Αράχνη – σκορπιός: «Εντοπίστηκε» και στην Ελλάδα – Πόσο επικίνδυνη είναι

Αράχνη – σκορπιός: Τρόμο και πανικό έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που θέλουν ένα σπάνιο είδος αράχνης – σκορπιού (camel spider) να έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Τελευταίο «κρούσμα» φέρεται να σημειώθηκε στο σπίτι μιας οικογένειας στο Λογγάκι Τρικάλων.

Σύμφωνα με το trikalaola.gr, το περιστατικό έγινε στο σπίτι του κ. Δημήτρη Παπαβασιλείου, που αντέδρασε άμεσα, καθώς φοβήθηκε μήπως τσιμπήσει κάποιο από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του.

Διαβάστε τη μαρτυρία του:

«Μένουμε στο Λογγάκι, είμαστε μία οικογένεια με τρία παιδιά. Πριν λίγο η μεγάλη μας κόρη φώναξε τρομαγμένη ότι βλέπει κάτι στην μπαλκονόπορτα.

Όταν πήγα να δω τι ήταν, βρήκα μια τεράστια αράχνη περίπου 10 εκατοστά μέσα από το παντζούρι, αλλά ευτυχώς έξω από τη σήτα.

Βγήκα και τη σκότωσα αμέσως γιατί φοβήθηκα μήπως μπει μέσα, καθώς στο σπίτι υπάρχει νεογέννητο μωρό. Αμέσως έκανα λίγη έρευνα στο ιντερνέτ και ανακάλυψα ότι πρόκειται για την αράχνη σκορπιό ή αλλιώς camel spider».

Αράχνη – σκορπιός: Πού αλλού έχει εμφανιστεί

Η αράχνη – σκορπιός (camel spider) φέρεται να έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτός των Τρικάλων, και στην Κορινθία και το Ναύπλιο.

Συγκεκριμένα, μαρτυρίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε στα Εξαμίλια Κορινθίας, ενώ στο τέλος Μαρτίου φέρεται να είχε εντοπιστεί και στην Άρια Ναυπλίου.

Αράχνη – σκορπιός: Πόσο επικίνδυνη είναι

Η συγκεκριμένη αράχνη – σκορπιός (camel spider) μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος. Δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά μεταφέρει βακτήρια, καθώς τρέφεται με νεκρά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο αποσύνθεσης.

Μόνο που, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η συγκεκριμένη αράχνη δεν έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, αλλά: «Στην Ελλάδα έχουμε κάποια γαλεώδη (που κοινώς μερικές φορές αναφέρονται σαν camel spiders, wind scorpions ή sun spiders), τα οποία είναι κοινά είδη από την αρχαιότητα, με το πιο κοινό την μαρμάγκα (Galeodes graecus). Ανήκουν στην ομοταξία των αραχνιδίων και είναι εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο, δεν έχουν αδένες δηλητηρίου, ωστόσο το δάγκωμα τους θεωρείται εξαιρετικά δυνατό και επώδυνο».

Οι αράχνες ανήκουν στα αρθρόποδα και δεν είναι έντομα, καθώς έχουν οκτώ πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 810 είδη, αλλά δεδομένου ότι η περιοχή μας είναι από τις λιγότερο μελετημένες στον κόσμο, ο συνολικός τους αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην Ελλάδα, ως επικίνδυνες, θεωρούνται μόνο οι «μαύρες χήρες» και οι «λοξοσκέλες».

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

 

Διαβάστε επίσης: