«Κούρεμα» δανείων

«Κούρεμα» δανείων: Μεγάλες διαγραφές και «κουρέματα», που ξεκινούν από 70% και φθάνουν έως και το 90% της συνολικής οφειλής, προτείνουν οι τράπεζες σε δανειολήπτες που έχουν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες ή μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Την πρακτική του «κουρέματος» επιστρατεύουν η Alpha Bank, στο πλαίσιο της πώλησης χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Venus», αλλά και η Eurobank για δάνεια 350 εκατ. ευρώ, μέσω επιστολών που έχουν αποστείλει οι δύο τράπεζες προς τους οφειλέτες.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες προσδοκούν να εισπράξουν μικρό ποσό, και συγκεκριμένα περί τα 250 εκατ. ευρώ στην περίπτωση της Alpha Bank και περί τα 35 εκατ. ευρώ στη Eurobank, αποδεχόμενες ότι το υπόλοιπο της οφειλής είναι χαμένο.

Το «κούρεμα» δανείων της Alpha Bank

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ταχυδρόμησης των επιστολών προς τους 156.000 δανειολήπτες που έχουν οφειλές 2,5 δισ. ευρώ από κάρτες, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Η πρόσκληση προς τους δανειολήπτες προβλέπει διαγραφή της οφειλής έως και 90% και γίνεται λίγο πριν από την πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 240.000 δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι ένας δανειολήπτης μπορεί να έχει οφειλές από δύο ή και τρία δάνεια.

Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, καθώς ο μέσος όρος της καθυστέρησης διαμορφώνεται στα 5 έως 7 χρόνια και η πλειονότητα των δανείων έχει δοθεί την περίοδο 2006 έως και το 2010.

Συγκεκριμένα, το 57% των δανείων αυτών έχει δοθεί την πενταετία 2006-2010, ενώ σε ποσοστό 32% πρόκειται για δάνεια που έχουν δοθεί πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή πριν από το 2006.

Τέλος, ένα μικρότερο ποσοστό – και συγκεκριμένα το 11% – είναι δάνεια που χορηγήθηκαν μεσούσης της κρίσης και συγκεκριμένα από το 2011 έως και το 2017.

Το project «Venus» τρέχει για λογαριασμό της Alpha Bank η KPMG Λονδίνου και το ενδιαφέρον είναι ισχυρό, καθώς οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας των ελληνικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Το «κούρεμα» δανείων της Eurobank

Έως και 90% στο σύνολο της οφειλής, από το οποίο το 70% έως 75% αφορά το βασικό κεφάλαιο και το υπόλοιπο σε εξωλογιστικούς τόκους, φθάνει το «κούρεμα» που προτείνει μέσω 60.000 επιστολών που έχει αποστείλει σε ισάριθμους δανειολήπτες η Eurobank.

Πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, δηλαδή καταναλωτικά κυρίως και πιστωτικές κάρτες, που είναι σε καθυστέρηση για πάνω από μια δεκαετία.

Η πλειονότητα των δανείων αυτών είναι της τάξεως των 5.000 ευρώ έως και 7.000 ευρώ, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο για το οποίο έχει προταθεί «κούρεμα» προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Eurobank είχε «τρέξει» αντίστοιχη άσκηση το 2017 στο πλαίσιο της πώλησης του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Eclipse», προτείνοντας άφεση για το 90% έως και 95% της συνολικής οφειλής.

Η ανταπόκριση των οφειλετών υπήρξε περιορισμένη και είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πωλήθηκε στη συνέχεια στην εταιρεία Intrum στο 3% της τιμής, δηλαδή έναντι 45 εκατ. ευρώ.

Πηγές από την τράπεζα εξηγούν ότι η νέα πρωτοβουλία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής πώλησης του εν λόγω χαρτοφυλακίου και ότι αποτελεί προσπάθεια ανάκτησης μέρους της οφειλής.

Το «κούρεμα» δανείων από την Εθνική Τράπεζα

Τη… σκυτάλη, πλέον, φέρεται να λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας haircut έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις).

«Πρόκειται για τα δάνεια, που έχουν ήδη “πακεταριστεί”, για να πουληθούν στο fund, το οποίο και θα πλειοδοτήσει στη σχετική διαδικασία», σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ πουλά κόκκινα δάνεια, ύψους δύο δισ. ευρώ. Το «project Earth», όπως αποκαλείται, περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για οφειλές από καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), καθώς και από δάνεια, που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (ελεύθερους επαγγελματίες), συνολικού αρχικού κεφαλαίου δύο δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, στον ισολογισμό της ΕΤΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται το ένα εκατ. ευρώ, με τις αντίστοιχες προβλέψεις, ωστόσο, να «αγγίζουν» το 90%, ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει διαγραφεί λογιστικά.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.

Ως σύμβουλος πώλησης ενεργεί η Morgan Stanley και η συναλλαγή υπολογίζεται ότι θα έχει «κλείσει» μέσα στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Προσδοκίες για τιμή άνω του 3%

Να ξεπεράσουν την τιμή πώλησης που «έπιασε» η Eurobank με την Intrum προσδοκούν στην Εθνική Τράπεζα, βασίζοντας την αισιοδοξία στην… ποιότητα του προς πώληση χαρτοφυλακίου.

Ειδικότερα, σε αντίθεση με την Eurobank, η οποία πούλησε στο 3% μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με μέση καθυστέρηση στην 10ετία, η ΕΤΕ διαθέτει δάνεια, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των οποίων δεν ξεπερνά την επταετία.

Οπως προκύπτει από ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), πάντως, «ακόμη και στο επίπεδο μιας πολύ χαμηλής τιμής, της τάξεως του 3% της ονομαστικής αξίας των ανοιγμάτων, οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαθέσουν το 64,7% του συνόλου των καταγγελμένων και σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών επιχειρηματικών και καταναλωτικών απαιτήσεων, ήτοι ποσό αθροιστικά 29,8 δισ. ευρώ, χωρίς ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να υποχωρήσει κάτω από το 12,5%».

Στην… ουρά και οι υπόλοιπες συστημικές

Σε «κούρεμα» δανείων αναμένεται να προχωρήσουν προσεχώς και οι υπόλοιπες συστημικές.

Βάσει νόμου, άλλωστε, είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτού προβούν σε πωλήσεις.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η Πειραιώς έχει δεσμευθεί να βγάλει προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αξίας δύο δισ. ευρώ, ενώ στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία τού προς πώληση χαρτοφυλακίου της Alpha Bank.

Οσον αφορά στο δεύτερο πακέτο, που ετοιμάζει να διαθέσει η Eurobank, υψηλόβαθμο στέλεχός της τόνιζε στον «Ελεύθερο Τύπο» πως μέχρι στιγμής ένα 10% εκ των δανειοληπτών έχει προχωρήσει σε ρύθμιση.

«Το περιθώριο εκπνέει περί τα μέσα Φεβρουαρίου, άρα θεωρούμε πως προσεχώς θα υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι», προσέθετε χαρακτηριστικά.

Σχόλια
 

Leave a Reply

  • (not be published)