3 Πρακτικές Συμβουλές για την Πρόληψη και Θεραπεία των Φλεβικών Παθήσεων

Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας προδιάθεσης για την εμφάνιση της φλεβικής ανεπάρκειας και δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει. Ωστόσο, υπάρχουν 3 απλές και πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων (κιρσοί, ευρυαγγείες και φλεβίτιδα), οι οποίες είναι οι εξής:

  • Ανάρροπη θέση των ποδιών.
  • Συχνή άσκηση.
  • Ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Πώς βοηθάει η ανάρροπη θέση των ποδιών στην πρόληψη και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων;

Η ανάρροπη θέση των ποδιών είναι κρίσιμη για την καλή κυκλοφορία του αίματος και τη μείωση των συμπτωμάτων φλεβικής ανεπάρκειας. Δυστυχώς, πολλά καθίσματα δεν επιτρέπουν τη σωστή θέση, ειδικά για εκείνους με καθιστική εργασία. Συνιστάται να υψώνετε τα πόδια σας όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιώντας σκαμπό ή υποπόδιο. Στον χώρο εργασίας, τακτικά διαλείμματα για περίπατο και η χρήση υποποδίου είναι σημαντικά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η χρήση μαξιλαριών για να υψώνετε τα πόδια είναι συνιστώμενη. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε μια διπλωμένη κουβέρτα κάτω από το στρώμα για υψηλότερο επίπεδο.

Πρόληψη και Θεραπεία των Φλεβικών Παθήσεων

Πώς βοηθάει η συχνή άσκηση στην πρόληψη και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων;

Η έλλειψη συχνής άσκησης είναι συχνός παράγοντας για την εμφάνιση φλεβικών παθήσεων. Η συχνή άσκηση, ειδικά αυτή που ενισχύει τους μύες της κνήμης, βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και ενισχύει τη μυϊκή αντλία της κνήμης, προωθώντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Συνεπώς, η συχνή άσκηση αποτρέπει τη συσσώρευση αίματος στις «φλεβικές δεξαμενές» της κνήμης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών και ευρυαγγειών.

Περπάτημα, ποδήλατο και κολύμβηση είναι εξαιρετικές επιλογές, ενώ η απλή άσκηση στις μύτες των ποδιών μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στην καθημερινή ζωή. Αντίθετα, ασκήσεις που αυξάνουν υπερβολικά την πίεση στην κοιλιά, όπως η άρση βαρών, οι κοιλιακοί και το τρέξιμο, προτιμάται να αποφεύγονται, καθώς συνδέονται με επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας.

Πώς βοηθάνε οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης στην πρόληψη και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων;

Η εφαρμογή εξωτερικής πίεσης στα πόδια αποτελεί αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική στην αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας. Επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου, επιταχύνει την ανάρρωση μετά από επεμβάσεις, ανακουφίζει συμπτώματα και μειώνει το οίδημα.

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι η καλύτερη επιλογή, προσφέροντας ισχυρότερη πίεση στους αστράγαλους και μειώνοντάς την προς τις κνήμες και τους μηρούς.

Η επιλογή των κατάλληλων καλτσών πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με έμπειρο και εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό για βέλτιστα αποτελέσματα, ενώ η χρήση τους προτείνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις που ορίζονται από τον γιατρό.

Αλέξανδρος Ματθαίου

Αγγειοχειρουργός

Διευθυντής VenoCare Athens

Διευθυντής Φλεβολογικού Κέντρου ΙΑΣΩ

https://veins.gr/