ΑΑΔΕ: Το είπε και το κάνει! Αν χρωστάτε τότε θα δείτε το όνομά σας στα μανταλάκια

ΑΑΔΕ: Τέλος χρόνου για τους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας καθώς η ΑΑΔΕ τους κρεμάει στα… μανταλάκια!

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, η ΑΑΔΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει τη δημοσίευση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών σε Εφορία και ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» για τους εν λόγω μεγαλοοφειλέτες, ο λόγος γίνεται για περίπου 50.000 ΑΦΜ με χρέη στην Εφορία και 33.000 ΑΦΜ με χρέη στον ΕΦΚΑ – σε κάποιες περιπτώσεις ένα ΑΦΜ έχει οφειλές και στους δύο φορείς.

Από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, θα εξαιρεθούν:

  • Οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει.
  • Οφειλέτες με οφειλές σε αναστολή καταβολής από προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
  • Οφειλέτες με χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης.
  • Οφειλέτες που έχουν αποβιώσει.
  • Νομικά πρόσωπα στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι περισσότεροι οφειλέτες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η διορία για την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων και για τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά από την πανδημία σε 36 ή 72 δόσεις, εξέπνευσε τη Δευτέρα (31.7.2023). Τ’ αποτελέσματα μόνο ικανοποιητικά δεν είναι.

Για χρέη στην εφορία:

Εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις μόλις 54.000 και το σύνολο ρυθμισμένων οφειλών ανέρχεται σε 776 εκατ. ευρώ.

Για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία:

Οι δυνητικοί δικαιούχοι ρυθμίσεων ήταν 260.000.

Εντάχθηκαν 52.000 (Σύνολο ρυθμισμένων οφειλών 700 εκατ. ευρώ).

Από αυτούς ήδη απώλεσαν και τη νέα ρύθμιση περίπου 10.500.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει νέα γενική ρύθμιση οφειλών όπως απέρριπτε και τη βελτίωση των όρων υπαγωγής στις ρυθμίσεις των οποίων η διορία έχει πια εκπνεύσει.

Υπολογίζεται ότι από τα 4,4 εκατομμύρια των φορολογουμένων με χρέη προς την εφορία ύψους 78,5 δισ. ευρώ -τόσα θεωρούνται εισπράξιμα- μόλις το 4% έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.

Οι υπόλοιποι έρχονται πια αντιμέτωποι με τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Δύο εκατομμύρια υφίστανται ήδη κατασχέσεις μισθών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ 1,4 εκατ. επιπλέον κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο, ευτυχώς για τους ίδιους, οφείλουν λιγότερα από 500 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

ΑΑΔΕ: Και όμως το έκανε και αυτό – Ποιους έριξε στο κυνήγι των φοροφυγάδων

Τη συνδρομή και ιδιωτών που θα αναλαμβάνουν τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του Δημοσίου, θα ενεργοποιήσουν τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης της ΑΑΔΕ.

Η πρόσληψη ιδιωτών που θα λειτουργούν ως «κεφαλοκυνηγοί», προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), οποίος παράλληλα επιτρέπει και τις εφόδους των φοροεισπρακτόρων στα σπίτια των οφειλετών του δημοσίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.

Με όμοια απόφαση καθορίζονται η ειδική διαδικασία ανάθεσης, η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στις αναθέσεις αυτές, ο τρόπος της αμοιβής του αναδόχου, που μπορεί να συνδέεται και με το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας ή της είσπραξης.

Δηλαδή η ΑΑΔΕ, έχει πλέον την ευχέρεια να προσλαμβάνει ιδιώτες στους οποίους θα αναθέτει την εύρεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφειλετών του δημοσίου.

Αυτό θα γίνεται για οφειλέτες, οι οποίοι έχουν μεγάλα χρέη και εμφανίζονται επισήμως, να μην διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις.

Μάλιστα, η αμοιβή τους, το πιθανότερο είναι να οριστεί σε ποσοστά επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα εντοπίσουν, ώστε να αποτελεί κίνητρο για ενδελεχή έρευνα.

Οι ιδιώτες φορο-ντετέκτιβ, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία του Taxisnet όπως και των τραπεζών, που σημαίνει ότι δεν θα ισχύει γι΄ αυτούς, φορολογικό ή τραπεζικό απόρρητο.

Παράλληλα, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως έχει αποκαλύψει το Σin, επιτρέπει εφόδους ακόμα και μέσα στα σπίτια των οφειλετών του δημοσίου, προκειμένου να κατασχέσουν κινητά αντικείμενα του οφειλέτη!

Οι φοροεισπράκτορες, θα έχουν δυνατότητα να κάνουν φύλλο και φτερό τις κατοικίες ανοίγοντας πόρτες, ντουλάπες, διάφορα έπιπλα, βάζα, σκεύη και δοχεία, σε αναζήτηση χρημάτων ή αντικειμένων αξίας που μπορούν να κατασχεθούν έναντι της οφειλής.

Επίσης, στις περιπτώσεις αντικειμένων που είναι ασφαλισμένα, θα κατάσχεται και η αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 11 του νέου ΚΕΔΕ προβλέπει τα ακόλουθα:

Εξουσίες ενεργούντος την κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη

Ο ενεργών την κατάσχεση έχει την εξουσία, εφόσον το απαιτεί ο σκοπός της αναγκαστικής εκτέλεσης, να εισέρχεται στην κατοικία ή και σε κάθε άλλο χώρο που βρίσκεται στην κατοχή του καθ’ ου η εκτέλεση, να ανοίγει τις πόρτες και να προβαίνει σε έρευνες, καθώς και να ανοίγει κλειστά έπιπλα, σκεύη, ή δοχεία.

Ο ενεργών την κατάσχεση μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της αρμόδιας για την τήρηση της τάξης Αρχής, η οποία υποχρεούται να την παρέχει.

Πάντως, οι έφοδοι στα σπίτια και οι κατασχέσεις κινητών στα χέρια των οφειλετών δεν μπορούν να γίνονται νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες, εκτός και αν υπάρχουν πληροφορίες, ότι ο οφειλέτης ετοιμάζεται «να το σκάσει» στο εξωτερικό.

ΑΑΔΕ: Έχετε καταθέσεις; Αυτούς θα τσεκάρει άμεσα – Ποιοι θα έχετε πρόβλημα

Δεν ξεφεύγει κανείς από το άγρυπνο βλέμμα της Εφορίας, η οποία έχει στο… μάτι τις καταθέσεις μας!

Μπλεξίματα με την Εφορία έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που συμβαίνει να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις τράπεζες, καθώς καλούνται συχνά να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεών τους.

Βασικό κριτήριο ελέγχου αποτελεί η συμφωνία των ποσών των καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει κατά καιρούς στην Εφορία, ώστε τα ποσά των καταθέσεών τους να προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται φόρος 33% στη διαφορά, προσαυξήσεις από το έτος που έτος που διαπιστώθηκε η παράβαση και εισφορά αλληλεγγύης.

Λόγω του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πότε μπορεί να μπλέξουν με την Εφορία και να αντιμετωπιστούν ως φοροφυγάδες για ένα ποσό καταθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ, με νέα απόφασή της (229/25-4-2023) παρέχει νέες διευκρινίσεις για το καθεστώς ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος της Εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις σε τραπεζικά καταστήματα που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει μόνο για πέντε χρόνια πίσω, ενώ για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, ο έλεγχος επεκτείνεται μια δεκαετία πίσω.