120 – 240 δόσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι

Ρύθμιση οφειλών 120-240 δόσεις:  Μεγάλη ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις καθώς την 1η του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Ο νέος Πτωχευτικός θα ξεκινήσει με μία αναβολή έξι μηνών, δηλαδή την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα και την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις.

Το θέμα είναι πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία, πώς θα συμμετέχουν οι πιστωτές, πόσο θα ευνοηθούν οι δανειολήπτες, ποιοι δανειολήπτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και ποιοι θα προστατεύονται, σημείωσε η δικηγόρος Χριστίνα Γλύκου, με δεδομένο ότι η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Η κ. Γλύκου μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open «Τώρα ό, τι συμβαίνει» τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο προστασίας πέρα από τον Πτωχευτικό, με τις όποιες αντιρρήσεις έχουμε εκφράσει όσοι ασχολούμαστε με τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να προστατευτεί τελικά όντως ο δανειολήπτης».

Επίσης, επεσήμανε ότι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω των συνεχών κυμάτων της πανδημίας και του παγώματος πολλών δραστηριοτήτων της οικονομίας, «δεν υπάρχει ένα θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς», παρά τις ΚΥΑ που εκδίδονται για αναστολή των πλειστηριασμών.

Αναφορικά με τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, η δικηγόρος επεσήμανε ότι γίνονται κάποιες συμφωνίες, αλλά «οι τράπεζες ζητούν γη και ύδωρ», ενώ υπογράμμισε ότι παλαιότερα ο Νόμος Κατσέλη παρείχε ένα είδος προστασίας, ωστόσο τώρα βρισκόμαστε σε στάση αναμονής για τη νέα νομοθετική προστασία.

Και το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιοι δανειολήπτες θα προστατευτούν και με ποια κριτήρια, διότι, όπως είπε η κ. Γλυκού είναι πολύ πιθανόν «να μην μιλάμε για ρύθμιση χρεών, αλλά για εκποίηση περιουσίας».

Ρύθμιση οφειλών 120-240 δόσεις: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μια από τις συνέπειες της κρίσεως είναι η σώρευση νέων χρεών. Συγκεκριμένα χρέη ύψους περίπου 1,5 δισ. έχουν μετατεθεί για τον Απρίλιο, ενώ φόροι περίπου 4 δισ. έχουν μείνει απλήρωτοι από την αρχή του έτους.

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι οφειλές θα είναι πολύ δύσκολο να εξοφληθούν σε 12 ή 24 δόσεις και υπάρχει ο κίνδυνος νέας ασφυξίας για τις επιχειρήσεις ή τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι λοιπόν κοινός τόπος ότι θα προκύψει νέα ρύθμιση για την εξόφληση χρεών έως και 120 δόσεις. Η ρύθμιση θα ονομάζεται «ειδικού σκοπού» και όπως φαίνεται δε θα αφορά μόνο τα χρέη της περιόδου του κορονοϊού, αλλά το σύνολο των οφειλών. Θα είναι μια νέα ευκαιρία για νέο ξεκίνημα.

Η λογική είναι:

  • Δυνατότητα για δόσεις € 50 ή € 100/ μήνα.
  • Άτοκα για ρύθμιση μέχρι 12 δόσεις
  • Επιτόκιο 2,5% για ρύθμιση 24 δόσεων
  • Αύξηση επιτοκίου ανάλογα με την διάρκεια των δόσεων

Η διαδικασία αυτή, μαζί με τη διαδικασία ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού σύμφωνα με τον 4738/2020, που δίνει την δυνατότητα για ρύθμιση μέχρι και 240 δόσεων με διαγραφές, είναι σημαντικά εργαλεία στα χέρια των επιχειρήσεων.

Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Να ρυθμίσω στις 120 δόσεις ή να επιδιώξω την ρύθμιση των 240 δόσεων.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει να κάνει με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά σε γενικές γραμμές έχουμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι:

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι όφειλες είναι αποκλειστικά, προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προέκυψαν κυρίως την περίοδο της πανδημίας και είναι ελεγχόμενες ως ποσοστό επι των πωλήσεων(< 8%), η νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις είναι αρκετή για να δώσει γρήγορα και ασφαλώς αποτελέσματα.

Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεγάλες όφειλες στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (>8% επι των πωλήσεων), τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και δεν προέκυψαν μόνο από την επίπτωση της πανδημίας, ενώ έχουμε και άλλες οφειλές σε πιστωτικά ιδρύματα ή/και προμηθευτές η ρύθμιση του συνόλου των οφειλών μέσα από το νέο πλαίσιο του νόμου, είναι πιο ασφαλής λύση για την βιωσιμότητα.

Επίσης ο νέος νόμος βρίσκει σημαντικότερη εφαρμογή όπου είναι απαραίτητη η μείωση του συνόλου των οφειλών επηρεάζοντας και το κεφάλαιο. Σίγουρα η διαδικασία του νέου νόμου είναι μια νέα διαδικασία, με μεγαλύτερες απαιτήσεις ως προς την εφαρμογή της αλλά με τον σωστό σύμβουλο μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr