ΑΑΔΕ: Συνεχίζει την «σταυροφορία» κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ με κορωνίδα το apodixi.
Εως 3.000 ευρώ θα φτάνει η χρηματική αμοιβή σε όσους φορολογούμενους χρησιμοποιούν την εφαρμογή «Αppodixi» και καρφώνουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Για να λάβουν, ωστόσο τα χρήματα, θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις
- Να κάνουν επώνυμα την καταγγελία
- Μετά τον έλεγχο να επιβληθεί πρόστιμο στην επιχείρηση για παραβίαση ή παραποίηση η επέμβαση της ταμειακής μηχανής.
Όπως διευκρίνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα εφαρμοστεί με τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
To μπόνους για την καταγγελία θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και θα καθορίζεται αναλόγως την περίπτωση φοροδιαφυγής.
Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.
Κατόπιν, όπως περιγράφεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.
ΑΑΔΕ: Απίστευτο και όμως αληθινό – Πώς θα σας κάνει ανακαίνιση στο σπίτι
Νέο σύστημα για ανακαίνιση στο σπίτι έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ!
Οι δαπάνες που μπαίνουν στο σακούλι και πετυχαίνουν έκπτωση φόρου είναι πολλές.
Έκπτωση φόρου μπορούν να πετύχουν όσοι προχωρούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και όσοι αλλάζουν τα πλακάκια τους.
Στην πραγματικότητα έκτπωση φόρου μπορεί να επιτευχθεί τόσο για «βαριές» ανακαινίσεις όσο και για πιο απλές όπως αντικατάσταση ή επισκευή στα πλακάκια.
Αλλαγές στη ρύθμιση που αφορά το ποσό των 3200 ευρώ τον χρόνο για την ανακαίνιση κτιρίων καθώς το κόστος των υλικών θα μετράει στο 1/3 της συνολικής δαπάνης, ενώ το κόστος των εργατικών θα υπολογίζεται στο 100%.
Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος αφορούσε την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.
Εκ των… υστέρων και το οικονομικό επιτελείο έκρινε ότι το μέτρο θα ήταν ιδιαιτέρως κοστοβόρο και επιβαρυντικό για τα δημοσιονομικά και ως εκ τούτου αποφάσισε να βάλει κόφτη στις δαπάνες υλικών.
Όπως ανέφερε η αρχική διάταξη, όποιος εξαντλούσε ή ξεπερνούσε το ποσό των 16.000 ευρώ σε κόστος ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων, θα είχε έκπτωση φόρου ύψους 16.000 ευρώ ή μέχρι 3.200 ευρώ για κάθε ένα από τα προσεχή πέντε χρόνια.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εξόφλησή των δαπανών με πλαστικό χρήμα και η λήψη των απαιτούμενων παραστατικών.
ΑΑΔΕ: Δεν σου έδωσαν απόδειξη; Πόσα χρήματα θα πάρεις εάν το καταγγείλεις
Απίστευτες πρακτικές από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Χρηματική αμοιβή θα λαμβάνουν οι πολίτες που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.
Το φορο-μπονους για όσους “καρφώνουν” φοροδιαφυγή προανήγγειλε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ.
Οι λεπτομέρειες του μπόνους θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Στο «μικροσκόπιο» του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, θα είναι στοχευμένες στη μερίδα των ελευθέρων επαγγελματιών που εμφανίζουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, μετακυλίοντας τα βάρη στους λοιπούς συνεπείς φορολογούμενους.
Όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΘΟ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάγκη παρέμβασης στο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων (και όχι στους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι δεν αλλάζουν), προκύπτει από τα στοιχεία των εφετινών φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα του 2022), τα οποία επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.
ΑΑΔΕ: Σοκ για τους συνταξιούχους – Σε ποιους αδειάζουν τους λογαριασμούς!
Σημειώματα της Εφορίας προς συνταξιούχους για ξεχασμένα αναδρομικά που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια και κατά την ΑΑΔΕ, δεν τα δήλωσαν, είναι καθ΄ οδόν.
Από τις 15 Ιουνίου είναι σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των αναδρομικών των συντάξεων του έτους 2021, ωστόσο, συνεχίζονται οι διασταυρώσεις για την εύρεση συνταξιούχων οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν τα δήλωσαν ποτέ στην Εφορία.
Ειδικότερα η ΑΑΔΕ αναζητεί αδήλωτα αναδρομικά από το έτος 2014 και ψάχνει τα στοιχεία που έστειλαν στο Taxisnet, ο ΕΦΚΑ και άλλοι ασφαλιστικοί και εργοδοτικοί φορείς.
Κατόπιν διασταυρώνει τα συγκεκριμένα στοιχεία με εκείνα που δήλωσαν οι συνταξιούχοι, ώστε να εντοπιστούν όσοι τα απέκρυψαν.
Στη συνέχεια εκδίδει Πράξεις Προσδιορισμού του Φόρου τις οποίες κοινοποιεί στους υπόχρεους εργαζόμενους και συνταξιούχους, για την αποδοχή τους και την πληρωμή του φόρου, χωρίς να τους επιβληθούν πρόστιμα. Αν, όμως, παρέλθει η προθεσμία, τότε επιβάλλονται, εκτός από τους φόρους, και πρόστιμα.
Οι συνταξιούχοι (και οι εργαζόμενοι) έχουν τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της Πράξης, στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
Η δήλωση των αναδρομικών
Για τη δήλωση των αναδρομικών αποδοχών η ΑΑΔΕ δίνει τις ακόλουθες οδηγίες, από τις οποίες προκύπτει ότι έχει σημασία ο χρόνος είσπραξης των αναδρομικών όπως και αν αφορούν μισθούς ή συντάξεις. Αναλυτικότερα:
Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.
Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;
Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση (εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2023).Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών, θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν.
Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλλω τη δήλωση αναδρομικών;
Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;
Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας πρέπει να υποβάλλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.
Πώς θα δηλώσω το εισόδημα και τον φόρο αλλοδαπής προέλευσης;
Στους κωδικούς εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης του Ε1, ανοίγει υποπίνακας όπου επιλέγετε τη χώρα στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα και πεδίο στο οποίο συμπληρώνετε το αντίστοιχο ποσό. Αν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης αφορά σε διαφορετικές χώρες, τότε θα κάνετε διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα. Για τη συμπλήρωση του φόρου αλλοδαπής, επίσης ανοίγει υποπίνακας προκειμένου να επιλέξετε την προέλευση και πεδίο για να καταχωρήσετε το φόρο. Όσον αφορά την προέλευση υπάρχουν δύο (2) επιλογές:
- Χώρα με Σ.Α.Δ.Φ. που προβλέπεται μέθοδος πίστωσης. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται ο φόρος από τις χώρες που ορίζονται στο παράρτημα της Ε.2147/2019.
- Λοιπές περιπτώσεις, συμπληρώνεται ο φόρος από τις υπόλοιπες χώρες.
Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;
Τα ποσά που αφορούν σε τόκους (εκτός τόκων που αφορούν σε τραπεζικές καταθέσεις) θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 αθροιστικά με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που αναφέρονται στον υποπίνακα του αντίστοιχου κωδικού.
Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε δικαιώματα. Πώς θα τα δηλώσω;
Θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1. Στα δικαιώματα περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα από εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου (ΠΟΛ.1229/2015).
Επισημαίνεται ότι αν εισπράττονται δικαιώματα που αφορούν σε επιχειρηματική δραστηριότητα, π.χ. επαγγελματίες συγγραφείς, καλλιτέχνες κ.λπ., αυτά αποτελούν έσοδο, δηλώνονται στο Ε3 και φορολογούνται, μετά την αφαίρεση των εκπιπτόμενων δαπανών, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
ΑΑΔΕ: Και όμως το έκανε και αυτό – Ποιους έριξε στο κυνήγι των φοροφυγάδων
Τη συνδρομή και ιδιωτών που θα αναλαμβάνουν τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών του Δημοσίου, θα ενεργοποιήσουν τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης της ΑΑΔΕ.
Η πρόσληψη ιδιωτών που θα λειτουργούν ως «κεφαλοκυνηγοί», προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), οποίος παράλληλα επιτρέπει και τις εφόδους των φοροεισπρακτόρων στα σπίτια των οφειλετών του δημοσίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.
Με όμοια απόφαση καθορίζονται η ειδική διαδικασία ανάθεσης, η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στις αναθέσεις αυτές, ο τρόπος της αμοιβής του αναδόχου, που μπορεί να συνδέεται και με το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας ή της είσπραξης.
Δηλαδή η ΑΑΔΕ, έχει πλέον την ευχέρεια να προσλαμβάνει ιδιώτες στους οποίους θα αναθέτει την εύρεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφειλετών του δημοσίου.
Αυτό θα γίνεται για οφειλέτες, οι οποίοι έχουν μεγάλα χρέη και εμφανίζονται επισήμως, να μην διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις.
Μάλιστα, η αμοιβή τους, το πιθανότερο είναι να οριστεί σε ποσοστά επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα εντοπίσουν, ώστε να αποτελεί κίνητρο για ενδελεχή έρευνα.
Οι ιδιώτες φορο-ντετέκτιβ, θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία του Taxisnet όπως και των τραπεζών, που σημαίνει ότι δεν θα ισχύει γι΄ αυτούς, φορολογικό ή τραπεζικό απόρρητο.
Παράλληλα, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως έχει αποκαλύψει το Σin, επιτρέπει εφόδους ακόμα και μέσα στα σπίτια των οφειλετών του δημοσίου, προκειμένου να κατασχέσουν κινητά αντικείμενα του οφειλέτη!
Οι φοροεισπράκτορες, θα έχουν δυνατότητα να κάνουν φύλλο και φτερό τις κατοικίες ανοίγοντας πόρτες, ντουλάπες, διάφορα έπιπλα, βάζα, σκεύη και δοχεία, σε αναζήτηση χρημάτων ή αντικειμένων αξίας που μπορούν να κατασχεθούν έναντι της οφειλής.
Επίσης, στις περιπτώσεις αντικειμένων που είναι ασφαλισμένα, θα κατάσχεται και η αποζημίωση που οφείλεται από την ασφάλιση.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 11 του νέου ΚΕΔΕ προβλέπει τα ακόλουθα:
Εξουσίες ενεργούντος την κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη
Ο ενεργών την κατάσχεση έχει την εξουσία, εφόσον το απαιτεί ο σκοπός της αναγκαστικής εκτέλεσης, να εισέρχεται στην κατοικία ή και σε κάθε άλλο χώρο που βρίσκεται στην κατοχή του καθ’ ου η εκτέλεση, να ανοίγει τις πόρτες και να προβαίνει σε έρευνες, καθώς και να ανοίγει κλειστά έπιπλα, σκεύη, ή δοχεία.
Ο ενεργών την κατάσχεση μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της αρμόδιας για την τήρηση της τάξης Αρχής, η οποία υποχρεούται να την παρέχει.
Πάντως, οι έφοδοι στα σπίτια και οι κατασχέσεις κινητών στα χέρια των οφειλετών δεν μπορούν να γίνονται νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες, εκτός και αν υπάρχουν πληροφορίες, ότι ο οφειλέτης ετοιμάζεται «να το σκάσει» στο εξωτερικό.
ΑΑΔΕ: Έχετε καταθέσεις; Αυτούς θα τσεκάρει άμεσα – Ποιοι θα έχετε πρόβλημα
Δεν ξεφεύγει κανείς από το άγρυπνο βλέμμα της Εφορίας, η οποία έχει στο… μάτι τις καταθέσεις μας!
Μπλεξίματα με την Εφορία έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που συμβαίνει να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις τράπεζες, καθώς καλούνται συχνά να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεών τους.
Βασικό κριτήριο ελέγχου αποτελεί η συμφωνία των ποσών των καταθέσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει κατά καιρούς στην Εφορία, ώστε τα ποσά των καταθέσεών τους να προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα ή από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται φόρος 33% στη διαφορά, προσαυξήσεις από το έτος που έτος που διαπιστώθηκε η παράβαση και εισφορά αλληλεγγύης.
Λόγω του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πότε μπορεί να μπλέξουν με την Εφορία και να αντιμετωπιστούν ως φοροφυγάδες για ένα ποσό καταθέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση επίλυσης διαφορών της ΑΑΔΕ, με νέα απόφασή της (229/25-4-2023) παρέχει νέες διευκρινίσεις για το καθεστώς ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων.
Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος της Εφορίας στις τραπεζικές καταθέσεις σε τραπεζικά καταστήματα που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει μόνο για πέντε χρόνια πίσω, ενώ για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, ο έλεγχος επεκτείνεται μια δεκαετία πίσω.