Αυτοί θα πάρουν τα 250 ευρώ: Ανατροπή με την επιταγή ακρίβειας

Επιταγή ακρίβειας: Αλλαγές στα κριτήρια με βάση το εισόδημα, για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ.

Οι αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια φέρνουν νέες κατηγορίες δικαιούχων για την επιταγή ακρίβειας, ανεβάζοντας το σύνολο όσων θα λάβουν τα 250 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι 2 νέες κατηγορίες είναι:

Πάνω από 300.000 συνταξιούχοι με εισοδήματα μόνο από συντάξεις και που λαμβάνουν κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ.

100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Η πληρωμή αναμένεται να γίνει νωρίτερα και συγκεκριμένα στις αρχές Δεκεμβρίου, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Υπενθυμίζεται πως για να λάβει κανείς το νέο έκτακτο επίδομα που ανακοινώθηκε δεν χρειάζεται να κάνει κάποια αίτηση.

Επιταγή ακρίβειας: Όλοι οι δικαιούχοι

1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ)

35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ

225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο

172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ

800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%

100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα, οι δικαιούχοι ήταν οι εξής:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι

625.000 οικογένειες με παιδιά

241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα

34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες

Επιταγή ακρίβειας 2022: Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση

α. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

β. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

(βα) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων.

(ββ) Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση πενήντα (50) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

γ. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που αναγράφεται.

Επιταγή ακρίβειας 2022: Μακροχρόνια άνεργοι

Η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ θα χορηγηθεί σε μακροχρόνια ανέργους μέσα στον Δεκέμβριο.

Η οικονομική ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων αφορά όσους έχουν εξαντλήσει την 12μηνη επιδότηση τους.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Επίσης, δεν υπολογίζεται στα ισχύοντα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επιταγή ακρίβειας 2022: Οι μεγάλοι χαμένοι

Υπάρχουν ωστόσο και τα… ψιλά γράμματα που αφήνουν αρκετό κόσμο εκτός των έκτακτων επιδομάτων.

Σε ό,τι αφορά την επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους ΕΦΚΑ, τα 250 ευρώ εφάπαξ θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε όσους η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ το μήνα καθαρά.

Ωστόσο κριτήριο θα αποτελούν το φορολογητέο ατομικό εισόδημα (9.600 ευρώ) δηλαδή κάποιοι χάνουν το επίδομα λόγω τεκμηρίων και το οικογενειακό εισόδημα που είχαν το 2021 (19.200 ευρώ).

Συνεπώς οικογένειες όπου ο/η σύζυγος έχει υψηλότερο εισόδημα ή σύνταξη από τον άμεσα δικαιούχο, χάνουν πλήρως το επίδομα.

Σχετικά με τουςμακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι θα λάβουν επίσης επίδομα 250 ευρώ αν και εφόσον δεν υπερβαίνουν τους 24 μήνες μακροχρόνιας ανεργίας.

Τέλος για τους δικαιούχους επιδόματος τέκνων (Α21) ή ΚΕΑ, ανασφάλιστους συνταξιούχους και ΑμεΑ ΟΠΕΚΑ, οι καταβολές επιπλέον δόσης τακτικής επιδότησης, προσαύξησης θα γίνει στους ενεργούς δικαιούχους επιδότησης Νοεμβρίου.

Χάνουν πλήρως όμως το επίδομα τον Δεκέμβριο αν κόπηκε ή θα διακοπεί νωρίτερα η επιδότησή τους.

Επιταγή ακρίβειας 2022: Είναι επίσημο! Δεν ξαναπαίρνετε μετρητά – Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

Αλλάζουν τα πάντα στην καταβολή των επιδομάτων καθώς τα μετρητά αποτελούν παρελθόν!

Όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου τα αναπηρικά επιδόματα δεν θα καταβάλλονται με προπληρωμένη κάρτα.

Την χρήση προπληρωμένης κάρτας σε πολλά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αρχή γενομένης με το επίδομα γέννησης ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως είπε δεν θα καταβληθούν τα αναπηρικά επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα.

Στο πλαίσιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί προϋπόθεση η καταβολή των επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και μάλιστα ήδη τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν με τις 4 συστημικές τράπεζες για την υλοποίηση του μέτρου.

Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ από το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τράπεζες θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου.

Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους θα λάβουν για τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης του μέτρου, δηλαδή το 2023, ποσό ύψους 10 εκ. Ευρώ.

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας.

Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να “σηκώσουν” οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα είχε θίξει η επιτροπή Πισσαρίδη η οποία ανέφερε ότι η διαφάνεια στην χορήγηση των επιδομάτων θα επιτευχθεί με την καταβολή των χρημάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και όχι μέσω μετρητών.

Αυτό που εξετάζεται είναι ότι η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται το μισό μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό.

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου και ο δικαιούχος μπορεί να “σηκώσει” όλο το ποσό.

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

• Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση,
• Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ
• Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.α.
• Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο.

Με αυτό τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει την συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μία απαγορευμένη δαπάνη.