώσει η επένδυση, θα πρέπει η τιμή του χρυσού να αυξηθεί αισθητά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στη διάρκεια του 2022, οι ιδιώτες πούλησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος 52.241 χρυσές λίρες Αγγλίας, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 15% σε σχέση με τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί το 2021, όταν οι πωλήσεις ήταν 45.588 τεμάχια.
Επίσης, κατά δ’ τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις χρυσών λιρών, από ιδιώτες στην ΤτΕ, παρουσίασαν μείωση, καθώς ανήλθαν σε 9.100 τεμάχια από 12.911 τεμάχια που είχαν ρευστοποιηθεί από τα νοικοκυριά το δ΄ τρίμηνο του 2021.
Συγχρόνως, αισθητή αύξηση παρουσίασαν και οι αγορές χρυσών λιρών από ιδιώτες, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ειδικότερα το δ’ τρίμηνο του 2022, πωλήθηκαν από την ΤτΕ σε ιδιώτες, 2.539 τεμάχια έναντι 1.933 τεμαχίων που είχαν πωληθεί το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 31,4%.
Συνολικά το 2022, οι αγορές χρυσών λιρών, από ιδιώτες (από την Τράπεζα της Ελλάδος) ανήλθαν σε 11.236 τεμάχια, παρουσιάζοντας αύξηση 72%, σε σύγκριση τις πωλήσεις που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2021, οι οποίες είχαν ανέλθει σε 6.531 τεμάχια.
Διευκρινίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνο τις συναλλαγές σε χρυσές λίρες που πραγματοποιούνται μέσω της ΤτΕ και δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές στα ανταλλακτήρια χρυσού.
Χρυσός: Υπό εξαφάνιση και τα μετρητά!
Παράλληλα, μπορεί οι Έλληνες να μάζεψαν… χρήματα στην καραντίνα ωστόσο φαίνεται πως προτιμούν τις ψηφιακές αγορές με αποτέλεσμα τα μετρητά να είναι είδος προς εξαφάνιση!
Συνολικά οι ενεργές κάρτες –χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες, εικονικές- που κυκλοφορούν είναι 18,6 εκατομμύρια και με αυτές πραγματοποιήθηκαν 1,15 δισ συναλλαγές αξίας 66 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδος, από τα 18,6 εκατομμύρια κάρτες, τα 15,7 εκατομμύρια είναι χρεωστικές κάρτες –από τις οποίες το 1,7 εκατομμύρια προπληρωμένες-, ενώ οι ενεργές πιστωτικές κάρτες είναι 2,9 εκατομμύρια.
Σημαντική αύξηση –κατά 38%- εμφάνισαν οι εικονικές κάρτες πληρωμών με τον αριθμό τους να ανεβαίνει στις 100 χιλιάδες κάρτες. Την αύξηση των προπληρωμένων και των εικονικών καρτών η ΤτΕ την αποδίδει στον αυξημένο αριθμό συναλλαγών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου.
Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1,15 δισεκατομμύρια συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα (από 976 εκατ. το 2019, αύξηση κατά 18%).
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 20% -σε 1.029 δισεκατομμύρια-, καθώς το 89% του συνολικού αριθμού πληρωμών με κάρτες γίενται με χρεωστικές, οι οποίες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών.
Οριακά –κατά 1,68%- ήταν και ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 121 εκατομμύρια.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο -με τις χρεωστικές να συμμετέχουν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε σε 65 συναλλαγές, από 56 το 2019, ενώ με πιστωτικές κάρτες ο μέσος αριθμός συναλλαγών μειώθηκε στις 42, από 45 το 2019.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε 3.845 ευρώ (από 3.798 ευρώ το 2019). Αντίθετα η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στα 1.938 ευρώ (-19%), από 2.390 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Όπως σημειώνει η ΤτΕ η μέση αξία ανά συναλλαγή το 2020 μειώθηκε στα 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες μειώθηκε σε 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Μάλιστα σύμφωνα με την ΤτΕ, «οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή που παρατηρούνται κατά το έτος 2020 είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές των προηγούμενων ετών, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση».
Χρυσός: Νομίσματα… επένδυση!
Αυξημένα σε σχέση με φέτος, είναι τα χρυσά νομίσματα παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» και απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ), όπως προκύπτει από τον νέο κατάλογο της ΑΑΔΕ, που θα ισχύσει για το 2023.
Ειδικότερα, φέτος, στη σχετική λίστα της ΑΑΔΕ εντάσσονται τα 1.060 χρυσά νομίσματα που έκοψαν 160 χώρες, έναντι 1.011 χρυσών νομισμάτων από 158 χώρες από όλο τον κόσμο, που αριθμούσε ο περυσινός κατάλογος.
Σημειώνεται πως οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο τις χρυσές λίρες Αγγλίας, ως χρυσό νόμισμα, αλλά στην ελληνική και διεθνή αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα που «κόβουν» ή έκοψαν παλαιότερα, διάφορες χώρες και τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός».
Σε αυτά επενδύουν συλλέκτες, αλλά και απλοί επενδυτές, ενώ η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση, την έκδοση, τη σπανιότητα, την καθαρότητα και το βάρος τους.
Αξιοσημείωτο είναι πως, ορισμένα εξ αυτών έχουν εκδοθεί από χώρες οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Μεταξύ αυτών είναι η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται ως ενιαία οντότητα, καθώς έχουν διασπαστεί σε περισσότερες χώρες.
Επίσης, από τον κατάλογο των 160 χωρών με αναγνωρισμένα στην κατηγορία του «επενδυτικού χρυσού», νομίσματα απουσιάζει η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κόψει χρυσό νόμισμα, το οποίο να έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, έχουν χρυσά νομίσματα σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία, φυσικά η Μ. Βρετανία, το Βατικανό, επίσης οι ΗΠΑ και, φυσικά, όλες οι χώρες που αποκαλούνται φορολογικοί παράδεισοι.
Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ κοινοποίησε τον Κανονισμό της ΕΕ (2022/C 448/04), με τον κατάλογο των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του ειδικού καθεστώτος, για τον επενδυτικό χρυσό.
Όπως εξηγεί ο Κανονισμός, τα νομίσματα που περιλαμβάνει ο παρών κατάλογος θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 344 και, επομένως, αντιμετωπίζονται ως επενδυτικός χρυσός σε αυτά τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2023.
Η απαλλαγή εφαρμόζεται σε όλες τις κοπές ενός δεδομένου νομίσματος που εμφαίνεται στον παρόντα κατάλογο, εκτός από τις κοπές νομισμάτων καθαρότητας μικρότερης των 900 χιλιοστών.
Εντούτοις, ένα νόμισμα μπορεί να απαλλάσσεται έστω και αν δεν αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή που θεσπίζονται στην οδηγία για τον ΦΠΑ.
Στον κατάλογο, η ονομαστική αξία του νομίσματος αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα που αναγράφεται σε αυτό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η νομισματική μονάδα δεν αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες στο νόμισμα, εφόσον είναι δυνατόν, η ονομαστική αξία του αναφέρεται σε παρένθεση.
Ακόμη, σύμφωνα εξάλλου με τη φορολογική νομοθεσία, παρότι οι συναλλαγές επί χρυσών νομισμάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, υφίσταται η υποχρέωση των υποκείμενων κάθε έτος να υποβάλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στο Τμήμα Α΄ «ΦΠΑ» της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας κατάλογο των νομισμάτων που πούλησαν, συμπληρωμένο με τα αναγνωριστικά στοιχεία των νομισμάτων αυτών (μικτό βάρος, περιεκτικότητα σε χρυσό, έτος και χώρα κοπής, ημερομηνία και τιμή τελευταίας πώλησης συγκεκριμένου νομίσματος).
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη τιμή πώλησης αυτή πρέπει να είναι προγενέστερη της 1ης Απριλίου εκάστου έτους.