Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Αφιερωμένο στον σπουδαίο Κολομβιανό συγγραφέα, δημοσιογράφο και σεναριογράφο, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel García Márquez) είναι το σημερινό doodle της Google.

Gabriel García Márquez’s 91st Birthday

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους του 20ου αιώνα και ίσως ο σπουδαιότερος συγγραφέας της ισπανόφωνης λογοτεχνίας μετά τον Θερβάντες.

Από τους κριτικούς εντάσσεται στο λογοτεχνικό ρεύμα του μαγικού ρεαλισμού.

Το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το αριστούργημά του «Εκατό χρόνια μοναξιάς».

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Τα παιδικά του χρόνια

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1927 στην πόλη Αρακατάκα της Κολομβίας.

Ήταν γιος του φαρμακοποιού Γκαμπριέλ Γκαρσία και της Λουίζα Μάρκες, κόρης στρατιωτικού.

Ο μικρός Γκάμπο, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, μεγάλωσε με τον παππού του, τον συνταγματάρχη Νικολάς Ρικάρντο Μάρκες και τη γιαγιά του Τρανκιλίνα έως τα δέκα του χρόνια, ακούγοντας τις ιστορίες της γιαγιάς του για φαντάσματα και τις ατέλειωτες διηγήσεις του παππού του για τους εμφύλιους πολέμους, ιστορίες που αποτελούν το υλικό των μετέπειτα μυθιστορημάτων του.

Τον πατέρα του τον γνώρισε για πρώτη φορά στα επτά του χρόνια, επειδή ο παππούς δεν τον ήθελε για γαμπρό του, και δεν μπόρεσε ποτέ να κερδίσει μία θέση στην καρδιά του. Αυτή τη θέση την είχε καταλάβει για πάντα ο παππούς Νικολάς.

«Ο παππούς ήταν η πιο σημαντική μορφή στη ζωή μου. Από τότε που πέθανε δεν μου έχει συμβεί τίποτε το ενδιαφέρον και ως και σήμερα οι χαρές της ζωής μένουν ανολοκλήρωτες απλώς και μόνο επειδή δεν τις ξέρει ο παππούς», είπε σε μία συνέντευξή του ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που αποτύπωσε την κωμικοτραγική ιστορία των σχέσεων του πατέρα του με τον παππού του στο μυθιστόρημα «Ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας» (1985).

Ο μικρός Γκάμπο έμαθε να διαβάζει στα οκτώ του χρόνια κι επειδή εκείνη την εποχή η οικογένειά του αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ο ίδιος τα κατάφερνε εξαιρετικά στο σχέδιο, κέρδισε τα πρώτα του χρήματα στα 11 χρόνια του, ζωγραφίζοντας επιγραφές για τον ιδιοκτήτη ενός γειτονικού καταστήματος.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Οι σπουδές του

Το 1947 τελείωσε το σχολείο κι έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά για να σπουδάσει νομικά. Τον επόμενο χρόνο, η Κολομβία ήταν ένα καζάνι που βράζει και οι πολιτικές ταραχές τον ανάγκασαν να μετακομίσει στο Πανεπιστήμιο της Καρθαγένης.

Παράλληλα, άρχισε να γράφει και τις πρώτες ιστορίες του. Χρειαζόταν, όμως, να εξασφαλίσει και την επιβίωσή του κι έτσι συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες ως δημοσιογράφος. Το 1954 εγκαταστάθηκε στην Μπογκοτά, όπου κέρδισε βραβείο για το έργο του «Μια μέρα μετά το Σάββατο», και δημοσίευσε τα «Ανεμοσκορπίσματα». Το 1955 η εφημερίδα του τον έστειλε στην Ευρώπη, αλλά έκλεισε αμέσως με απόφαση της κολομβιανής κυβέρνησης, και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια στην Ευρώπη, όπου είδε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Η πρώτη απόπειρα

Το 1958 παντρεύτηκε τη φαρμακοποιό Μερσέδες Μπάρτσα Πάρδο, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Με την αρχή της κουβανέζικης επανάστασης, το 1959, που χαιρετίστηκε θερμά από τη λατινοαμερικάνικη διανόηση, έφυγε για να εργαστεί στην Αβάνα κι επέστρεψε ξανά στην Κολομβία το 1961, όπου δημοσίευσε το μυθιστόρημά του «Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει». Την ίδια χρονιά εγκαθίσταται με την οικογένειά του στο Μεξικό, όπου θα περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, και εργάζεται ως δημοσιογράφος και σεναριογράφος.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Το βιβλίο – «σταθμός»

Το 1965 αρχίζει να γράφει το αριστούργημά του «Εκατό χρόνια μοναξιά», που θα κυκλοφορήσει το 1967 και θα του χαρίσει την παγκόσμια αναγνώριση. Το μυθιστόρημα αυτό αποτελεί το χρονικό ενός φανταστικού χωριού, του Μακόντο, χτισμένου στις όχθες ενός ποταμού, κάπου στα βόρεια παράλια της Κολομβίας. Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες διηγείται με χιούμορ, γλαφυρότητα και χειμαρρώδη πρόζα την καθημερινή ζωή αυτής της θαυμαστής χώρας των αντιθέσεων και περιγράφει επεισόδια και καταστάσεις βγαλμένες από την καυτή πραγματικότητα της Κολομβίας. Η παράθεση φανταστικών στοιχείων, που εντάσσονται σε μια ρεαλιστική ατμόσφαιρα για να μας δώσουν μία βαθύτερη αντίληψη της πραγματικότητας, του χάρισαν τον χαρακτηρισμό του «πατριάρχη του μαγικού ρεαλισμού».

Στους 14 μήνες που χρειάστηκαν για να ολοκληρώσει τα «Εκατό χρόνια μοναξιάς» η οικογένεια Μάρκες πέρασε στιγμές απόλυτης ένδειας, βγάζοντας στο σφυρί σχεδόν τα πάντα, ακόμη και το πιστολάκι για τα μαλλιά. Άξιζε τον κόπο, θα λέγαμε, καθώς μέσα σε μία νύχτα άλλαξε τη ζωή του συγγραφέα και της οικογένειάς του. Από τη στιγμή της έκδοσής του γνώρισε κριτική αποδοχή και μεγάλη εμπορική επιτυχία. Οι πωλήσεις του βιβλίου έχουν ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Με τα επόμενα έργα του, οι αναγνώστες του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους λογοτέχνες του κόσμου. Το 1972 κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρας και της σατανικής γιαγιάς της» στο ύφος του «Εκατό χρόνια μοναξιά», το 1975 «Το Φθινόπωρο του Πατριάρχη», το μπαρόκ πορτρέτο ενός Νοτιοαμεριανού δικτάτορα, που οδηγείται στην αγιάτρευτη μοναξιά από την άσκηση της απόλυτης εξουσίας και το 1982 «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», που το εμπνεύστηκε από την πραγματική ιστορία ενός εγκλήματος. Την ίδια χρονιά τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για τα μυθιστορήματα και τα διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σ’ έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μιας ηπείρου», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Ο θάνατος

Το 1999 διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες. Στη διάρκεια της θεραπείας του πήρε την απόφαση να συντάξει την αυτοβιογραφία του, η οποία κυκλοφόρησε το 2002 με τίτλο «Ζω για να τη διηγούμαι». Δύο χρόνια αργότερα εξέδωσε το τελευταίο του έργο, τη νουβέλα «Θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου», με ήρωα ένα ενενηντάχρονο δημοσιογράφο, που ερωτεύεται ανήμερα των γενεθλίων του μία νεαρή παρθένα, η οποία εκπορνεύεται για να συντηρήσει τη φτωχή οικογένεια της. Από εκείνη τη χρονιά οι εμφανίσεις του αραιώνουν σημαντικά. Το 2012 ο αδελφός του Χάιμε αποκαλύπτει ότι ο Γκάμπο πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες πέθανε στις 17 Απριλίου του 2014, στην Πόλη του Μεξικού, σε ηλικία 87 ετών.

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Τα μυθιστορήματά του

  • 1955: La hojarasca (Πεσμένα φύλλα)
  • 1961: El coronel no tiene quien le escriba (Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει)
  • 1962: La mala hora (Η κακιά ώρα)
  • 1967: Cien años de soledad (Εκατό Χρόνια Μοναξιάς)
  • 1975: El otoño del patriarca (Το φθινόπωρο του Πατριάρχη)
  • 1981: Crónica de una muerte anunciada (Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου)
  • 1985: El amor en los tiempos del cólera (Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας)
  • 1989: El general en su laberinto (Ο στρατηγός μες στο λαβύρινθό του)
  • 1994: Del amor y otros demonios (Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων)
  • 2004: Memoria de mis putas tristes (Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου)

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Νουβέλες και Διηγήματα

  • 1962: Los funerales de la Mamá Grande (Η κηδεία της μεγάλης Μάμα)
  • 1970: Relato de un náufrago (Η αφήγηση ενός ναυαγού)
  • 1970: Muerte constante más allá del amor (Θάνατος σταθερός πέρα από τον έρωτα)
  • 1972: Ojos de perro azul (Μάτια γαλάζιου σκύλου)
  • 1972: La increíble y triste historia de la cándida Eréndira y de su abuela desalmada (Η απίστευτη και θλιβερή ιστορία της αθώας Ερέντιρα και της άσπλαχνης γιαγιάς της)
  • 1976: El verano feliz de la señora Forbes (Το ευτυχισμένο καλοκαίρι της κυρίας Φορμπς)
  • 1992: Doce cuentos peregrinos (Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα)

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Έργα για παιδιά

  • 1978: La luz es como el agua (Το φως είναι σαν το νερό)
  • 2002: Vivir para contarla (Ζω για να τη διηγούμαι)

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Θέατρο

  • 1988: Diatriba de amor: Contra un hombre sentado (Διατριβή του έρωτα)

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Χρονικά

  • 1978: El asalto (Η έφοδος)
  • 1986: La aventura de Miguel Littín clandestino en Chile (Η περιπέτεια του Μιγκέλ Λιττίν)
  • 1996: Noticia de un secuestro (Η είδηση μιας απαγωγής)

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Διασκευές για τον κινηματογράφο

Σε ταινίες έχουν γυριστεί αρκετά έργα του Μάρκες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • The Widow of Montiel – 1979 σε σκηνοθεσία του Μιγκέλ Λιττίν
  • Το χρονικό ενός προανναγελθέντος θανάτου – (Chronicle of a Death Foretold) – 1987 σε σκηνοθεσία Φρανσκέσκο Ρόσι
  • Ο συνταγματάρχης δεν περιμένει γράμμα από πουθενά – (No One Writes to the Colonel) – 1999 σε σκηνοθεσία Αρτούρο Ριπστάιν
  • Ο Έρωτας στα χρόνια της χολέρας – (Love in the Time of Cholera) – 2007 σε σκηνοθεσία Μάικ Νιούελ
  • Of Love and Other Demons – 2009 σε σκηνοθεσία της Ίλντα Ιλντάγκο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για τον σπουδαίο Κολομβιανό συγγραφέα