Το έχετε στο πορτοφόλι σας και σε λίγες μέρες θα είναι εντελώς άχρηστο. Ποιος είναι ο λόγος; Διαβάστε στο xristika.gr.
Μιλάμε για την ταυτότητα, γενικά των Ευρωπαΐων και μέσα σε αυτούς και την ελληνική, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγει τα ψηφιακά διαπιστευτήρια ώστε να επιτρέπεται η ταχύτερη διέλευση των συνόρων σε όσους κάνουν ταξίδια.
Σκοπός είναι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Η ΕΕ σχεδιάζει τρόπους ώστε τα ταξίδια να γίνονται πιο γρήγορα και εύκολα με ψηφιακά ταξιδιωτικά διαπιστευτήρια. Θα ισχύουν μόνο σε όσους επιλέγουν ταξίδια εντός των συνόρων του μπλοκ χωρών.
Οι ταξιδιώτες από και προς τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ θα μπορούν να αποθηκεύουν ψηφιακά τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο) σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όλα τα έγγραφα στο κινητό
Το σχέδιο είναι τα δεδομένα που αποθηκεύονται σήμερα στο τσιπ του διαβατηρίου ή της ταυτότητας να μεταφερθούν σε ένα «έξυπνο» τηλέφωνο (smartphone), ώστε να επιτρέπεται η ταχύτερη διέλευση των συνόρων, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η πρόταση για την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας ανοίγει τον δρόμο για μια πιο απρόσκοπτη και ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία», αναφέρει σε δήλωσή της η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια.
Η εκ των προτέρων υποβολή ταξιδιωτικών σχεδίων και εγγράφων στις αρχές θα μειώσει τους χρόνους στα συνοριακά περάσματα, επιτρέποντάς τους να επαληθεύσουν τη γνησιότητα, υποστηρίζει η Επιτροπή.
Τα σχέδια πρέπει να συμφωνηθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη – μέλη, καθώς και από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – και έρχονται καθώς το μπλοκ ετοιμάζεται να εισαγάγει ένα ξεχωριστό νέο σύστημα για τον έλεγχο των εισόδων και εξόδων από τον χώρο Σένγκεν της ΕΕ, σημειώνει το euronews.
Το σύστημα εισόδου – εξόδου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο, αν και πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω καθυστερήσεις.
Αυτό θα σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να περνούν από σαρωτές κατά την είσοδό τους στη Σένγκεν, την εσωτερική ζώνη χωρίς διαβατήρια που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ.
Η υπηρεσία ψηφιακού διαβατηρίου θα είναι προαιρετική και δωρεάν για τους ταξιδιώτες, δήλωσε η Επιτροπή, και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το 2030.
Ως πολίτης της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να ταξιδεύετε ελεύθερα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία (χώρες εκτός ΕΕ αλλά μέλη τηςΣένγκεν ), φέροντας είτε έγκυρο διαβατήριο είτε εθνικό δελτίο ταυτότητας. Το ταξιδιωτικό σας έγγραφο πρέπει να ισχύει την ημέρα του ταξιδιού. Τα παιδιά και οι ανήλικοι πρέπει να έχουν δικό τους διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας.
Εάν δεν διαθέτετε τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την είσοδο, αλλά πρώτα πρέπει να σας δώσουν κάθε εύλογη δυνατότητα να λάβετε τα αναγκαία έγγραφα ή να σας επιτρέψουν να αποδείξετε με άλλα μέσα ότι είστε πολίτης της ΕΕ, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Βόμβα: Άκυρες χιλιάδες Διαθήκες – Ποιες καταργήθηκαν και δεν ισχύουν
Αλλαγές αποφασίστηκαν για τις Διαθήκες, με αποτέλεσμα πολλές να βγαίνουν άκυρες. Τι άλλαξε μετά από 80 χρόνια. Διαβάστε στα xristika.gr.
Οι διατάξεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εφαρμογή στην Ελλάδα και αφορούν τα κληρονομικά και τις διαθήκες θεωρούνται ξεπερασμένες και αλλάζει το πλαίσιο από το υπ. Δικαιοσύνης που έχει θεσπίσει μία ειδική επιτροπή.
Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει καινοτόμες ρυθμίσεις και “επαναστατικές” αλλαγές όσον αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα και τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων λόγω κληρονομίας. Οι σημαντικότερες, που θα προκαλέσουν αίσθηση στην κοινωνία, είναι:
- Αναγνωρίζεται πρώτη φορά κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής, ενώ περιορίζεται δραστικά στις τυπικές συζυγικές σχέσεις.
- Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς
- Χάνουν το δικαίωμα κληρονομίας όποιοι επί πολλά χρόνια δεν ενδιαφέρονται για την κληρονομούμενη περιουσία και εμποδίζουν την αξιοποίηση της
- Καταργείται η ιδιόχειρη διαθήκη, καθιερώνεται και αναγνωρίζεται μόνον η ψηφιακή
Πάμε να δούμε τις αλλαγές αναλυτικά για τις διαθήκες
Προηγούνται οι “σύντροφοι ζωής”
Με την πρώτη από τις προαναφερόμενες διατάξεις, αναγνωρίζεται δικαίωμα κληρονομιάς σε άτομα που έχουν συμβιώσει πολλά χρόνια χωρίς να είναι σύζυγοι.
Μέχρι τώρα δικαίωμα να κληρονομεί έχει μόνο ο/η νόμιμος/η σύζυγος, έστω κι αν η συζυγική σχέση είναι τυπική ή βρίσκονται σε χρόνια διάσταση.
Με τη νέα διάταξη, ισχυρότερο κληρονομικό δικαίωμα αποκτά ο/η πραγματικός σύντροφος, και όχι ο τυπικά μόνον “σύζυγος”.΄Θα πρέπει βέβαια να αποδεικνύεται ότι αυτή η συμβίωση και η συντροφική σχέση ήταν μακρόχρονη, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την συζυγική.
Σ’ αυτή την περίπτωση ο/η τυπικά “σύζυγος” και τα παιδιά θα δικαιούνται την νόμιμη μοίρα.
Στοπ σε υπερήλικες
Ιδιαίτερα σημαντική και καινοτόμος θεωρείται και η διάταξη με την οποία περιορίζεται δραστικά – και κατά περίπτωση καταργείται – το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων, όταν είναι σε μεγάλη ηλικία, ενδεχομένως άνω των 80 ετών.
Μέχρι σήμερα κληρονομικό δικαίωμα έχουν τα παιδιά και η σύζυγος του αποβιώσαντος. Αν δεν υπάρχουν παιδιά, δικαίωμα αποκτούν και οι γονείς εκείνου που έφυγε από τη ζωή.
Στο εξής οι υπερήλικοι γονείς δεν θα κληρονομούν τα παιδιά τους και τα περιουσιακά στοιχεία του αποβιώσαντος αποβιώσαντος άτεκνου θα πηγαίνουν στην/στον σύζυγο.
Αδιάφοροι και “δύστροποι” συγκληρονόμοι
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις που περιορίζουν τα κληρονομικά δικαιώματα όποιων δεν ενδιαφέρονται επί μακρόν για μια κληρονομούμενη περιουσία και δεν συνεργάζονται με τους άλλους συγκληρονόμους για την αξιοποίηση ή τη διανομή της, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε απαξίωση.
Σε τέτοιες περιπτώσεις το κληρονομικό δικαίωμα θα παραγράφεται μετά την παρέλευση προκαθορισμένων χρονικών ορίων.
Επιχειρήσεις και πνευματικά δικαιώματα
Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για την λόγω κληρονομίας μεταβίβαση επιχειρήσεων, μετοχικών μεριδίων και πνευματικών δικαιωμάτων. Πνευματικά δικαιώματα θα μπορεί κάποιος να αφήνει ως κληρονομιά όχι σε όλα του τα παιδιά, αλλά σε εκείνα που θα κρίνει κατάλληλα για τη διαχείρισή τους.
Με τη διάταξη αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα επιχειρηματικών ενώσεων, επιμελητηρίων κλπ, που ζητούσαν να δοθεί ελευθερία στη διάθεση περιουσιακών στοιχείων που είναι άυλα, όπως το εμπορικό σήμα μιας επιχείρησης, η επωνυμία της κλπ.
Τέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες
Μεγάλες αλλαγές επέρχονται και στις διατάξεις που αφορούν τις διαθήκες:
- Θα είναι μόνο ψηφιακές
- Θα συντάσσονται και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο
Οριστικά μπαίνει τέλος στις ιδιόχειρες διαθήκες, που συνήθως είναι περισσότερες από μία και έχουν αντιφατικό περιεχόμενο και η γνησιότητα τους συχνά αμφισβητείται, προκαλώντας μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες.
Εκκρεμή θέματα κληρονομιών θα ρυθμιστούν με μεταβατικές διατάξεις.