Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ή αλλιώς Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών η σημερινή και σίγουρα πολλοί και πολλές από εσάς θα αναρωτιέστε πώς προέκυψε αυτή η ημέρα και για ποιο λόγο εορτάζεται. Το xristika.gr έψαξε, διάβασε, ανέλυσε και είναι εδώ για να λύσει όλες τις απορίες σας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ιστορία της

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Θεσμοθετήθηκε επίσημα το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες, όπως συμβαίνει και με τη Γιορτή της Μητέρας και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας vs Ημέρα Ισότητας των Γυναικών

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ και η οποία αφορά στην απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την Ημέρα της Γυναίκας